CHP’li Şahin: Yaşlı nüfus artarken hükümet ne yapıyor?

CHP’li Şahin: Yaşlı nüfus artarken hükümet ne yapıyor?
25 Eylül 2019 14:14

CHP Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Av.Suzan Şahin, Türkiye’de 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun 5 yılda %16 artarak 186 bin 204 kişiye ulaştığını belirtti ve yaşlıların sorunlarının çözümü için neler yapılmadığı ile hükümetin oluşturdukları sosyal politikaları eleştirerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

 

 

Türkiye her ne kadar genç nüfusu ile ön plana çıksa da 2020 yılında Türkiye’deki yaşlı nüfusunun yüzde 10’a ulaşacağı belirtiliyor. Yaşlı nüfusunun payının artması da yaşlılara yönelik oluşturacak politikaların önemini artırıyor.

 

CHP Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Av.Suzan Şahin, konu hakkında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede Türkiye’de 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus 5 yılda %16 artarak 186 bin 204 kişiye ulaştığını belirten Şahin, “Yaşlı nüfusunun payının artmasıyla yaşlılara yönelik oluşturacak sosyal politikaların önemini daha da arttırmaktadır. Aktif çalışma dönemlerine göre daha az gelir sahibi olmaları ve bununla beraber gelen yoksulluk durumunun artması, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, sosyal güvenlik sisteminin yoksulluk sorununa çözüm üretemeyen yapısı ve emekli aylıklarının düşük olması gibi birçok neden yaşlılık dönemine ilişkin sorunların başında geliyor.” dedi.

 

Bakan Selçuk’a, sorunların çözümü için neler yaptıklarını ve oluşturdukları sosyal politikaların neler olduğunu soran Şahin, yaşlı bakımevlerinin önemine de vurgu yaparak, hangi ilde kaç yaşlı bakım evi bulunduğunu, sosyal hizmet ve sosyal yardım konusunda yükümlülükleri bulunan belediyeler eliyle her ilde ücretsiz ve nitelikli yaşlı bakım evi açılması konusunda bir çalışma olup olmadığını sordu.

CHP’li Şahin’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanına yönelttiği sorular ise şöyle;

1. Türkiye yaşlılar için alınan tedbirler nelerdir?
2. Hangi ilde kaç tane yaşlı bakım evi bulunmaktadır? Her ilde ücretsiz, nitelikli yaşlı bakım evi var mıdır?
3. Sosyal hizmet ve sosyal yardım konusunda yükümlülükleri bulunan belediyeler eliyle her ilde ücretsiz ve nitelikli yaşlı bakım evi açılması konusunda bir çalışma var mıdır?