CHP’li Şahin’den Hamza Yerlikaya’ya tarih dersi: Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ı örnek al!

CHP’li Şahin’den Hamza Yerlikaya’ya tarih dersi: Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ı örnek al!
22 Haziran 2020 11:21

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret ŞAHİN, katıldığı bir televizyon programında Hamza Yerlikaya’nın Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atanmasına tepki gösterdi. Şahin, Hamza Yerlikaya’nın Balıkesirli Kurtdereli Mehmet Pehlivanı örnek alması tavsiyesinde bulundu.

 

 
İktidar partisinin özellikle son dönemde bürokraside liyakatten uzak atamalar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Milletvekili Dr. Fikret Şahin, ‘’ İktidar partisi, ülkemiz için önemli olan kamu kurumlarını istediği şekilde kolayca yönetebilmek için, liyakati olmayan kişileri üst düzey görevlere atama yoluna başvuruyor. Bir bankanın yönetim kurulu üyeliğine milli bir güreşçinin atanması sorumluluğu her şeyden önce onu atayan kişidedir. Kamu bankaları iktidarın keyfi isteklerine göre yönetilebilecek kurumlar değildir. 35 milyon yoksulun olduğu ülkemizde vatandaşımız büyük maddi sıkıntılar içerisindeyken, bir kişiye dört – beş maaş verilmesi vicdani değildir.’’ dedi

 

 
Hamza Yerlikaya’nın kendisine verilen görevi kabul etmemesi ve milli sporcu olmanın şerefini hayatı boyunca taşıması gerektiği çağrısında Şahin, ‘’ Bunun tarihteki örneği benimde hemşerim olan Kurtdereli Mehmet Pehlivandır. 1931 yılında Atatürk’le tanışır ve kendisine ‘’Ben her güreşte arkamda Türk Milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürdüm.’’ der. Bunun üzerine Mustafa Kemal ATATÜRK, kendisine bir mektup yazarak, bu sözlerini Türk sporcusu için bir meslek düsturu olarak kabul ettiğini belirtir. Kendisine bu mektupla beraber çocukları için 1.000 Liralık bir çek gönderir. Kurtdereli Mehmet Pehlivan kısa bir süre sonra bankaya giderek çeki verir ve 1000 Liralık ödülünü alır. Ama Kurtdereli bankadan ayrılmaz. Neden beklediği sorulduğunda ise ‘’ Çeki vermenizi bekliyorum’’ der. Parayı aldın, çek bizde kalacak. Bu işin usulü böyledir. diyen banka memuruna, ‘’O halde 1.000 Lirayı alın, bana çeki verin.’’der. Kurtdereli, ‘’Orada Mustafa Kemal’in resmi ve imzası var.’’ diyerek Atatürk’ün kendi maaşından keserek uygun gördüğü ödülü, Atatürk’ün el yazısı ve imzası bulunan o çeki ömür boyu saklayabilmek için reddeder. Hamza Yerlikaya da bugünkü durumda Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ı örnek almalı, kendisine verilen bu görevi kabul etmemeli ve Milli sporcu olmanın şerefini hayatı boyunca sürdürmelidir.’’ ifadelerini kullandı.