CHP’li Pekşen, AKP’li Yomra Belediye Başkanı için suç duyurusunda bulundu

CHP’li Pekşen, AKP’li Yomra Belediye Başkanı için suç duyurusunda bulundu
14 Eylül 2017 09:21

Karadeniz’de ranta yönelik yapılaşma ve çevre katliamı yürek yakıyor. Karadeniz’de kıyıların ve yaylaların katledildiğini söyleyen CHP Milletvekili Haluk Pekşen, Sözcü’ye konuştu. Pekşen, medyaya yansıyanlar buz dağının görünen kısmı. Korkunç bir doğa katliamı yaşanıyor. İmar planına aykırı yapılaşma inanılmaz boyutlarda” dedi.

 

 

 

Mustafa Sipahi / Sözcü

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Yomra Belediye Başkanı AKP’li İbrahim Sağıroğlu hakkında ‘Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanun Hükmünü İhlal’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Karadeniz’deki kaçak yapılaşma ve çevre katliamlarına yönelik mücadelesiyle dikkat çeken, bölgeden sık sık paylaşımlar yapan ve kamuoyunu bilgilendirmeye çalışan Haluk Pekşen, son olarak Sürmene’de doğa harikası yaylaya inşa edilen ve çevrecilerin yüreğini sızlatan devasa apartmanı ortaya çıkarmıştı.

Konuyla ilgili Sözcü’nün sorularını yanıtlayan CHP Miletvekili Haluk Pekşen, “Sürmene’de gördüğümüz çirkinlik, Karadeniz’i mahveden anlayışın sadece bir örneği. Ne yazık ki Karadeniz’i perişan eden bu korkunç yapılaşma artarak sürüyor. Bu örnek gibi sayısız bina var. Elbette sorumluluk bilinciyle mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

 

 

RANT PROJELERİNDE PATLAMA YAŞANIYOR

 
Öte yandan Yomra’daki kaçak yapılaşmayla ilgili olarak Yomra Platformu‘nun da tepkili olduğu öğrenildi. Platform adına yapılan açıklamada, Yomra’da rant projelerinde patlama yaşandığı, ilçenin gökdelen cehennemine dönüştüğü, yeşil alan ve parkların imara açıldığı, imar hileleri yapılarak kararlar alındığı, ihalelerin aile şirketlerine verildiği, dere içi ve tarım arazilerinin doldurulduğu öne sürüldü.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, avukat Hande Burma aracılığı ile Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği suç duyurusu dilekçesinde Belediye Başkanı Sağıroğlu’nun 3 bin 628 sayılı ‘Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet Ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanun’ hükmünü ihlal ettiğini öne sürdü. Milletvekili Pekşen, suç duyurusu dilekçesinde Yomra İlçe Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu’nun belediye başkanlığı döneminde kendisi ve aile fertlerinin şirket varlıklarında olağanüstü artışa rastlandığını öne sürdü. Pekşen, suç duyurusunda şöyle dedi:

 

 

“Şüpheli İbrahim Sağıroğlu belediye başkanı olarak göreve başladığı bugüne kadar kendisi, ailesi, kardeşleri ve çocuklarının sahip olduğu resmi ya da gayri resmi şirket varlıklarında olağanüstü büyük bir artışa rastlanmaktadır. Kamuoyunda yaygın olarak malum ve meşhur olduğu üzere Yomra ilçesinin birçok imar ve inşaat konusunda, devletin resmi kayıtları ile sabit ve her gün yenileri eklenen yolsuzluklar büyük bir yasa tanımazlık ve vurdumduymazlık içerisinde yapılmaktadır. Belediye hizmeti olarak sunulan yol yapımlarındaki malzeme alımlarından akaryakıt alımına, plansız yapılaşmadan kaçak yapılaşmaya, hafriyat döküm mevzuatının yok sayılmasından imar planlarının uygulanmasına kadar sayılamayacak hukuksuzluk ve usulsüzlük devletin resmi kayıtları ile sabit ve kamuoyunun malumu haline gelmiştir.”

 

 

İlçede birçok yapılaşmanın hızla yükseldiğine dikkat çekilen suç duyurusunda, yüzlerce konuttan oluşan binaların imar planı olmaksızın inşa edilmeye devam ettiği de ifade edildi. Belediye Başkanı Sağıroğlu’nun yargılanabilmesi için İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni verilmesi yönünde izin prosedürüne başvurulması gerekmemekte olduğunu anlatılan suç duyurusunda, şu ifadeler yer aldı:

 

 

“Özetle; Yomra Belediye Başkanı, 3 bin 628 sayılı ‘Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet Ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanun’ hükmünü ihlal ederek, açıkça suç işlemiştir. Bilindiği üzere 3 bin 628 sayılı yasaya muhalefet sebebiyle oluşan suçlarda, soruşturmanın başlatılabilmesi için izin sistemi öngörülmemiştir. Yani, Sayın savcılık makamınızca, iş bu suç duyurumuza konu suça konu eylemler sebebiyle belediye başkanının yargılanması için İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni verilmesi yönünde izin prosedürüne başvurulması gerekmemektedir. Re’sen soruşturma başlatılabilecektir”

 

 

CEZALANDIRILMASI İSTENDİ

 

 

Suç duyurusunda kamuoyunda, Yomra Belediye Başkanı Sağıroğlu’nun yaşama standardı ile harcamaları arasında uyarlılık olmadığı yönünde, son derece önemli söylentilerin yer aldığı ifade edilirken, şöyle devam edildi:

 

 

“3 bin 628 sayılı yasa gereği kamu çalışanları edindikleri mal varlıklarının haklı ve yasal olduğunu kanıtlamakla yükümlüdürler. Bu itibarla şüphelinin, gerek harcamaları yaşama standardı ve gerekse edindiği mal varlığının yasa gereğince soruşturma konusu yapılması gerektiği açıktır. Nitekim şüpheli belediye başkanının sadece belediye başkanlığından olabilecek resmi gelirle doğru orantılı olmayan mal varlığına sahip olduğu, ayrıca ailesi ve yakınlarının da aynı şekilde mal varlığına sahip olduğu dikkat çekmektedir. Açıklanan nedenlerle; şüphelinin bu eylemi başlı başına suç teşkil etmekte olup adı geçen aleyhinde savcılığınızın nezdinde suç duyurusunda bulunma zarureti hâsıl olmuştur. Şüpheli ve tüm ilgililer hakkında müsnet suçtan ve re’sen gözetilen suçlar için gerekli soruşturma yapılarak cezalandırılmaları için kamu davası açılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.”

 

 

Haluk Pekşen, Trabzon’un şirin ilçesi Yomra’daki akıl almaz yapılaşmaya dair görüntüleri de Sözcü ile paylaştı. İşte tamamlanan ve yapımı devam eden inşaatlardan görüntüler.