CHP’li Pekşen: Ege Denizi’ndeki kırmızı çizgilerimizden asla vazgeçmeyiz

CHP’li Pekşen: Ege Denizi’ndeki kırmızı çizgilerimizden asla vazgeçmeyiz
18 Haziran 2018 13:32

Yunan Parlamentosu’nun aldığı bir kararla Ege Denizi’nde Yunan karasularını ve hava sahasını 12 mile çıkardığını söyleyen Pekşen, “AKP iktidarıyla birlikte ülkemizin uluslararası alanda saygınlığı kalmamıştır. 18 ada grubumuzun gasp edilmesine susan AKP şimdi de Yunanistan’ın,Türkiye Cumhuriyeti’nin askeri, ekonomik, siyasi ve uluslararası hukuk açısından haklarına tecavüz sayılacak bu kararınases çıkarmamaktadır.” dedi.

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen Ege Denizi’nde Yunanistan’ın karasularını ve hava sahasını 12 mile çıkarmasıyla ilgiliTBMM’ye verdiği soru önergesi hakkında bir basın açıklaması yaptı.

 
Türkiye’nin Ege Denizi’nde uluslararası hukuktan doğan haklarının Yunanistan tarafından yok sayıldığını ve AKP’nin de bu durumu görmezden geldiğiniifade eden Pekşen, “Yıllardır Türkiye Cumhuriyeti için kırmızı çizgi sayılan birçok konu AKP iktidarıyla birlikte ortadan kalkmıştır. 18 ada grubumuz Yunanistan tarafından işgal edilmiş ama AKP sessiz kalmıştır, silahlandırılması yasak olan adalar Yunanistan tarafından silahlandırılmış hatta askeri tatbikatlar yapılmış yine AKP sessiz kalmıştır. Şimdi de bütün uluslararası anlaşmalara aykırı olarak Yunanistan Ege Denizi’nde karasularını ve hava sahasını 12 mile çıkarmıştır. Ancak bakıyoruz AKP iktidarı yine sessiz kalmaktadır.” dedi.

 

 

AKP ile birlikte dış politikanın tam anlamıyla yıkıma uğradığını söyleyen Pekşen, “Uluslararası alanda büyük mücadeleler sonucunda elde ettiğimiz kazanımlar AKP eliyle bir bir yok edilmiştir. AKP iktidarı Türkiye için bir yıkım iktidarı olmuştur. Şu bir gerçektir ki iktidara gelmek için ya halkınıza yaslanırsınız, milletin onayını alırsınız ya da uluslararası güçlere yaslanırsınız. İşte uluslararası güçlere yaslanırsanız onların her istediğini yapmak, onlara her konuda taviz vermek zorunda olursunuz Bugün yaşadıklarımız da bunun en somut örneğidir. Ancak 24 Haziran’da bu tablo değişecek ve bu ülkede yeniden millete dayanan bir iktidar gelecek. İşte o zaman AKP’nin sildiği bütün kırmızı çizgilerimizi yeniden daha kalın bir şekilde çizeceğiz, milli menfaatlerimizi hiç tereddüt etmeden savunacağız.” ifadelerini kullandı.

 
Pekşen, Ege Denizi’nde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

 
1) Ege Denizi’nde Türk karasuları ile Türk hava sahasının genişliğinde iktidarınız döneminde herhangi bir değişiklik olmuş mudur?
2) Yunan Parlamentosu’nun aldığı bir karar doğrultusunda Ege Denizi’nde Yunan karasularının ve hava sahasının 12 mile çıkarıldığı yönündeki haberler doğru mudur?
3) Türkiye Cumhuriyeti’nin askeri, ekonomik, siyasi ve uluslararası hukuk açısından haklarına tecavüz sayılacak bu karara karşı Hükümetiniz ne gibi girişimlerde bulunmuştur?
4) Yunan Parlamentosunun bu kararı sonrası iki ülke arasında Dışişleri Bakanlığı nezdinde kamuoyuna açıklanmayan görüşmeler yürütülmekte midir? Lahey adalet divanına taşımaya ilişkin bir süreç takip edilmekte midir?
5) Yunan Dışişleri Bakanı NikosKotzias, işgal edilen 18 ada grubumuzla ilgili olarak “Adalar ile ilgili mevzuyu başlatan muhalefettir.” demektedir. Adalarımızın işgal edilmesine karşı hükümetiniz tarafından ne gibi girişimlerde bulunulmuştur?
6) Uluslararası anlaşmalara göre silahlandırılması yasak olan adaların Yunanistan tarafından silahlandırıldığı doğru mudur, bu konuda Hükümetiniz uluslararası hukuktan doğan haklarımızın korunması için girişimlerde bulunmuş mudur?
7) Bu konuda girişimlerde bulunuldu ise neler yapılmıştır, bulunulmadı ise neden bulunulmamıştır?