CHP’li Polat, Aliağa’daki 2/B arazilerini sordu!

CHP’li Polat, Aliağa’daki 2/B arazilerini sordu!
3 Aralık 2018 10:41

CHP’li Polat, İzmir’in Aliağa ilçesindeki Bozköy ve Helvacı Mahallelerindeki 2/B arazilerinin rayiç bedellerinin emsallerine göre oldukça yüksek olduğu iddialarını Bakan Kurum’a sordu. Söz konusu arazilerin bölgedeki demir-çelik fabrikalarına verilmesinin planlandığı, bu nedenle rayiç bedellerinin yüksek olduğu iddialarının doğru olup olmadığını soran Polat, “Yüksek rayiç bedelleri nedeniyle ailelerinden kalan tarım arazilerini işleyen ve bu arazileri söz konusu kanun çerçevesinde almak isteyen bölge halkının mağduriyetlerinin nasıl giderilmesi planlanmaktadır?” diye sordu.

 

 

 

 

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’in Aliağa ilçesindeki Bozköy ve Helvacı Mahallelerindeki 2/B arazilerinin rayiç bedellerinin çok yüksek olduğu iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Söz konusu arazilerin bölgedeki demir-çelik fabrikalarına verilmesinin planlandığı, bu nedenle rayiç bedellerinin yüksek olduğu iddialarının doğru olup olmadığının açıklanmasını isteyen Polat, “Yüksek rayiç bedelleri nedeniyle ailelerinden kalan tarım arazilerini işleyen ve bu arazileri söz konusu kanun çerçevesinde almak isteyen bölge halkının mağduriyetlerinin nasıl giderilmesi planlanmaktadır?” diye sordu. Polat, ülkemizdeki 2/B arazilerinin miktarının ve bu arazilerin satışından elde edilen gelirin ne kadar olduğunun açıklanmasını istedi.

 

 

“RAYİÇ BEDELLERİN YÜKSEKLİĞİ MAĞDURİYET YARATIYOR”

 

 
CHP’li Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 19.04.2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklemesi ve Hazine Adına Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un, 2/B alanlarında bulunan taşınmazların güncellenme listelerine ilişkin veya kadastro tutanaklarında ismi geçen kişilere ya da bunların kanuni mirasçılarına doğrudan satılacağına ilişkin hükümler içerdiğini anımsattı. Söz konusu kanun çerçevesinde satın alma başvurusunda bulunulan İzmir’in Aliağa ilçesindeki Bozköy ve Helvacı Mahallelerindeki tarım arazilerinin rayiç bedellerinin emsallerine göre oldukça yüksek olduğunu ifade eden Polat, “Bu araziler, söz konusu mahallelerde yaşayan köylülere ailelerinden miras kalmıştır. Birçoğu sulanmayan ve kıraç olan bu araziler, oradaki çiftçilerin emekleriyle işlenip değerlenmiştir. Bu arazilerin bedellerinin bu kadar yüksek olması nedeniyle mahalle sakinleri büyük mağduriyet yaşamaktadır” dedi.

 

 

“2/B ARAZİLERİNİN MİKTARI NE KADAR?”

 

 
Ülkemizde 2/B arazisi olarak değerlendirilen orman vasfını yitirmiş arazi miktarının ne kadar olduğunu soran CHP’li Mahir Polat, “Bu arazilerin önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle değeri nedir?Son 5 yıl içinde 2/B arazilerinin satışından elde edilen gelir ne kadardır? Söz konusu gelirin ne kadarı yeni orman alanlarının oluşturulması için kullanılmıştır?” sorularını yöneltti.

 

 

“RAYİÇ BEDELLER DEMİR-ÇELİK FABRİKALARI İÇİN Mİ YÜKSEK?”

 
Polat, İzmir’in Aliağa ilçesinin Bozköy ve Helvacı Mahallelerindeki tarım arazilerinin rayiç bedellerinin yüksek olduğu iddialarının doğru olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, doğru ise bunun gerekçesinin ne olduğunu sordu. 2/B arazilerinin satışından elde edilen gelirin ne kadarının orman köylülerinin kalkındırılması için kullandırıldığını soran Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:

 
“-Toplumun en yoksul kesimini oluşturan orman köylülerinin kalkındırılması için alınan tedbirler nelerdir?
-İzmir’in Bozköy ve Helvacı Mahallelerindeki rayiç bedellerin yüksek olması karşısında, bakanlığınızın alacağı önlem ya da önlemler söz konusu olacak mıdır?
-Bozköy ve Helvacı Mahallelerindeki tarım arazilerinin bölgedeki demir çelik fabrikalarına verilmesinin planlandığı, bu nedenle rayiç bedellerinin çok yüksek olduğu iddiaları doğru mudur? Bakanlığınıza bu yönde şikayet gelmiş midir? Gelmiş ise konuyla ilgili inceleme/değerlendirme talimatınız olmuş mudur? Olmamış ise soru önergesindeki hususlar ışığında bu yönde bir talimatınız olacak mıdır?
-Yüksek rayiç bedelleri nedeniyle ailelerinden kalan tarım arazilerini işleyen ve bu arazileri söz konusu kanun çerçevesinde almak isteyen bölge halkının mağduriyetlerinin nasıl giderilmesi planlanmaktadır?
-İzmir’de işlenen tarım arazilerinin rayiç bedellerinin köylünün alamayacağı kadar yüksek tutulmasıyla halkın cezalandırıldığı düşünülmekte midir?”