CHP’li Polat, öğrencilerin yurt sorununu Meclis’e taşıdı!

CHP’li Polat, öğrencilerin yurt sorununu Meclis’e taşıdı!
15 Eylül 2018 12:16

CHP’li Polat, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu TBMM gündemine taşıdı. Bu yıl kaç öğrencinin devlet yurtlarından yararlanmak için başvurduğunu, bunların kaçının ihtiyacının karşılandığını soran Polat, “2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplamda yüksek öğrenim yurt ve yatak açığı sayısı kaçtır? Bahsi geçen açıkları kapatmanın maliyeti ne kadardır? Konuyla ilgili hükümetinizce hangi çalışmalar yürütülmektedir?” diye sordu.

 

 

KYK’ya başvuran, ancak yerleştirilmeyen yoksul ve dar gelirli öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için hangi çalışmalar yapıldığının açıklanmasını isteyen Polat, “Öğrencilerin yurt ihtiyacının tamamının devlete ait yurtlardan karşılanması konusunda bir hedefiniz bulunmakta mıdır? Bu yönde bir hedefiniz varsa kaç yılda öğrencilerin bahsi geçen ihtiyacını karşılayacak kapasitede yurtlar yapılması hedeflenmektedir” sorularını yöneltti.

 

 

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, üniversite öğrencilerinin uzun yıllardır çözülemeyen yurt sorunlarını TBMM gündemine getirdi. Bu yıl kaç öğrencinin devlet yurtlarından yararlanmak için başvurduğunu, bunların kaçının ihtiyacının karşılandığını soran Polat, “2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplamda yüksek öğrenim yurt ve yatak açığı sayısı kaçtır? Bahsi geçen açıkları kapatmanın maliyeti ne kadardır? Konuyla ilgili hükümetinizce hangi çalışmalar yürütülmektedir? KYK’ya başvuran, ancak yerleştirilmeyen yoksul ve dar gelirli öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için hangi çalışmalar yapılmaktadır?” diye sordu.

 

“ÖĞRENCİLER ÖZEL YURTLARA İTİLİYOR”

 

Polat, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türk eğitim sistemindeki sıkıntılar nedeniyle üniversiteyi kazanıp, yerleşme konusunda büyük çaba harcayan gençlerin, sonrasında da barınma konusunda büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını anımsattı. Binlerce yoksul ve dar gelirli ailenin, çocuklarını devlet ya da özel yurtlara yerleştiremediği için üniversiteye gönderemediğine dikkat çeken Polat, şöyle devam etti:

 

“Yükseköğretim Kurumu’nun verilerine göre; 2017-2018 öğrenim yılı içerisinde meslek yüksekokullarına kayıtlı öğrenci sayısı 2.768.757, lisans eğitimi alan kayıtlı öğrenci sayısı 4.241.841, yüksek lisansa kayıtlı öğrenci sayısı ise 454.673 kişidir. Buna karşılık Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) sağladığı barınma olanağından yararlanan öğrenci sayısı ise çok sınırlı düzeyde kalmaktadır. KYK’nın 2017 faaliyet raporuna göre, 2017 yılında 766 yurtta sadece 629.762 yüksek öğrenim öğrencisine barınma hizmeti sunulmuştur. Devletin öğrencilerin barınma ihtiyacı karşılama konusunda yetersiz kalması nedeniyle gençlerimizinbüyük bölümü tarikat ve cemaatlerin kontrolünde olan özel yurtları tercih etmekte ya da bütçelerini daha da zorlayarak ev kiralamaya çalışmaktadır.”

 

YURT VE YATAK AÇIĞI SAYISI KAÇ?

 

2018-2019 eğitim-öğretim döneminde kaç üniversite öğrencisinin devlet yurtlarından yararlanmak için başvuruda bulunduğunu, bunlardan kaçının talebinin karşılandığını soran Polat, “2002 yılından önergenin yanıtladığı tarihe kadar olan dönemde Kredi Yurtlar Kurumu’na başvuran, ancak herhangi bir devlet yurduna yerleştirilmeyen öğrenci sayısı yıllar itibariyle kaçtır?2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplamda yüksek öğrenim yurt ve yatak açığı sayısı kaçtır? Bahsi geçen açıkları kapatmanın maliyeti ne kadardır? Konuyla ilgili hükümetinizce hangi çalışmalar yürütülmektedir?” diye sordu.

 

 

“DAR GELİRLİ ÖĞRENCİLERİN BARINMASI İÇİN NELER YAPILIYOR?”

 

 

CHP’li Polat, Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlarda ücret ve standart farkının olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, “Varsa bunlar hangi biçimdedir? Bu uygulama yerine mevcut yurtların standartlarının yükseltilerek eşit ve makul bir ücretle hizmet vermesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Yoksa olacak mıdır?” sorularını yöneltti. 2002 yılından önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle belediyeler aracılığı ile kaç metrekarelik arazi ya da binanın “özel yurt” yapımı gerekçesiyle hangi özel/vakfa tahsis edildiğinin açıklanmasını isteyen Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

“-KYK’ya başvuran, ancak yerleştirilmeyen yoksul ve dar gelirli öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için hangi çalışmalar yapılmaktadır?

-KYK’ya başvuran, ancak yerleştirmesi yapılmadığı için üniversite eğitimini maddi zorluklar sonucunda yarıda bırakan ya da üniversite kaydını donduran öğrenci sayısına ilişkin bakanlığınızda bir veri bulunmakta mıdır?

-KYK yurtlarında öğrencilere üç öğün yemek verilmesi konusunda yürütülen bir çalışma var mıdır? Öğrenciler ilgili yurtların kaçında 24 saat sıcak su kullanabilmektedir?

-Öğrencilerin yurtlara yerleştirilmelerinde, şehit ve gazi yakınları dışında herhangi bir ayrıcalık yapılması söz konusu mudur? Başvuruların değerlendirilmesinde hangi kriterler uygulanmaktadır? Öğrencilerin maddi durumları ve üniversiteye geldikleri ilin mesafesi gibi unsurlar göz önüne alınıp, bu öğrencilere öncelik tanınması düşünülmekte midir?

-Öğrencilerin yurt ihtiyacının tamamının devlete ait yurtlardan karşılanması konusunda bir hedefiniz bulunmakta mıdır? Bu yönde bir hedefiniz varsa kaç yılda öğrencilerin bahsi geçen ihtiyacını karşılayacak kapasitede yurtlar yapılması hedeflenmektedir? Yurt ihtiyacının tamamen giderilmesi için ne kadarlık bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır?”