CHP’li Öztunç: Bir depremde ne yüksek hızlı tren kalır ne de yol

CHP’li Öztunç: Bir depremde ne yüksek hızlı tren kalır ne de yol
28 Ocak 2020 08:45

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren güzergahına ilişkin, “Şu anda planlanan güzergah yanlıştır, deprem fay hattına 30 kilometre paralel gitmektedir. Bir depremde ne yüksek hızlı tren kalır, ne de o yol kalır. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan feryat ediyor ama Cumhurbaşkanı randevu vermiyor” dedi.

 

 

Öztunç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Kahramanmaraş’ın deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:

“Özellikle de Türkoğlu ilçemiz. Bilim adamları açık açık Kahramanmaraş Türkoğlu’nu işaret ediyorlar. Peki biz ne yapıyoruz, tedbir alıyor muyuz, maalesef tedbir alınmıyor.

Deprem öldürmüyor, bina öldürüyor. Ben Kahramanmaraş bölgesinin özellikle Türkoğlu bölgesinin dikkatle incelenmesi gerektiğini buraya yönelik tüm tedbirlerin alınması gerektiğini, binaların, apartmanların şimdiden incelenmesi gerektiğini depreme dayanıklı mı, değil mi, dayanıksızsa ne yapmak gerekiyor, bunların bire bir şimdiden çıkartılması gerektiğini söylüyorum. Şimdiden gereği yapılsın.

 

 

“ORTA ŞİDDETTEKİ BİR DEPREMDE SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ KARACASU KAMPÜSÜ YIKILIR”

 
Sütçü İmam Üniversitesinin Karacasu Kampüsü var, Karacasu Kampüsüne 2001 yılında ki Deprem Yönetmeliğine aykırı yapıldı. Buranın depreme dayanıklı olmadığına dair raporlar var. Ve kampüste üniversitede binalar çatlak. Orta şiddetteki bir depremde Sütçü İmam Üniversitesi Karacasu Kampüsü yıkılır.”

 

 

“ANKARA, SİNCAN, ÇAYIRHAN, SAKARYA, İSTANBUL GÜZERGAHI KUZEY ANADOLU FAY HATTININ TAM ÜSTÜNDEDİR”

 

 

Ankara İstanbul Yüksek Hızlı Tren güzergahına dikkat çeken Öztunç, şöyle dedi:

“İki alternatif gündemde. Bu ikisi tartışılıyor. Şu anda Ankara İstanbul Yüksek Hızlı Treni Ankara, Sincan, Çayırhan, Sakarya, İstanbul güzergahında planlandı, ancak bilim insanları bu güzergahla ilgili verimlik ve maliyet konusunda ciddi itirazlarda bulunuyorlar, özellikle deprem konusunda. Ankara, Sincan, Çayırhan, Sakarya, İstanbul güzergahı Kuzey Anadolu fay hattının tam üstündedir, bu depremi yaratan Kuzey Anadolu fay hattının tam üstündedir ve projede 30 kilometre boyunca yüksek hızlı tren faya paralel gitmektedir.

 

 

“DEPREM HATTINA FAY HATTINA PARALEL BİR YÜKSEK HIZLI TREN PLANLANIYOR”

 
Günde 200 bin yolcu taşınacak burada, deprem hattına fay hattına paralel bir yüksek hızlı tren planlanıyor, bu doğru değildir, bunun yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Ne yapılması gerekiyor Ankara, Kızılcahamam, Gerede, Bolu, Düzce, Hendek, Sakarya, İzmit, Gebze, İstanbul güzergahı tercih edilmelidir.

 

 

“BİR DEPREMDE NE YÜKSEK HIZLI TREN KALIR, NE DE O YOL KALIR”

 
Şu anda planlanan güzergah yanlıştır, deprem fay hattına 30 kilometre paralel gitmektedir. Bir depremde ne yüksek hızlı tren kalır, ne de o yol kalır.

Bu konuda Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan feryat ediyor, bu konuyu anlatmak istiyor, 30 defa telefonla özel kalemi aramış Sayın Cumhurbaşkanı’nın, Sayın Cumhurbaşkanı’yla görüşmek istiyorum demiş. Ama Sayın Cumhurbaşkanı randevu vermemiş. Bolu Belediye Başkanı deprem konusunda uyarmak istiyor. Ama Cumhurbaşkanı randevu vermiyor. Neden, Bolu Belediye Başkanı CHP’li diye.

 

 

“AĞAÇ KAVUĞUNDAN MI ÇIKTI, O DA MİLLETİN OYUYLA SEÇİLDİ”

 
Sayın Cumhurbaşkanı artık partizanlığı bir tarafa bıraksın. Milli iradeden bahsediyor Sayın Cumhurbaşkanı, kendisi milletin oyuyla geldi de Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan neyle geldi, ağaç kavuğundan mı çıktı, o da milletin oyuyla seçildi.”