CHP’li Özgündüz: AKP ve Cemaat çıkar çatışması yaşıyor! İki taraf da kendisine Müslüman

CHP’li Özgündüz: AKP ve Cemaat çıkar çatışması yaşıyor! İki taraf da kendisine Müslüman
28 Nisan 2015 09:39

CHP’nin savcı kökenli milletvekilleri Ali Özgündüz ve Ömer Süha Aldan yaşanan siyasal uzantılı yargı krizini BirGün’e değerlendirdi. Mahkeme kararının uygulanmamasının kaosa yol açtığını belirten vekiller, AKP iktidarının ülkede hukuku bitirdiğini dile getirdi.

 

 

Tahliye kararının da bu kararın “yok hükmünde” sayılmasının da yanlış olduğunu belirten Özgündüz, “Bir mahkeme kararına yanlış da olsa uyulması gerekir. Daha sonra bu yanlışlığın düzeltilmesine yönelik hukuki yollara başvurulur. Gerekirse savcı yeniden tutuklama kararı ister. ‘Mahkeme kararı yanlıştır, uygulamam’ derseniz, bunun sonunun nereye varacağını kestiremezsiniz, tam bir kaos ortaya çıkar. Bir başka savcı da mahkemenin verdiği mahkûmiyet kararına itiraz edebilir” dedi. Asliye ceza mahkemelerinin reddi hâkim talebini karara bağlayabileceğini ancak davaya bakamayacağını ifade eden Özgündüz, şunları söyledi:

 

 

‘UYGULAMAMAK VAHİM’

 
“Tahliyeye dönük karar yanlıştır ama bu kararı uygulamamak da yanlıştır ve vahimdir. Hukuku bu hale getiren, bu kaosa yol açan AKP’nin uygulamalarıdır. Tuzun koktuğu yerdeyiz. Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) da yapılan yanlışlara bir yenisini ekleyerek apar topar kararı veren hâkimleri açığa alıyor. Geçmişte birlikte hukuku ayaklar altına alan uygulamalara imza atan AKP ve Cemaat şimdi çıkar çatışması yaşıyorlar. Her iki taraf da kendisine Müslüman. İstedikleri eşit bir hukuk düzeni değil. Ucu kendilerine dokununca bağırmaya başlıyorlar. Sadece kendilerini koruyan bir hukuk düzeni istiyorlar. Tüm totaliter rejimlerde, faşist dikta rejimlerinde hukuk, muhalefeti sindirmek amacıyla, baskı, zulüm aracı olarak kullanılır. Şu anda Türkiye’de yaşanan durum da bu.”

 

 

‘MİLİTAN YARGI’

 
CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da yaşanan krizin, AKP iktidarının ülkede “hukuku bitirdiğinin en önemli kanıtı olduğunu” söyledi. AKP’nin yıllardır hukuk üzerinde bir tahakküm kurma çabası içinde olduğunu, hâkim ve savcıları kalenin fethine yönelik “erat” gibi gördüklerini kaydeden Aldan, şunları kaydetti: “Türkiye’de hukuksal anlamda yaşanan çürümenin son kanıtı bu olaydır. Türkiye’de hukuk ölmüştür. 17- 25 Aralık sürecinde de hâkimlerin yakalama kararını kolluk güçleri uygulamadı. ‘Yok hükmünde’ olduğuna ilişkin bir tespit yapılmazsa yargı kararları uygulanmalıdır. Hâkimler de nerede yetkili, nerede yetkisiz olduklarını bilmek zorundadır. Bu olayda yargıdaki militanlaşmanın bütün örneklerini görüyoruz. Militan yargı Türkiye’ ye egemen asıl sorun bu.”

 

Kaynak: Birgün / Sebahat Karakoyun