CHP’li Şahin: Sağlık Bakanı’nın 9.8 TL dediği PCR testinin 200 TL’ye ihale edildiği ortaya çıktı!

CHP’li Şahin: Sağlık Bakanı’nın 9.8 TL dediği PCR testinin 200 TL’ye ihale edildiği ortaya çıktı!
11 Şubat 2021 10:27

3 Kasım 2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı İller Bankası’nın (İLBANK) 12 ay boyunca personellerine Covid-19 testi yapılması için ihaleye çıktığı ve 300 Bin TL karşılığında sözleşme yaptığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu ihaleye tepki gösteren CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin’in konuyla ilgili 13 Kasım 2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesine gelen cevap, PCR testleri üzerinden sağlanan rantı ortaya çıkardı. Gelen cevapta İLBANK’ın gerçekleştirdiği Covid-19 PCR testi ihalesinin test başı maliyetinin 200TL olduğu ortaya çıktı. Konuyu değerlendiren Şahin, “Kamu kaynakları göz göre göre israf ediliyor.” dedi.

 

 
Soru önergesinde kaç adet Covid-19 PCR testinin satın alındığını sorduğunu hatırlatan Şahin, “ Bakanlığın sorumuza verdiği cevaba göre İLBANK, kritik görevlerde bulunan personelleri ile afet bölgelerinde çalışan personellerine yapılmak üzere 1500 adet PCR testi alındığını belirtiyor. İhale bedelinin 300 Bin TL olduğunu düşündüğümüzde bir adet testin 200 liraya alındığını görebiliyoruz. Oysa söz konusu ihalenin basında görünür olmasının ardından sadece birkaç gün sonra 18 Kasımda gerçekleşen Plan ve Bütçe Komisyonu Sağlık Bakanlığı 2021 yılı bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, PCR testlerinin 9,8 liraya temin edildiğini, hatta daha önceden 32 lira üzerinden 1.7 milyon adet temin edilen testlerin ise geriye dönük olarak faturalandırılarak 9,8 liraya çekildiğini ifade etmiştir. Kitin fiyatı 9,8 lira ise neden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kite 200 lira ödemiştir? Ne yazık ki söz konusu ihaleyle kamu kaynaklarının göz göre göre israf edildiğine bir kez daha şahit oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

 
Covid-19 salgınıyla beraber yandaş şirketlere yeni bir rant kapısı sağlandığı yorumunda bulunan Şahin, “İçinde bulunduğumuz bu olağanüstü dönemde dahi, iktidara yakın firmalar zengin edilirken, vatandaş hayat pahalılığı içerisinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Bu ihalede de gördük ki yine mevcut iktidara yakın bir şirkete ihale verilmiş. Önergemize verilen cevapta ise söz konusu şirketin Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen bir kuruluş olduğu ve kitlerin buradan alındığı bildiriliyor. Sağlık Bakanlığı bu testleri 9,8 liraya alırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu kitler için 200 lira ödemesi sağlık sektöründeki rantın itirafıdır.” dedi.