CHP’li Polat: Bakan doğru bilgilendirilmiyor!

CHP’li Polat: Bakan doğru bilgilendirilmiyor!
31 Ocak 2020 11:39

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, zeytinlikler için Orman Genel Müdürlüklerince talep edilen Çok Amaçlı Faydalanmayı Sağlayan Amenajman Planını Meclis gündemine taşıdığı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’ den yanıt geldi. Önergeye gelen cevapta, “Zeytin türü ile yapılan özel ağaçlandırma çalışmalarında Amenajman Planı yapılmasına ihtiyaç bulunmamaktadır” denilmiş olsa da İzmir Gaziemir Orman İşletme Şefliği vatandaşa yapılması “zorunludur” diyor.

 
“BAKAN DOĞRU BİLGİLENDİRİLMİYOR”

 
Polat, “Amenajman planı; orman ağaçlarının sürdürülebilir bir orman olarak işletilebilmesi için, ormanlık sahanın tamamına tek bir seferde müdahale edilmeden, belirli bir plan dahilinde, kısım kısım ve düzenli olarak gençleştirme-yenileme yapılarak ormanın idare edilmesini sağlayan sistematiğe denir. Bir ormancılık bilim dalı olarak kabul edilen amenajman, tüm unsurlarıyla ve ilkeleriyle, direkt olarak ve sadece ormanlık alanlara yönelik teknikler üzerine kuruludur. Kavak, akasya, köknar, kızılağaç gibi orman sahaları için gerekli ve faydalıdır amenajman çünkü onlar orman ağaçlarıdır ancak zeytin bir tarım ağacıdır. Zeytin, üstelik özel yasalarla korunan; kesilmesi, sökülmesi kesinlikle yasaklanan nadir ağaçlardandır. Soru önergemize verilen cevapta Maliye hazinesinden kiraladıkları arazide organik tarım esaslarına bağlı olarak zeytin yetiştiriciliği yapan vatandaşlarımızdan amenajman planı yaptırmaları istenmesine karşı Bakan Pakdemirli, “Zeytin türü ile yapılan özel ağaçlandırma çalışmalarında Amenajman Planı yapılmasına ihtiyaç bulunmamaktadır” demiş ama mesela İzmir Gaziemir Orman İşletme Şefliği vatandaşa yapılması “zorunludur” diyor. Sayın Bakan TAGEM’e bağlı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü (ZAE) için de birimler arasında koordineli çalışmalar yapıldığını söylemiş ama her nedense Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün bundan haberi yok. Herhalde çevresindekiler Bakanı doğru bilgilendirmiyor.” dedi.

 
“ZEYTİNİ KORUMAK BİR VATANDAŞLIK GÖREVİDİR”

 
Polat, “Yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen cevapta, hazine arazilerinde zeytin türü ile özel ağaçlandırma yapılması istendiğinde Bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün istemiş olduğu uygulama proje dispozisyonu esas alınmalıdır diyor. Nitelikli orman mühendisleri memleketimiz için çok önemli ancak zeytin bir tarım ağacıdır. Bu bağlamda projelerin orman mühendisleri tarafından değil ziraat mühendisleri tarafından hazırlanması daha isabetli olacaktır. Bir bakıma ortopedi ameliyatlarını göz doktorları yapıyor diyebiliriz. Zeytinliklerin kontrolleri konusunda da Bakanlık taşra teşkilatında bu konuda eğitim almış konu uzmanı mühendisler tarafından yapıldığını söylemiş Sayın Bakan. Tutulan tutanaklara bir baksın. Zeytin üzerine eğitim almamış orman mühendislerinin imzaları var tutanaklarda. Orman mühendislerimiz eğitimini aldıkları ve uzmanlaştıkları asli işleriyle ilgilenmeliler, orman sınırları dışında bulunan hazine arazilerindeki ormancılık tekniği dışında yer alan zeytincilik çalışmalarını ise uzman ziraat mühendisleri yürütmelidir. Yetiştiriciliğinin ekonomiye önemli katkılar sağladığı yadsınamaz bir gerçek olan zeytini korumak, bir vatandaşlık görevidir. Zeytinlerimize yazık olmasın.” diye sözlerini tamamladı.