CHP’li Şahin: Lokantalarda iş kaybı yüzde 80’in üzerinde!

CHP’li Şahin: Lokantalarda iş kaybı yüzde 80’in üzerinde!
26 Kasım 2020 10:43

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin Plan ve Bütçe Komisyonu Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmeleri esnasında esnaf ve KOBİ’lerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları dile getirdi. Şahin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a seslenerek, “Covid19 sürecini yaşadığımız bu dönemde toplumsal olarak zorlu bir dönemden geçiyoruz. Bu sürecin en büyük sıkıntısını ise küçük esnafımızı çekiyor. Küçük esnaf bakanlığınızdan destek bekliyor.” çağrısında bulundu.

 
Şahin, Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde esnafların istek ve taleplerini şu şekilde sıraladı;
“Esnafımız kullandıkları kredilerin faizsiz olarak taksitlendirilmesini, iş yerlerinin kapalı olduğu dönemde sosyal güvenlik primlerinin hazine tarafından karşılanmasını, kiralardan stopaj alınmamasını, elektrik, su, doğal gaz ve motorlu taşıt vergilerinde indirim yapılmasını, prim borcu olan esnafların ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyaçlarının karşılanmasını, kendilerine yönelik icra işlemlerinin durdurulmasını, kamudan alacaklarının bir an önce ödenmesini ve sicil affı çıkartılmasını istemektedirler.”
KOBİ’lerin sorunlarına da değinen Şahin, şirketlerin devletten alacakları KDV ödemelerinin bir an önce yapılmasını gerektiğini vurgulayarak; “KOBİ’lerimiz katma değeri yüksek ürün üreten firmalara özel vergi ve kredi imkanı sağlanmasını, banka ve sigorta muamele vergilerinin sıfırlanmasını, asgari ücretten verginin kaldırılmasını ve kamunun KOBİ’lerden mal ve hizmet alımını teşvik edecek ihale yasasında düzenleme yapılmasını beklemektedirler.” ifadelerini kullandı.
Balıkesir Esnafının Sesi Oldu!
Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmeleri esnasında Covid19 sürecinden olumsuz etkilenen Balıkesir esnafının sorunlarını dile getiren Şahin, ‘’Covid tedbirleri çerçevesinde 3.904 esnafımız iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Lokantalarda iş kaybı %80’in üzerine çıkmış durumda. Balıkesir esnafı hiç olmazsa en az asgari ücret seviyesinde nakit destek bekliyor.’’ dedi.
Balıkesir’de içinde bulunduğumuz dönemin zeytin hasadı dönemi olduğunu da hatırlatan Şahin, yurtdışından ithal edilen zeytinyağı ve tağşiş ürünlerin Balıkesir’deki üreticilere büyük zarar verdiğini ekleyerek; bu konuda bakanlığın derhal harekete geçmesi ve yerli üreticiyi desteklemesi talebinde bulundu.