CHP’li Şahin: 3 bin 503 korona hastasına ne oldu?

CHP’li Şahin: 3 bin 503 korona hastasına ne oldu?
11 Ağustos 2020 11:10

CHP Balıkesir milletvekili Fikret Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı koronavirüs verilerinin doğruluğunu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Şahin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
Sağlık Bakanlığının Covid-19 salgınıyla ilgili paylaştığı verilerin doğruluğu salgının başlangıcından bu yana kamuoyunda tartışılıyor.
Pek çok tıbbi otoritenin salgının sahadaki yansımalarıyla bakanlığın paylaştığı verilerin birbiriyle uyumlu olmadığını belirtmiş olmasına rağmen bakanlıktan bu konuya yönelik kamuoyunu tatmin edici bir açıklama bu zamana kadar gelmedi.
Ülkemizde son zamanlarda salgının seyrinde yükselme olmasıyla birlikte bu konu bir kez daha gündeme geldi.
Bakanlığın paylaştığı veriler dikkatli olarak incelendiği zaman bakanlığın kendi açıkladığı verilerle kendini yalanladığı görülüyor.
Covid-19 tedavisi en az 14 gün sürdüğüne göre; “ PCR ile kesin tanısı konularak takip edilen hasta sayısı, bilimsel olarak hiçbir zaman son 14 günde tanı konulan toplam hasta sayısının altında olamaz”.
Fakat, 7 Temmuz 2020 tarihinden itibaren takip edilen hasta sayısı, tanı konulan hasta sayısından azdır. Bu da sağlık bakanlığı verilerinin ciddiyetten uzak olduğunun ve bakanlığın verilerle oynadığının ispatıdır.
Covid-19 hastalığına yakalanan kişinin akıbeti iki şekilde sonlanmaktadır; ya hasta iyileşmektedir ya da hasta kaybedilmektedir.
9 Ağustos 2020 tarihli sağlık bakanlığı verilerine göre; toplam hasta sayısı 240.804’dür. Yine aynı tarih itibariyle toplam iyileşen hasta sayısı 223.759, toplam vefat eden hasta sayısı 5.844’dür.
Sağlık Bakanlığı verilerinde toplam hasta sayısı verilmesine rağmen takip edilen hasta sayısı verilmemektedir. Takip edilen hasta sayısını da şu şekilde hesaplayabiliriz;
Toplam hasta sayısından (240.804), toplam iyileşen (223.759) ve toplam vefat (5.844) eden hasta sayısını çıkarttığımız zaman Covid-19 nedeniyle tedavisi devam eden takipteki hasta sayısını tespit ederiz.
Dolayısıyla 9 Ağustos 2020 tarihi itibariyle; Covid-19 nedeniyle takip edilen hasta sayısı 11.201 iken son 14 gün içinde Covid-19 tanısı konulan toplam hasta sayısı 14.704’dür.
Bilimsel olarak Covid-19 hastalığının tedavisi ve dolayısıyla takip süreci en az 14 gün olması gerektiğine göre; son 14 günde tanı konulan ve takip edilen hasta sayısı arasındaki 3.503 hastanın (14.704 – 11.201) akıbetinin ne olduğuna bakanlık cevap vermek zorundadır.
Bakanlığın paylaştığı veriler istatistiki olarak mümkün değildir ve sağlık bakanlığı kendi verileriyle çelişmektedir.
Sayısal veriler göz önünde bulundurulduğunda; 9 Ağustos 2020 tarihi itibariyle 3.503 hastanın ya takibi bırakılmış ya da istatistiki verilerle oynanmıştır. Tanısı konulan hastanın takibinin bırakılmasının mantık dışı olduğu düşünülürse bakanlığın istatistiklerle oynama olasılığı çok yüksektir.
Sağlık Bakanlığı verilerine baktığımızda; 7 Temmuz 2020 tarihine kadar takip edilen hasta sayısının, son 14 günde tanı konulan toplam hasta sayısından fazla olmasına rağmen bu tarihten itibaren takip edilen hasta sayısının, tanı konulan hasta sayısından az olduğu görülmektedir. Bu büyük bir çelişkidir ve bilimsel olarak bunu açıklamak mümkün değildir.

 
Aşağıdaki grafide de bu açık olarak görülmektedir.

 

 

 

r1 r2