CHP’li Sağlar, Afgan göçmenlere dikkat çekerek uyardı: İslamcı terör riski artıyor

CHP’li Sağlar, Afgan göçmenlere dikkat çekerek uyardı: İslamcı terör riski artıyor
5 Nisan 2018 15:32

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, son günlerde Afganistan’dan gelen kaçak göçmenlerin sayısındaki artışı meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde Sağlar, göçmenlerin İran sınırından kaçak olarak Türkiye’ye hangi yollarla giriş yaptığının bilinmesine rağmen neden herhangi bir önlem alınmadığını sordu.

 

 

Sağlar, kaçak göçmenlerin sayısında son dönemdeki dikkat çeken artışa rağmen Erzurum’da bulunan geri gönderme merkezinin kapasitesinin bugüne kadar artırılmadığını belirterek, Erzurum Göç İdaresi’nin, kaçak göçmenleri uygun görülen illere seyahat belgeleri vererek göndermesi talimatının hangi kurum tarafından, neye dayanarak verildiği ve bu işlemde hangi kriterlerin göz önünde bulundurulduğu konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini istedi.

 

 

“EL-KAİDE VE TALİBAN GİBİ ÖRGÜTLERE KARŞI ÖNLEM ALINDI MI?”

 

 

Afganistan’ın El-Kaide ve Taliban gibi İslamcı terör örgütlerinin merkezi durumunda olduğuna vurgu yapan Sağlar, “Gelen göçmenlerin bu terör örgütlerine üye olup olmadığı ile ilgili herhangi bir istihbarat bilgisi mevcut mudur? Terör örgütlerinin bu kaçak göç dalgalarının arasına sızarak ülkemize giriş yapmasına yönelik tedbirler alınmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

 

 

Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ayrıca, “Sığınmacı, göçmen ve mültecilerin korunması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması, insan hayatına ve refahına değer veren bir devletin kuşkusuz en önemli sorumluluklarından birisidir. Ancak kontrolsüz bir şekilde çok sayıda göçmenin kabul edilmesi, demografik yapının değişmesine ve sosyo-ekonomik dengelerin bozulmasına neden olmaktadır. Bu da hem göçmenlerin hem de vatandaşların yaşam kalitesini ve huzurunu bozmaktadır” ifadelerini kullandı. Sağlar, iktidarın sığınmacı ve göçmen politikalarının olumsuz sonuçları ve yansımaları ile ilgili bugüne kadar herhangi bir özeleştiri yapılıp yapılmadığını sorarak, göçmenlere açık kapı politikası uygulanmasının Türkiye’yi göçmenlerin gözünde cazip bir ülke haline getirdiğinin altını çizdi.

 

 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin rakamlarına göre, 1 Ocak 2017’de Türkiye’de BM ofisine başvuran Afganların sayısı 122 binken, bu sayı Ekim 2017’de 145 bine çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan rakamlara göre ise son üç ayda Türkiye’ye yasadışı yollardan giren Afgan sayısı 18 bine yaklaştı. Afgan göçmenlerin özellikle son birkaç haftada İran sınırından yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yaparak Erzurum’a geldiği; sadece 26 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında Türkiye’nin doğu sınırlarında yakalanan kaçak göçmen sayısının 2 bin 713 olduğu belirtiliyor.