CHP’li Şahin: AKP ve MHP’nin reddettiği önergemiz sadece Hatay için değil tüm ülke ormanları için verildi!

CHP’li Şahin: AKP ve MHP’nin reddettiği önergemiz sadece Hatay için değil tüm ülke ormanları için verildi!
21 Ekim 2020 10:26

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hatay’da çıkan orman yangınlarının üzerinden 11 gün geçmesine rağmen hiçbir resmi açıklama yapılmamasını eleştirerek sabotaj olduğunu düşündükleri yangının sorumlularının bulunup cezalandırılmasını istedi.

 

 

 

 

Resmi Twitter hesabından açıklamalarda bulunan CHP’li Şahin, geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulunda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylalarıyla reddedilen ‘Orman yolları ve yangın emniyet yollarının durumunun incelenerek bu konuda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi’ için meclis araştırma komisyonu kurulması için verdiği önergeyi hatırlatarak, vatandaştan gelen tepkiler üzerine AKP ve MHP milletvekillerinin kara propaganda yaptığını, AKP ve ortağı MHP’lilerin önergeyi CHP-HDP işbirliğiyle verildiği için reddettiklerini söylediklerini eleştirerek, ‘‘Orman yangınlarının nedenlerinin araştırılarak önlenmesi ve erken müdahale yapılarak hasarların azaltılması amacıyla verdiğim önergenin perşembe günü AKP ve MHP milletvekillerinin malesef reddedildi. 30/11/2018 tarih 10 / 583 esas no’lu ve “Orman yolları ve yangın emniyet yollarının durumunun incelenerek bu konuda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” konulu bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge vermiştim. Önergenin amacı gayet açık ve netti; Kasım 2018’de yani tam 2 yıl önce verdiğim önerge ile orman yangın yollarının tamamlanması, yangınlara erken müdahale edilmesi ve çözüm önerilerinin mevzuatlara girmesi gayesindeydik. Geçen hafta Hatay’da çıkan ve çok ciddi hasarlar yaratan yangın sonrası TBMM gündemine gelen önergemiz AKP ve MHP’lilerin engellemesiyle reddedildi. Gelinen süreçte kamuoyundan büyük tepki alan AKP ve MHP’liler sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunmaya başlamış ve bizim kesin olarak terör sabotajı olduğunu düşündüğümüz ve ilk gün açıkladığınız yangının PKK tarafından çıkarıldığını ima ederek önergenin CHP-HDP tarafından verildiğini, önergeyi kabul etseler kurulacak araştırma komisyonunda -HDP’yi kastederek- “ormanı yakanlarla aynı komisyonda ne yapılabilir ki? O nedenle reddettik” şeklinde akıl ve mantıktan uzak açıklamalar yaparak algı yönetimlerine başvurmuşlardır. Yani; dolaylı yoldan CHP ile bölücü terör örgütünü yan yana getirdiklerini sanarak acziyetlerine kılıf uydurmak istediler.’’ dedi.

 

 

Ormanların korunması ve gerekli önlemlerin alınarak Türkiye’deki tüm ormanları güvence altına alma amacıyla 24 CHP milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına önergeyi sunduklarını söyleyen Şahin, ‘‘Birincisi; önerge tarafımca yazılmış olup 24 CHP milletvekilinin imzası ile 30/11/2018 tarih 10 / 583 esas numarası ile Meclis Başkanlığınca kayıtlara geçmiştir. İkincisi; “ormanı yakanlarla aynı komisyonda ne yapılabilir ki? O nedenle reddettik” diyen iktidara TBMM’deki tüm komisyonlarda, kendileri de dahil tüm partilerin vekillerinin olduğunu hatırlatırım. Ayrıca eğer mantıkları bu ise yolsuzlukların, FETÖ’nün siyasi ayağının, çevre katliamlarının, rantçı şirketlerin araştırılması için verilen onlarca önergeyi reddetme gerekçeleri nedir? Kimlerin ya da nelerin o komisyonlarda ortaya çıkmasından korkuyorlar. Ormanları yakarak ranta açan, her yangın sonrası yanan alanları ağaçlandıracaklarını söyleyen ancak tek bir ağaç dahi dikmeyen AKP ve ittifak ortağı MHP, bizlere çocuklarımızdan emanet olan ve gelecek nesillere miras kalacak ormanlarımızın korunması için gaflete düşmüştür. Bu gafleti de komik ve zekalarımızla dalga geçen açıklamalarla örtmeye, gündemi değiştirmeye çalışmaktadır. Muhalefetin millet menfaati için getirdiği her öneriyi reddederek ülkemize zarar veren AKP ve MHP’ye tüm samimiyetiniz ve iyi niyetimizle çağrıda bulunuyoruz; Madem sırf muhalefet öneriyor diye reddettiniz hemen yarın siz aynı önergeyi TBMM’ye sunun. İktidar-muhalefet tüm vekiller ormanlarımız için bu komisyonu kurup gerekli araştırmaları yaparak milli mirasımız ormanlarımızı koruyalım. Böylece hırsları, rant sevdalarında vazgeçip bu millete hizmet etmiş olurlar!’’ açıklamasını yaptı.

 

 

ANLAYANA SİVRİSİNEK SAZ, ANLAMAYANA DAVUL ZURNA AZ!

 

 

Yaptığı açıklama sonrası AKP ve MHP2li bazı milletvekillerinin konuyu çarpıtarak algı yönetimi ile halkı kandırmak istediğini söyleyerek iddialara cevap veren Suzan Şahin, ‘‘Biz Türkiye’deki bütün ormanlar yanmasın, gerekli tedbirler alınsın, daha fazla yangın yolu ise yangın yolu, daha fazla uçaksa daha fazla uçak, daha fazla yangın yol gözetleme kulesi ise yangın kulesi, personelse personel eğitimse eğitim olsun istedik. Orman yangınlarının zararı en aza insin, en kısa sürede sönsün diyoruz. Bunun için ne lazımsa TBMM’de kurulacak araştırma komisyonu araştırsın, devlet de bu önlemleri alsın diyoruz. AKP-MHP oylarıyla reddedilen önergemizin gerekçesi tam da budur. Asıl bu anlaşılamaz olan, tam bir akıl tutulması olan budur. Bu nedenle ‘‘ANLAYANA SİVRİSİNEK SAZ, ANLAMAYANA DAVUL ZURNA AZ!’’ diyorum. FETÖ tarafından kandırılmayı huy edinenler vatandaşı da aynı yöntemle kandırma peşinde. Ancak halkımızın bu toplum mühendisliklerine artık karnı tok.’’ dedi.

 

 

YANGIN BİZCE SABOTAJDIR, YANGINLARI ÇIKARANLARI AÇIKLAMAK İSE DEVLETİN GÖREVİDİR !

 

 

Yangının çıkış nedenin ilk gününden itibaren sabotaj olma olasılığının çok kuvvetli olduğunu, birbirinden kilometrelerce uzak noktalarda eşzamanlı çıkan yangınların buna işaret ettiğini, bunun da bir sabotaj eylemi olduğunu herkesten önce söylediklerini belirten Şahin, ‘ ‘CHP’ye yapılan kara propagandaya cevaben söylemek isterim ki; TBMM komisyonalarında bütün parti temsilcileri vardır. “Ormanı yakanlarla aynı komisyonda ne yapılabilir ki? O nedenle reddettik” diyen iktidar ve küçük ortağına TBMM’deki tüm komisyonlarda, kendileri de dahil tüm partilerin vekillerinin olduğunu hatırlatırım. Ayrıca eğer mantıkları bu ise yolsuzlukların, FETÖ’nün siyasi ayağının, çevre katliamlarının, rantçı şirketlerin araştırılması için verilen onlarca önergeyi reddetme gerekçeleri nedir? Kimlerin ya da nelerin o komisyonlarda ortaya çıkmasından korkuyorlar. Tekrar altını çiziyorum: Hatay yangınlarında sabotaj ihtimali olduğunu söylüyoruz. Hatta buna eminiz. Ancak bu terör eylemini kimin yaptığını söylemek ise devletin işidir. Kim yapmışsa çıkın söyleyin. Hangi hainlerin milli servetimize saldırmıştır herkes bilsin. Hep birlikte lanetleyelim, gerekli ceza için elimizden geleni yapalım. Hodri meydan!’’ ifadelerini kullandı.

 

 

YANGIN TERÖR EYLEMİ İSE ZARARIN TAMAMINI DEVLET KARŞILAMALIDIR

 

 

Yangın sonrası 9 kişinin gözaltına alındığının kamuoyuna duyurulduğunu, bu şüphelileri sorgulanarak kovuşturmanın tamamlanması gerektiğini ve faillerin bölücü hain terör örgütü PKK mı, yoksa AKP’nin basiretsiz Suriye politikanız sonucu ülkenin başına bela ettiği IŞİD mi olduğunu açıklamanın hükümetin görevi olduğunun altını çizen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, olayın terör eylemi olarak açıklanması durumunda 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanuna göre zarar gören vatandaşların tüm zararının devlet tarafından karşılanması gerekliliğini, AKP hükümetinin böyle bir bütçe ayırmak istememesinden kaynaklı olarak hala açıklama yapılmadığını iddia etti.

Şahin konuyla ilgili ‘‘Aradan 10 gün geçmesine rağmen çıkıp tek bir resmi açıklama yapılmadı. ‘’Bu bir terör eylemidir’’ denmedi. Neden?! Çünkü bunun bir terör eylemi olduğunu açıklanırsa 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanuna göre vatandaşların TÜM zararının devlet tarafından karşılanması gerekliliğinin ortaya çıkması ve AKP hükümetinin böyle bir bütçe ayırmak istememesinden kaynaklıdır. Rant uğruna Hatay’da 75 bin dönümlük alanda maden arama sahası açılacak olması Hatay halkını tedirgin etmiş ve yangınların madencilik faaliyetleri için çıkarılmış olmasını akıllara getirdiyse de yangın alanları ile belirlenen 9 maden sahasının koordinatları birbirini tutmamaktadır. Bu nedenle bu olasılığı da hiç iddia etmedik.’’ dedi.

 

 

YANAN ORMANLARI AKP İMARA AÇIYOR

 

 

Anayasa’nın 169. Maddesine göre, yanan orman alanları hiçbir koşulda imara açılamayacağı ve bu alanların yeniden ormanlaştırılması gerektiğini söyleyen Suzan Şahin, büyükşehir belediyelerinin imara açma yetkisinin söz konusu olmadığını söyledi.

18 yılda 21 kez değiştirilen 6831 sayılı Orman Kanunun ilgili maddelerinde yapılan pek çok değişiklik yapan AKP hükümetlerinin, orman alanlarının çeşitli sebeplerle imara açılmasını oldukça kolaylaştırdığını ifade eden Vekil Şahin,

‘‘2018 yılında TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’nda CHP ve şimdiki küçük ortağınız MHP’li vekillerin itirazlarına rağmen AKP’li vekillerin oylarıyla kabul edilen maddeye göre, Bakanlar Kurulu imara açmak istediği ormanlık alanı Hazine’ye devredebiliyor. Hazine de bu alanı üzerine konut ya da tesis yapılabilecek şekilde dilediği kişi ya da şirketlere ister parayla satacak isterse de dilediği dernek veya vakfa hibe edebilecek durumda. 2007 yılında yanan ve daha sonra aynı alana 4 otel inşa edilen Muğla’daki Güvercinlik Koyu ve 2017’de yandıktan sonra imara açılarak inşaat çalışmaları başlatılan Trabzon’un Sürmene ilçesi ormanlarına ne diyeceksiniz?!! AKP’nin bakanının “Bu bölgenin imara açılmasının mümkünü yok!” demesine ve yanan bölgelerin yeşillendirileceğini söylemesine rağmen şimdi Güvercinlik Koyu’nda 4 adet dev otel bulunuyor. Büyükşehirler değil AKP’nin bakanlıkları yanan alanları normalden düşük göstererek bu yolla imar değişikliklerine imza attı! 2017’de Katar’lı dostları Sürmene üzerinde helikopterle keşif yapıp buraları beğenince kış ortasında(!) çıkan yangınla Sürmene ormanları yandı. “Burası imara açılmayacak, ağaçlandırılacak!” dedi. Ne oldu? Şimdi bu yanan noktalara yeni evler dikili! AKP, yanan alan 300 hektarsa bu alan kayıtlara 100 hektar olarak geçiyor ve bakanlık geri kalan 200 hektarın imara açılmasına göz yumuyor. Böylece hem yasal yolları kapatıyor hem kamu zararına yol açıyor hem de yandaşlara yeni rant alanları yaratıyor. Kamuoyunu ve milletimizi aldatmaya çalışarak algı yönetimleri ile ‘Biz orman yangınları önlemek için verilen önergeyi reddettik. Şimdi işin için ancak algı yönetimleri ve konuyu saptırarak sıyrılabiliriz’’ acziyeti bu nedenledir!’’ dedi.

 

 

AKP’NİN KAPLUMBAĞA HIZIYLA ÜLKEDE ORMAN KALMAYACAK!

 

 

Türkiye yüzölçümünün %27.2’sini oluşturan ve toplam alanı 21.188.746 hektar olan ormanların öncelikle korunmasının büyük önem taşıdığını, bu nedenle ülkedeki orman yolları ile yangın emniyet yol ve şeritlerinin orman yangınları ile mücadeledeki rolü çok önemli olduğunu belirtilen açıklamasında CHP’li Şahin, ‘‘Orman yangınlarına erken müdahalede ulaşım olanakları önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde orman yol ağı planlaması çalışmalarına 1964 yılında başlanmış ve çalışmalar 1974 yılında sonuçlandırılmıştır. Bu planlarda salt prodüktif ormanların işletmeye açılmasının amaçlanmış olması, baltalık ve bozuk ormanlarda yapılacak üretim ve ağaçlandırma çalışmaları ile orman yangınları ile mücadele çalışmalarının göz önünde tutulması bu planların revizyonu gerektiren yeni düzenleme ile toplam orman yolu gereksinimi 201.810 km olarak belirlenmiştir. 2006 yılı verilerine göre ülkemizin 201.810 km olan toplam orman yol ihtiyacının 143.251 km’si, 25.544 km olan yangın emniyet yolu ihtiyacının 17.832 km’si ve 8899 km yangın emniyet şeridinin yapımı tamamlanmıştı. Mevcut yapım programına göre orman yollarının inşası (tesis edilme programına göre yılda 1000 km inşa edilirse) 47 yıl sonra(!) 2065 yılında, yangın emniyet yollarının inşası (tesis edilme programına göre yılda 200 km inşa edilirse) ise 27 yıl(!) sonra 2045 yılında tamamlanması öngörülmektedir. AKP’nin kaplumbağa hızıyla 2045 yılına, 2065 yılına kadar memlekette orman kalmayacak gibi! Bu nedenle orman yolları, yangın emniyet yol ve şeritlerinin genel planlama ve uygulama esasları içerisinde orman yangınlarına en hassas bölgelerde yoğunlaşmak üzere en kısa sürede bitirilmesi gerekmektedir.’’ ifadelerini kullandı.

 

 

ÖNERGE SADECE HATAY İÇİN DEĞİL TÜM ÜLKE ORMANLARI İÇİN VERİLDİ

 

 

Reddedilen önergelerinin gerekçesinin gayet açık olduğunu ve Hatay yangını araştırılsın diye verilmediğini, tüm Türkiye ormanlarının korunması için verilmiş bir önerge olduğunu söyleyen Suzan Şahin, ‘‘Vermiş olduğum meclis araştırma önergesi ise AKP-MHP oylarıyla reddedilmiştir !!! İki konunun altını ısrarla çizmek istiyorum: Birincisi ormanların korunması ve yangınlara erken müdahale için verilmiş olan önergemizin reddedilmesine hiçbir şekilde kılıf uydurulamaz. AKP ve MHP milletvekilleri gelecek nesillerin emaneti olan ormanlarımızı korumaktan imtina etmiştir. İkincisi ise önemli olan yangını önlemektir; yangından sonra farklı bölgelerden getirilen fidanların yanan alanlara dikimini yapmak değil. Asıl olan alanı korumaktır. Orman yangını sonrası bilimsel yaklaşımlarla yanan alanı kontrol altına alarak yeniden orman halini almasını sağlamak mümkündür. Bölgedeki yaşlı ağaçların ve üzerindeki kozalak doğayı tekrar canlandırır. Hiçbir şey yapılmazsa o yaşlı ağaçların ısının etkisiyle açılan kozalaklarından çıkan tohumlar, külün içine düşecek. Çimlenecek. Bir sonraki baharda metrekarede onlarca hatta yüzlerce fidan olacak. Yangın sonrası istediğiniz her fidanı alıp o alana dikemezsiniz. Tutmaz. O bölgenin ekolojisi, iklimi, bitki örtüsü her fidana ev sahipliği yapamaz. Ormanın yanmasını önleme, yangına müdahale edecek önlemleri alma git şov için ağaç dik. Bilimsellikten uzak tam bir AKP kurnazlığı!’’ dedi.

 

 

HODRİ MEYDAN !

 

 

Milletin yararına olup olmadığına bakılmaksızın muhalefetin verdiği her önergeye AKP ve MHP’lilerin reddettiğini söyleyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ormanların korunması ve yangınların önlenmesi için AKP ve MHP’lilere seslenerek ‘‘Tüm nezaketimle ve iyi niyetimle söylüyorum; ‘Ormanları koruyalım, bu kıyımı önleyelim’ yerine ağaç diksen de ormanın eski haline gelmesi onlarca yıl sürecek. 2 yılda ekilen ağaçları gezmek değil çözüm; çözüm milli servetin yok olmaması için ‘kabul’ oyu vermek olmalıydı.Bu gelecek nesillerimize ihanettir, çocuklarımızın mirasını koruyalım diyorum ve ısrar ediyorum: AYNI ÖNERGEYİ SİZ GETİRİN, BİZ DUYARLI DAVRANIP ÖNERGENİZE ‘KABUL’ OYU VERECEĞİZ. HODRİ MEYDAN..!’’ çağrısında bulundu.