CHP’li Özgündüz ‘Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’ndeki skandalı Meclis’e taşıdı

CHP’li Özgündüz ‘Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’ndeki skandalı Meclis’e taşıdı
14 Kasım 2014 14:30

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez, İl ve İlçe talimatlarıyla gerçekleşen skandalı Meclis gündemine  taşıdı.

 

 

2014-2015 eğitim-öğretim yılında ortaöğretime başlayacak öğrenciler için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nın (TEOG) uygulamasına başlandığını ifade eden Özgündüz, bu uygulama kapsamında, devlet okullarına kayıtların öğrencilerin tercihleri doğrultusunda, TEOG puan sıralamasına göre yapıldığını, özel öğretim kurumlarının ise Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre kayıt-kabul işlemlerini yürüttüğünü ifade etti.

 

 

CHP’li Özgündüz şöyle devam etti:

 

 

“Özel Üsküdar Amerikan Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 51. maddesinin 2’nci fıkrasında belirtilen “Dengi resmi okulların tabi oldukları yönetmelik hükümlerinden farklı uygulama yapmak isteyen okullar, Bakanlık tarafından onaylı kurum yönetmeliklerine göre kayıt ve nakil işlemlerini gerçekleştirirler” hükmünden hareketle Türkiye Özel Okullar Birliği’nin 2014-2015 Özel Okullar Başvuru Kılavuzu’nda belirtilen Özel Okullar Yerleştirme Puanına (ÖYP) göre öğrenci kayıt-kabul işlemlerini gerçekleştirmiştir. ÖYP, özel okul yöneticilerinden oluşturulan Özel Okullar Kayıt Komisyonu’nca hazırlanan, TEOG sistemine uyumlu olarak 800 tam puan üzerinden hesaplanan ve isteyen özel öğretim kurumlarının kayıt-kabul işlemleri için uygulamada kullandıkları puan türüdür.

 

 

“Özel Üsküdar Amerikan Lisesi, ortaöğretime başlayacak öğrencilerin alımı için 168 öğrencilik kontenjan açıklamış, sonuçlanan başvurular neticesinde kız öğrenciler için 790, erkek öğrenciler için 789 taban ÖYP puanı belirleyerek 168 öğrencilik kontenjanını doldurduğunu açıklamıştır. Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’nin kontenjanını doldurduğunu ve kayıtların tamamlandığını açıklamasından sonra, Hükümetinize yakınlığıyla bilinen NTV’nin sahibi olan Doğuş Yayın Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Erman YERDELEN’in torununun, Bakanlığınız Özel Eğitim Kurumları Genel Müdür Vekili Yusuf OKUMUŞ imzasıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen 10/10/2014 tarih ve 15520822/405.99/4487100 sayılı talimat doğrultusunda, İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat ALTUNÖZ’ün imzasıyla Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen 17/10/2014 tarih ve 50720270/4658413 sayılı yazı ile hukuksuz bir şekilde 169’uncu öğrenci olarak kayıt edilmesi yönünde direktif verilmiştir. Nitekim velilerden gelen yoğun tepki nedeniyle Özel Üsküdar Amerikan Lisesi, k12.tr uzantılı resmi web sitesi üzerinden 3 Kasım 2014 tarihinde “Önemli Bilgilendirme” başlıklı bir yazı yayınlamış, bu yazıda “Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okulumuza tebliğ ettiği yazılı talimatı gereğince okulumuzun hazırlık sınıfına 30.10.2014 tarihinde bir öğrenci kaydı yapılmak zorunda kalınmıştır. Okulumuzun ilan ettiği 168 kişilik kontenjan dolmuş olduğu halde, bu öğrenci 169. öğrenci olarak kayıt olmuştur. Öğrenci, Özel Okullar Birliği’nin yayınladığı ve sınavla öğrenci kayıt-kabul eden özel okulların bu yıl uyguladığı başvuru kılavuzuna göre okulumuza özel okul puanı tutmadığı halde MEB’den gelen emir doğrultusunda kayıt olmuştur.” ifadelerine yer verilmiş ve “Velinin öğrenciyi derse girmek üzere okula getirdiği gün olan 28 Ekim tarihinde ve öncesinde okul yöneticilerinin itirazlarını defalarca yinelemeleri üzerine okula, öğrencinin “e-okul sisteminde kayıtlı bulunduğu Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’ne alınmadığı” yönünde bir ihtarname ve ihbarname öğrencinin velisi ve avukatları tarafından gönderilmiştir. ” açıklaması yapılmıştır.”

 

 

Ali Özgündüz bu bağlamda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya şu soruları yöneltti:

 

 

 

1. İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat ALTUNÖZ’ün imzasıyla Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen 17/10/2014 tarih ve 50720270/4658413 sayılı yazıda adı geçen öğrencinin yedek listede bırakılarak kendisinden daha düşük puana sahip bazı öğrencilerin asıl kayıtlarının yapılmasında yönetmelik hükümlerine aykırı davranıldığı ve söz konusu okulun yazılı olarak uyarılması, tekrarı halinde ilgili mevzuata göre işlem yapılacağı ifade edilmektedir. Yazıda adı geçen öğrenci gerçekten yedek listede ise kaçıncı sıradadır? Adı geçen öğrenciden daha düşük puana sahip olduğu halde asıl kayıtları yapıldığı iddia edilen öğrenciler hangileridir?

 
2. Söz konusu yazıda öğrencinin kaydının yapılmasının sağlanması ve yapılan işlemlerin sonucundan Özel Öğretim Kurumları Şubesine bilgi verilmesi istenmektedir. Bakanlığınız şikayette bulunan tüm öğrenci ve veli şikayetlerini aynı titizlik ve süratle takip etmekte ve talepleri yönünde talimatlarla işlem yapmakta mıdır?

 
3. Hükümetinize yakın olduğu anlaşılan bir kişinin torununun 782 olan ÖYP puanıyla yedek olarak dahi sıralamaya girememiş olmasına rağmen “şayet TEOG puanıyla alım yapılsaydı” gibi anlamsız ve mesnetsiz bir bahane kullanılarak söz konusu okula kaydının yapılması hükümetinizin uygulama iddiasında olduğu hak ve adalet anlayışı ile bağdaşmakta mıdır? Bakanlığınız uygulamalarında “şayet TEOG puanıyla alım yapılsaydı” gibi bir gerekçe var ise TEOG puanı yüksek olduğu halde ÖYP puanının düşük kalması nedeniyle istediği özel okula kaydı yapılmayan tüm öğrenciler istedikleri okullara Bakanlığınız talimatıyla yerleştirilecekler midir?

 
4. Okul, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne uygun olarak öğrenci kayıt-kabul işlemlerini Özel Okullar Yerleştirme Puanı’na göre gerçekleştirdiği halde adeta yönetmeliğin arkasından dolaşılarak adı geçen öğrencinin kaydının yapılabilmesi için talimat yazısı yazan sorumlular hakkında bir işlem yapılması düşünülmekte midir?

 
5. Salt hükümetinize yakınlığı olan velisi olduğu için bir öğrencinin kaydı hem de özel bir okula yaptırılabiliyorsa istediği devlet okuluna TEOG puanıyla girmeye çalışan kaç öğrencinin hakkının yendiğinin tespit edilmesi yönünde çalışmanız olacak mıdır?

 
6. Bakanlığınızın kişisel kayırmaya yönelik uygulamaları bu olayla mı sınırlıdır? Değilse hükümetinize yakınlığı ile bilinen başka kimlerin çocukları hangi okullara kaydedilmiştir?

 
7. Yedek olarak dahi sıralamada olmayan bir öğrencinin salt hükümetinize yakın bir medya patronunun torunu olduğu için kaydının istediği okula usulsüzce yaptırıldığı göz önünde bulundurulduğunda; aynı usulsüzlüklerin tüm devlet kurumlarında geçerli olduğu, liyakat ve çalışmanın değil hükümetinize yakınlığın esas kriter olduğu kabul edilebilir mi?

 
8. Bakanlığınızın ilgili birimlerinin talimatı üzerine yapılan bu işlem neticesinde aldatılmış olan binlerce veli ve öğrencinin yaşadıkları hak kaybını gidermek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Mağdur olan öğrenci ailelerine tazminat ödenmesi düşünülmekte midir?

 
9. Bakanlığınız emriyle okulun taban puanının 7 puan altındaki bir öğrenci okula kayıt edilebiliyorsa bu puan aralığında bulunan ve hak kaybına uğrayan tüm öğrencilerin istedikleri okula yerleştirilmeleri için genelge yayınlanması düşünülmekte midir?

 
10. 4 Kasım 2014 Salı ve 5 Kasım 2014 Çarşamba günleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konu ile ilgili olarak tarafınıza yöneltilen sorulara verdiğiniz cevaplarda okulun kontenjanının dolmadığını ifade etmiş olmanızdan hareketle günlerce okulun kapısında yedek sırası bekleyen velilerin tamamının başvurudan vazgeçtiğini ve mucizevi bir şekilde boş olan kontenjana sadece Hükümetinize yakınlığı ile bilinen bir medya patronunun torununun başvurduğu sonucu mu çıkmaktadır? Şayet TBMM Genel Kurulu’nda kontenjanda boşluk olduğunu ifade ettiğiniz bilgilendirme doğru ise okulun resmi internet sitesinden yapılan “Okulumuzun ilan ettiği 168 kişilik kontenjan dolmuş olduğu halde, bu öğrenci 169. öğrenci olarak kayıt olmuştur.” bilgisi nasıl açıklanmaktadır? TBMM çatısı altında tarafınıza yöneltilen sorulara verdiğiniz cevapta ifade ettikleriniz doğru değilse istifa etmeyi düşünmekte misiniz?