CHP’li Pekşen: Maden işletmelerinde skandal bitmiyor

CHP’li Pekşen: Maden işletmelerinde skandal bitmiyor
6 Aralık 2017 13:08

Türkiye’nin en önemli enerji kaynaklarından biri olan madenlerle ilgili olarak her gün yeni bir skandalın patlak verdiğini söyleyen Pekşen, “Dünya enerji kaynakları için savaşın eşiğine gelirken biz elimizde olan madenleri dahi doğru düzgün işletemiyoruz. AKP her alanda olduğu gibi madencilik alanında da her şeyi eline yüzüne bulaştırmıştır. Madencilik alanındaki yolsuzluklar inanılacak boyutta değildir. ” dedi.

 

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı Garp Linyitleri İşletmesinin işlettiği Kütahya-Ömerler Linyit sahasında üretimin durdurulmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

 

 

“Dünyada enerji kaynaklarına hakim olabilmek için çok büyük bir mücadele var ve yüksek maliyetli yatırımlar yapılıyor. Bu nedenle hem enerji kaynaklarına hakim olmak hem de bu yatırımları korumak ve üretimin devamlılığını sağlamak için gerekli önlemler alınmaktadır.” diyen Pekşen, “Ancak ülkemizde AKP iktidarının bu konularda ne kadar beceriksiz olduğunu görüyoruz. Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı Garp Linyitleri İşletmesinin işlettiği Kütahya-Ömerler Linyit sahasında su basması ve balçık nedeniyle üretim durdurulmuş vaziyette. Üretimin durdurulması bir yana madenin içindeki 42 milyon Euro değerindeki üretim panoları ve teknik ekipman da kullanılamaz hale gelmiştir. Hem bu ekipman kaybedilmiş hem de üretimin durması nedeniyle büyük bir üretim zararı ortaya çıkmıştır.” dedi.

 
Madencilik alanında Türkiye’nin yolsuzluk batağına saplandığı için gerekli verimi alamadığını vurgulayan Pekşen, şunları söyledi:

 

 

“AKP döneminde madenler milli menfaatler için değil yandaşların çıkarları için kullanılıyor. Maden alanında yaşanan yolsuzluklar inanılamayacak boyutlarda. Gelişmiş ülkelerde madencilik alanında çok büyük yatırımlar yapılıp önemli karlar elde edilirken, biz de maden alanlarının yandaşlara peşkeş çekilmesi için bir yarış var. İşte bu nedenle ya gerekli önlemler alınmadığı için maden kazalarında maden işçilerimizi şehit veriyoruz ya da madenleri su ve balçık basması sonucu çok büyük zararlar yaşıyoruz. İşte son önek Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı Garp Linyitleri İşletmesinin işlettiği Kütahya-Ömerler Linyit sahası. Bu sahayı su ve balçık basıyor. Bütün ekipman kullanılamaz hale geliyor. Bu ekipmanın değeri 42 milyon Euro. Maden sahasında üretim durduruluyor, işçiler çalışamıyor. Zarar çok büyük ama kimsenin umurunda değil. Bu zararlar Milletin cebinden çıkıyor. Millet malı heba ediliyor. Bu nedenle bu işin peşini bırakmayacağız.”

 
Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı Garp Linyitleri İşletmesinin işlettiği Kütahya-Ömerler Linyit sahasında üretimin durdurulması ile ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi veren Pekşen, Bakana şu soruları yöneltti;

 
1) Kütahya-Ömerler Linyit sahası ne zamandan beri faaliyet göstermektedir?
2) Yerin 300 metre altındaki ocakların su baskını ve balçık nedeniyle üretime kapatıldığı doğru mudur?
3) Hangi tarihten beri bu maden sahası üretime kapatılmıştır?
4) Maden sahasında su baskını, toprak kayması vb. konularla ilgili bir fizibilite çalışması yapılmış mıdır?
5) Böyle bir çalışma yapıldı ise gerekli önlemler neden alınmamıştır?
6) Bu sahada 42 milyon Euro değerindeki üretim panolarının ve ekipmanın balçığa gömüldüğü ve kullanılamaz hale geldiği doğru mudur?
7) Su baskınları nedeniyle hem kullanılamaz hale gelen teknik ekipmanın kaybı hem de üretim yapılamaması nedeniyle devletin zararı ne kadardır?
8) Denize ya da su kaynaklarına yakın birçok maden sahasında bu tür su baskınları yaşanmazken Kütahya-Ömerler Linyit sahasında su baskını neden yaşanmıştır?
9) Bu konuyla ilgili herhangi bir adli veya idari soruşturma açılmış mıdır?
10) Su baskını sonucu üretimin durduğu ocakta çalışan 1500 işçinin durumu nedir?
11) Bu maden ocağının tekrar faaliyete geçirilmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
12) Bu ocağın kasıtlı olarak ihmal edildiği ve bilerek su baskınına sebebiyet verildiği iddiaları doğru mudur?
13) Bu iddialar hakkında herhangi bir yasal süreç başlatılmış mıdır?