CHP’li Öztrak: Coşan ekonomi değil hayat pahalılığı

CHP’li Öztrak: Coşan ekonomi değil hayat pahalılığı
5 Kasım 2017 10:30

Yıl sonunda çift haneli enflasyonun garantilendiğini belirten CHP Milletvekili Faik Öztrak, fiyat artışlarının vatandaşı doğrudan etkileyen alanlarda had safhaya ulaştığını söyledi.

 

 

 

Enflasyon hedeflerini bir türlü tutturamayan iktidara CHP’den eleştiri geldi. CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, hükümetin, ekonominin coştuğunu iddia ettiğini belirterek, “Ancak coşan kur, faiz ve hayat pahalılığıdır. Hükümet adeta vatandaşla dalga geçmektedir” dedi.

 

Ekim ayında yıllık enflasyonun 9 yılın rekorunu kırarak yüzde 12’ye dayandığını kaydeden Öztrak, “Yıl sonunda çift haneli enflasyon garantilendi. Fiyatlardaki artış özellikle sağlık, gıda, ulaştırma gibi vatandaşı doğrudan etkileyen alanlarda had safhaya ulaştı” şeklinde konuştu.
YANGIN DAHA DA BÜYÜYECEK

 

‘Günlük yaşamda en çok tüketilen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki olağanüstü artışların cepteki yangının daha büyük olduğunu gösterdiğini ifade eden Öztrak şunları söyledi: “Son 12 ayda ulaştırma fiyatları yüzde 16.8, gıda ve alkolsüz içecek fiyatları yüzde 12.7 ve sağlık hizmetleri fiyatları da yüzde 12.2 arttı. Döviz kurunun ateşi yenden yükselmişken, akaryakıt fiyatlarına zam üstüne zam yapılırken vatandaşın cebindeki yangının daha da büyüyeceği görülüyor. Ekonomideki sıkıntıların kaynağı hukuk devletinden, kurallardan ve dolayısıyla ciddiyetten uzaklaşmada aranmalıdır. Bugün ülkemizde büyük bir ciddiyet açığı vardır. Türkiye’yi yöneten kadroların bir ciddiyeti kalmamıştır.”

 
TAŞIMA SU İLE DÖNMEZ

 

Ekonomide çarkların Kredi Garanti Fonu (KG) ile yani taşıma suyla döndürülmeye çalışıldığını aktaran Öztrak, “Ekonomi ve Türkiye’yi suni teneffüsten çekip alacak olan şey hukuktur. Hukuk olmadan güven olmayacağı, güven olmadan yatırım ve istihdam olmayacağı yani ekonomide çarkların kendi dinamikleriyle dönmeyeceği son 3 yıllık tecrübeyle anlaşılmıştır” ifadelerini kullandı.

 
ENFLASYON HEDEFİ ÇÖPE GİTTİ

 

Faik Öztrak, ekim ayı enflasyonu ile beraber hükümetin daha birkaç hafta önce açıkladığı enflasyona ilişkin tahminlerin çöpe gittiğini kaydetti. Öztrak, “Bu yıla yüzde 6.5 enflasyon hedefiyle başlayan, bunu ekim ortasında yüzde 9.5’e çeken, daha iki gün önce Merkez Bankası tarafından yüzde 9.8 olarak açıklanan 2017 enflasyon tahmini henüz bu rakamların dumanı tüterken geçersiz hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda kasım-aralık döneminde gerçekleşen ortalama enflasyon yüzde 1.2. 2017’nin geri kalanında aynı oranda gerçekleşecek bir fiyat artışı, 2017 enflasyonunun yüzde 10.9 olacağı anlamına geliyor” dedi.

 

 

Kaynak: Başak Kaya/Sözcü