CHP’li Polat: Canlı hayvan gemisi  JULIA AK, İzmir’e giremedi, sırada İskenderun mu var?

CHP’li Polat: Canlı hayvan gemisi JULIA AK, İzmir’e giremedi, sırada İskenderun mu var?
19 Ekim 2018 10:22

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Brezilya’dan ithal edilmek istenen toplam 5 bin 391 büyükbaş hayvanı taşıyan ve 16 gün İzmir Alsancak Limanı’nda bekledikten sonra ayrılan geminin, bu kez de rotasını İskenderun Limanı’na çevirdiği yönünde duyum aldığını söyledi. Polat, “Gemideki hayvanlar ısrarla Türkiye’ye mi bırakılmak isteniyor? İzmir Limanı’ndan alınmayan bu hayvanlar, İskenderun Limanı’na hangi gerekçe ile kabul edilecektir? Yetkililerden bir an önce gemi ve içindeki hayvanlarla ilgili açıklama bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

 

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Brezilya’dan ithal edilmek istenen toplam 5 bin 391 büyükbaş hayvanı taşıyan ve 16 gün İzmir Alsancak Limanı’nda bekledikten sonra ayrılan “JULIA AK” isimli geminin, bu kez de rotasını İskenderun Limanı’na çevirdiği yönünde duyum aldığını bildirdi. Limanda bekleyen gemide 15 hayvanın hastalıktan öldüğünü anımsatan Polat, gemideki hayvanların ısrarla Türkiye’ye bırakılmak istendiğini vurguladı. Polat, “İzmir Limanı’ndan alınmayan bu hayvanlar, İskenderun Limanı’na hangi gerekçe ile kabul edilecektir? Yetkililerden bir an önce gemi ve içindeki hayvanlarla ilgili açıklama bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

16 GÜN İZMİR ALSANCAK LİMANI’NDA BEKLEDİ

 
CHP’li Polat yaptığı açıklamada, Brezilya’dan ithal edilmek istenen toplam 5 bin 391 adet büyükbaş hayvanı taşıyan “JULIA AK” isimli geminin 02.10.2018 tarihinde İzmir Alsancak Limanı’na yanaştığını anımsattı. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Güney Amerika ülkelerinden ithal edilen Angus cinsi sığırların, veterinerler tarafından sağlık kontrolünden geçirildikten sonra yurda girişlerine izin verileceğinin ifade edildiğini hatırlatan Polat, “Tarafımıza ulaşan bilgilere göre, geçen süre içinde gemideki 15 hayvanın hastalıktan öldüğü, bu nedenle geminin limanda tutulduğu belirtilmiştir Aradan geçen 16 günün ardından İzmir Limanı’ndan ayrılan bu gemi, edindiğimiz son bilgilere göre; veterinerlik sağlık denetimi yapılmadan gümrükten çıkmış olup, sağlık kontrolleri yolculuk sırasında gerçekleştirilmiştir” dedi.

 

“GEMİDEKİ HAYVANLAR ISRARLA TÜRKİYE’YE BIRAKILMAK İSTENİYOR”
Mevzuat çerçevesinde uygulanması gereken prosedürlerin uygulanmadığı söz konusu geminin geldiği yere geri gönderilmesini isteyen Polat, “İzmir Alsancak Limanı önlerinde bekledikten sonra hakkında kamuoyuna açıklama yaptığımız bu geminin rotasını bu kez İskenderun Limanı’na çevirdiği belirtilmektedir. Bu durum, söz konusu geminin içindeki hayvanların ısrarla Türkiye’ye bırakılmak istendiği gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

 

“GEMİ HANGİ GEREKÇEYLE İSKENDERUN LİMANI’NA KABUL EDİLECEK?”
Polat, İzmir Limanı’ndan ayrılan geminin içindeki hayvanları “İzmir’e sokmayız” dediğini anımsatarak, açıklamasına şöyle devam etti:
“Keza yaptığım açıklamalar ve duyarlı kamuoyunun baskısı sonucu sokmadık. Daha önceki açıklamalarımda bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğimi belirtmiştim. Şimdi soruyorum; İzmir Limanı’ndan alınmayan bu hayvanlar, İskenderun Limanı’na hangi gerekçe ile kabul edilecektir? Yetkililerden bir an önce gemi ve içindeki hayvanlarla ilgili açıklama bekliyoruz.”

 

FOTO (1) FOTO (2) FOTO (4) FOTO (5)