CHP’li Sağlar: ‘Büyükşehir Yasası’na dayanılarak hayvancılık yok ediliyor!

CHP’li Sağlar: ‘Büyükşehir Yasası’na dayanılarak hayvancılık yok ediliyor!
13 Mart 2018 12:14

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Mersin’in Mut ilçesine bağlı Palantepe Mahallesi’nde kurulacak olan Mut Organize Sanayi Bölgesi için tahsis edilmiş olan 700 dönüm arazinin gerekçesiz bir şekilde ve bölgedeki hayvancılığı tamamen ortadan kaldırmak pahasına, meranın tamamını kapsayacak şekilde genişletilmesini meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

Sağlar hazırladığı önergede, OSB’nin kurulacağı Zeytin Alanı mevkiinin, 4000 dönümlük bir alan olduğunu ve Büyükşehir Yasası’nın ardından mahalle statüsüne dönüşen Palantepe Köyü halkı tarafından mera olarak kullanılmakta olduğunu belirtti. Köy halkının nesillerdir bu bölgede hayvancılıkla geçimini sağlamakta olduğunu belirten Sağlar, yapılması planlanan OSB için önce bu meradan 700 dönüm alan tahsis edildiğini, daha sonra 1300 dönüme çıkartıldığını; 2017 yılının Mayıs ayında köy halkı yaylaya göçtüğünde ise, yerli halka haber verilmeksizin mera alanının tamamen OSB’ye tahsis edildiğini hatırlattı.

 

 

Sağlar ayrıca, Mut Orman İşletme Müdürlüğü tarafından arazide ölçüm yapılarak, köylüleri caydırma ve merayı terk etmeye zorlama amacıyla arazinin etrafına dikenli teller örüldüğünü; dikenli telleri geçen koyunlar için 40, keçiler için 50 TL ceza kesilmeye başlandığını ifade etti.

 

 

Köylüler tarafından 100 metre genişliğinde bir hattın hayvan otlatmak amacıyla ayrılması talebinin de Belediye ve Kaymakamlık tarafından dikkate alınmadığını; bu nedenle köylülerin hayvancılık faaliyetini tamamen sonlandırmaya mahkum edildiğinin altını çizen Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Mut OSB’nin bu araziye kurulmasında nasıl bir kamu yararı gözetilmekte olduğunu sorduğu önergesinde, OSB’nin başka bir araziye kurulması durumunda da aynı faydanın elde edilebileceğini belirtti.

 

 

“Böyle giderse Türkiye daha fazla yem, daha fazla saman ithal etmek zorunda kalacak”

 

 

Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, “Bilindiği gibi Türkiye’de tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Et ve samanı bile ithal edilen bir ülkede, zaten hayvanları otlatacak yer bulma konusunda sıkıntı yaşayan hayvan ve süt üreticileri merasız kalırken, Türkiye daha fazla yem, daha fazla saman ithal etmek zorunda kalacaktır” diyerek, Büyükşehir Yasası’na dayanarak yapılan bu gibi düzenlemeler sonucunda üreticilerin hayvancılığı bırakıp, işsizler kervanına katılmak zorunda kaldığını ve hayvancılığın ortadan kaldırılarak dışa bağımlılığın artırılmasının bilinçli bir şekilde amaçlandığını ifade etti.