CHP’li Pekşen: Trabzon’da yolsuzluğun peşini bırakmayız

CHP’li Pekşen: Trabzon’da yolsuzluğun peşini bırakmayız
9 Şubat 2018 12:05

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri’nde yapılan sözleşmelere uyulmadığını ve bu nedenle Belediye’nin zarara uğratıldığını söyleyen Pekşen, “Trabzon’da toplu ulaşımda kullanılan elektronik kartlarla ilgili Sayıştay raporuna yansıyan önemli yolsuzluk iddiaları var.Bir an önce bu konunun üzerine gidilmeli ve Trabzon’da yaşanan bu yolsuzluğun failleri ortaya çıkarılarak hesap sorulmalıdır.”dedi.

 

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen Trabzon Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri’nde yaşanan yolsuzluklarla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

 

 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin özelbir şirketle imzaladığı sözleşme ile toplu ulaşımda elektronik kartlı sistem kullanıldığını belirten Pekşen, “Ancak 2016 yılı Sayıştay Denetim Raporu’na göre bu sözleşmenin şartlarına uyulmaması nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi büyük bir zarara uğratılmıştır.Bir an önce bu konunun üzerine gidilmeli ve Trabzon’da yaşanan bu yolsuzluğun failleri ortaya çıkarılarak hesap sorulmalıdır.” dedi.

 
Sayıştay raporundaki tespitleri aktaran Pekşen, “Rapora göre Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Ankart Kart Teknoloji Hizmetleri A.Ş. arasında imzalanan sözleşme gereği taraflar arasında belirlenen banka hesapları dışında başka hesapların kullanılması yasaklanmışken Ankart Kart Teknoloji Hizmetleri A.Ş. bu sözleşmeye uymayarak başka banka hesaplarını kullanmış ve bu hesaplarda yapılan başka işlemlerle Belediye’yi zarara uğratmıştır. Bu durumun tespitinden sonra sözleşme fesih edilmiş olsa da Belediye eksik işlem yapmış, tasfiye işlemi gerçekleştirilmemiş sadece ödenmeyen tutarla ilgili alacak davası açılmıştır.” ifadelerini kullandı.

 
Bu yolsuzluğun ortaya çıkmasından sonra başka bir firma ile sözleşme imzalandığını söyleyen Pekşen, “Fesih tarihi itibariyle sözleşme gereği kurulan havuz hesaptaki tutar, daha önce akıllı kartlara yüklenen tutar ve tek kullanımlık kartların tutarı tespit edilememiştir. Dahası Belediye’nin ne kadarlık bir zarara uğratıldığı da tam olarak bilinmemektedir. Zararın tespiti ve ilgili şirketten tazmini için gerekli hukuki yollara bir an önce başvurulmalıdır. Bu işin peşini bırakmayacağız. Trabzon halkının parasının hiç edilmesine asla izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

 
“Sayıştay raporuna yansıyan yolsuzlukla ilgili Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ankart Kart Teknoloji Hizmetleri A.Ş. hakkında herhangi bir inceleme başlatıldı mı?” diye soran Pekşen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM’ye taşıdı.

 
Pekşen, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti;

 
1) Trabzon Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri’nin vatandaşa vermiş olduğu ulaşım hizmeti karşılığında elde ettiği gelirin gerçek tutarı yansıtmadığı doğru mudur?

2) Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Ankart Kart Teknoloji Hizmetleri A.Ş. arasında imzalanan sözleşme gereğince Trabzon Büyükşehir Belediyesi hesaplarına aktarılması gereken tutarın aktarılmadığı ve bu nedenle Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin zarara uğratıldığı doğru mudur?

3) Sayıştay raporunda yer alan bu tespitle ilgili olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır, başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır?

4) Sayıştay raporundaki tespite göre Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Ankart Kart Teknoloji Hizmetleri A.Ş. arasında imzalanan sözleşme gereği taraflar arasında belirlenen banka hesapları dışında başka hesapların kullanılması yasaklanmışken Ankart Kart Teknoloji Hizmetleri A.Ş.’nin bu sözleşmeye uymayarak başka banka hesaplarını kullanarak Belediyesi zarara uğratmıştır. Bu nedenle Ankart Kart Teknoloji Hizmetleri A.Ş. hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır, başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır?

5) Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne yüklenici firma tarafından alacağının bir kısmının ödenmemesi sonucunda sözleşme fesih edilmesine rağmen neden tasfiye işlemi yapılmamıştır? Bu konu ile ilgili olarak neden sadece ödenmeyen tutarla ilgili alacak davası açılmış, herhangi bir inceleme yapılması yönünde istemde bulunulmamıştır?

6) Fesih tarihi itibariyle sözleşme gereği kurulan havuz hesaptaki tutar, daha önce akıllı kartlara yüklenen tutar ve tek kullanımlık kartların tutarı tespit edilememiştir. Bu meblağların tespit edilmesi için herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?