CHP’li Sarıbal: AKP, binlerce çitçinin zararının karşılanması için verilecek 200 milyonu çok gördü

CHP’li Sarıbal: AKP, binlerce çitçinin zararının karşılanması için verilecek 200 milyonu çok gördü
25 Temmuz 2017 10:09

Bursa Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde yaşanan dolu felaketinde zarara uğrayan çiftçilerin sorunlarının araştırılarak mağduriyetlerinin giderilmesi ile ilgili CHP’nin TBMM’de verdiği araştırma önergesi Akp’nin oylarıyla reddedildi.

 

 

 

CHP’li Sarıbal “Millete küfür eden işadamının 420 milyonluk vergi borcunu sıfırlayan Akp, binlerce çitçinin zararının karşılanması için verilecek 200 milyonu çok gördü.”

 

 

ANKARA //

CHP adına Genel Kurul’da konuşan Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, verdikleri araştırma önergesinin siyasal ve ideolojik olmadığını, çiftçilerin ve üreticilerin mağduriyetinin giderilmesine yönelik olduğunu ifade etti.

 

 

1350 çiftçinin bütün ürettiklerinin yok olduğuna değinen Sarıbal “Çiftçinin AKP’lisi, MHP’lisi ya da CHP’lisi olmaz. Bu insanlar bizim insanımız bu topraklar bizim topraklarımız. Ancak MHP verdiğimiz önergeye destek verirken Akp karşı çıkarak hayır oyu verdi. Biz halkımızı seçtik Akp ise popülizmi tercih etti. Dolu AKP’li, MHP’li, CHP’li ayırmaz. Bu hepimizin toprağı bu hepimizin çiftçisi” dedi.

 

 

100 BİN DEKAR ALAN ZARAR GÖRDÜ

 

 

Genel kurulda tarlalarda yaşanan zararla ilgili fotoğraflar da gösteren Orhan Sarıbal “Domateste 32 bin dönüm alan zarar gördü. Biber, 21 bin dekar alanda zarar gördü. Mısır, 20 bin dekarda zarar gördü. Kavun, 10 bin dekarda zarar gördü. Karpuz, 10 bin dekarda zarar gördü. Tarla ürünü 340 bin ton yaş meyve sebze yok oldu. Pancar, nohut, zeytin, yonca zarar gördü. Bunu da en net şekliyle ifade ettik. Görsünler diye bu mağduriyetin fotoğraflarını da gösterdik. Ancak bir kez daha görülüyor ki çiftçilerimiz Akp’nin umurunda değil.” dedi.

 

 

Sarıbal’ın açıklamalarının satır başları şu şekilde

 

 

TARLALARDAKİ ÜRÜNLERİN TAMAMI YOK OLDU

 

 

Domates, Karacabey ve Türkiye için çok önemli, özellikle salça sanayi domatesinde Karacabey ve Mustafakemalpaşa Türkiye üretiminin yüzde 50’sini içermektedir. 1.350 çiftçi etkilenmiştir, 1.350 çiftçinin hemen hemen tümünün bu tarihten sonra yeniden bir ürün üretme imkânı kalmamıştır. Tarih hemen hemen Temmuz’un sonu. Temmuz’un sonu demek, bir ay yaz ayı var demek. Bir ay yaz demek, hiçbir ürünün ekilip yeniden üretilmesi artık söz konusu değildir.

 

 

AKP MİLLETİ DEĞİL MİLLETE KÜFÜR EDEN İŞADAMLARINI SEVİYOR

 

 

Bu üreticiler bu ürünleri üretebilmek için ciddi masraf yaptılar; tohum, ilaç, gübre, sürüm, işçilik. Çok ciddi anlamda, 230 milyon TL gibi tarla fiyatlarıyla olan zarar ama maliyet açısından 200 milyon TL gibi bir masraf söz konusu. Bu masrafları da % 54 mazot, % 50 elektrik ve % 18 ilaç vergisi ödeyen çiftçiye devletin elinin uzatılmasını talep ettik. Millete küfür eden işadamının 420 milyonluk vergi borcunu sıfırlayan Akp, binlerce çiftçinin zararının karşılanması için verilecek 200 milyonu ise çok gördü. Çok net ifade etmek isterim ki Akp milleti değil millete küfür edenleri seviyor.