CHP’li Sağlar: Rusya’ya Mersin’de askeri üs veriliyor

CHP’li Sağlar: Rusya’ya Mersin’de askeri üs veriliyor
20 Nisan 2015 19:34

Mersin’de CHP Milletvekili adayı ve eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Gülnar İlçesi’ne bağlı Büyükeceli Mahallesi’nde yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile birlikte AK Parti hükümetinin Rusya’ya askeri üs kurma izni verdiğini söyledi.

 

 
CHP Milletvekili adayı Fikri Sağlar, Mersin’de tepkiyle karşılanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile açıklamalarda bulundu. Sağlar, dünyanın reddettiği bir yöntemi ısrarla Ak Parti iktidarının yapmaya çalışmasının, açıkça geleceği katletme hazırlığı olduğunu ifade ederek, “Çevre ve insanlığı yok edeceği bilinen santrallerin kurulmasını istemek ülkeye en büyük hainliktir. AK Parti ile Rusya arasındaki anlaşma gereğinde Rus şirket Rosatom Mersin’e daha önce dünyada hiç denenmemiş VVER-1200 tipi reaktör kuracak. Nükleer santral projesi çevreye zararlı olmasının yanı sıra milli ekonomiye de zarar verecek bir yapıdır. Batı’da, kilovat saati 4-4.5 cent olan elektrik, Akkuyu’dan 12.35 cente satılacak. Pisliği ve tehlikesiyle toprağımızda kalacak ama biz dünyanın en pahalı elektriğini kullanmaya mecbur kalacağız” dedi.

 

 

Rusya’nın Akkuyu’da büyük ayrıcalıklar elde etmesine rağmen Suriye politikası nedeniyle 3 yıl boyunca işi ağırdan aldığını kaydeden Sağlar şöyle devam etti:

 

 

“İddia şu, Türkiye Akkuyu’daki araziyi bedelsiz olarak Ruslara bırakıyor. Ruslar burada on bin kişinin yaşayacağı bir yerleşim yeri oluşturacak. Bir santralin ihtiyacından çok daha büyük bir liman kurulacak. Tsunamiye bile dayanıklı olacak. Askeri gemilerin de ikmal ve dinlenme yeri olarak kullanılabilecek bir merkez haline getirilebilecek. Türkiye’ye Akkuyu’da beklemelerine özel kolaylıklar tanınacak. Bir nevi İncirlik Üssü gibi. Bu nedenle ilk işlem limanın yapılmasıyla başlıyor. Ve bu inşaat en kadim ve güvenilir dosta veriliyor. Akşam ihaleyi alıyor, sabah temeli atıyor. Bu vahim bir iddiadır. Doğu Akdeniz’de ve Türkiye kıyılarında olası bir Rus askeri üssü, alev topuna dönmüş Ortadoğu kazanı içinde ülkemizin kavrulmasına neden olur. Şimdi soruyorum. Bu iddia doğru mu? İktidar ivedilikle cevap vermeli. Güvenlik ve geleceğimiz için böyle bir çılgınlık yapılmamalı.”