CHP’li Özkoç: Esas sorunlar duruyor, Meclis görmüyor

CHP’li Özkoç: Esas sorunlar duruyor, Meclis görmüyor
20 Ekim 2019 17:30

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından etkinliği azalan, ilk iki Yasama Yılı’nda sadece 700 saat çalışan TBMM, üçüncü Yasama Yılında ise mesaisini sınır ötesi operasyon ve “avukatlara yeşil pasaport hakkı” ile gündeme gelen ilk yargı paketine ayırdı. Halkın gerçek sorunları ise görüşülmeyi bekliyor.

 

 

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre yeni hükümet sistemi ile yetkileri elinden alınan TBMM, halkın gerçek sorunlarına yönelik çalışmalara henüz geçemedi. Emeklilikte yaşa takılanlar, 3600 ek gösterge hakkına kavuşmak isteyenler, kıdem tazminatında iyileştirme bekleyenler, yeni hal yasası ile sebze fiyatlarının düşmesini isteyenler ve birçok alanda yaşanan sorunların çözümünü isteyenler bekleyişlerini sürdürürken TBMM sessiz. Yeni yasama yılı, sınır ötesi harekâta olanak sağlayan tezkerenin onaylanması ile başladı. Ardından cezai indirim getirmeyen yargı paketi de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Öte yandan, Meclis’in tatil yaptığı ve diğer düzenlemeleri görüştüğü sırada 47 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Bu kararnamelerle TBMM’nin görev ve yetki alanına giren çok önemli değişikliklere imza atıldı. Meclis Başkanlığı ise bu duruma sessiz kaldı.

 

SİSTEM İŞLEMİYOR

 

TBMM’nin milletvekili sayısının 600’e çıkmasına karşın etkinliğinin neredeyse dibe vurduğuna dikkati çeken CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bu durumun bir numaralı sebebidir” dedi. 16 Nisan 2017 tarihli referandumda halkın yetkiyi TBMM’den alarak tek bir kişiye verdiğini hatırlatan Özkoç, “Bunun sakıncalarını çokça anlattık. Oy verilirse ne olacağını ortaya koyduk ancak çoğunluk iktidara inandı ve 18 yıldan beri Meclisin yetkilerinin kısıtlanmasını isteyen, konuşmaları kısıtlayan anlayışa oy verildi. Mecliste millet adına kalkan eller azınlıkta kaldı. Mecliste insanlarımızla ilgili almak istediğimiz her kararın karşısında olan AKP’lilerin elleri daha çok olduğu için muhalefet çaresiz kaldı” diye konuştu.

 

SESİMİZ MECLİS’TE ÇINLIYOR

 

Yeni sisteme geçişle TL’nin değer kazanacağı, ekonominin düzeleceği gibi iddiaların bulunduğunu ancak bunların tam tersinin yaşandığını ifade eden Özkoç, “Tüm bu yaşananlara rağmen yerel seçim sonuçlarında gördük ki halkın sorunlarıyla ilgilenmeyen AKP’nin oyu yeterince azalmadı. Meclis’in dışındaki dinamikler, STK’ler, akademisyenler artık yeteri kadar güçlü değil ve seslerini çıkartamıyorlar. Muhalefetin sesi ise yetkileri alınmış Meclis’in içinde çınlayıp duruyor” dedi.

 

HAREKETE GEÇMELİ

 

Meclisin yeniden eski etkinliğine kavuşması için Türkiye’nin tüm dinamiklerinin harekete geçmesi gerektiğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Özkoç, “Bu hareket, istenilen boyuta ulaşırsa bir muhalefet hareketine dönüşür. Biz CHP olarak sadece kendi ideolojik beklentilerimiz içerisinde hareket etmiyoruz. Bu iktidara karşı tüm muhaliflerin bir araya gelerek yok edilmiş özgürlüklerin ve parlamenter sistemin geri gelmesi için uğraşıyoruz. Umut ediyorum bu çaba başarıya ulaşır. Başarıya ulaştığında Meclis de yurttaşlarımızın gerçek sorunlarıyla uğraşmaya başlayacaktır” şeklinde konuştu.

 

Fotoğraf: TBMM