CHP’li Özer: Tarımı bitirme yolunda hızla ilerliyorsunuz!

CHP’li Özer: Tarımı bitirme yolunda hızla ilerliyorsunuz!
22 Kasım 2018 11:28

Cumhurbaşkanlığına iletildiği ve burada son şeklinin verilmesinin ardından Meclis’e geleceği açıklanan yeni hal yasası taslağının kimseyle paylaşılmamasını eleştiren CHP’li Özer, “Yeni hal yasası taslağını üreticiyle ve hâl komisyoncularıyla paylaşmadan doğru bir adım atamazsınız. Tarımı bitirme yolunda hızla ilerliyorsunuz” dedi.

 

 

Komisyonculuğun tamamen kaldırılmasına yönelik hazırlandığı konuşulan yeni hal yasasının taslağının üretici ve komisyonculara gösterilmeden sadece bir sunumla geçiştirilmesine CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’den tepki geldi. Aynı zamanda bir üretici olan Özer, “Eğer yerine bir şey koymadan bunu kaldırırsanız küçük üreticiyi yok edersiniz. Lütfen işi bilmeden, üreticiyi dinlemeden hareket etmeyin” diye konuştu.

Meclis Genel Kurulu’nda konuyu dile getiren CHP’li Özer, çiftçinin üzerinde yoğun bir fiyat baskısının uygulandığını, artan gıda fiyatlarının konuşulurken kimsenin girdi maliyetlerinden söz etmediğini söyledi.

 

PAYDAŞLAR KİM, ŞİRKET HANGİSİ?

 

“Gübre, mazot, ilaç, tohum, yem, nakliye, işçilik maliyetleri hep artıyor ama ürün fiyatlarının hep aynı kalması isteniyor” diyen Özer şöyle devam etti:

“Gıda enflasyonu gerekçesiyle yapılması gündeme gelen yeni hal yasası ile hal komisyonculuğu tamamen kaldırılmak isteniyor. Bu yanlıştır, çünkü komisyoncu çiftçinin temsilcisidir. Ticaret Bakanı geçenlerde yeni hal yasasıyla yap-işlet-devret modelinden, uygulamada pozitif yansımalarını göreceğimizden, tüm paydaşlarla çalışıldığından söz etti. Sormak istiyorum; bu paydaşlar kimlerdir? Yap-işlet-devret modeli için hangi profesyonel şirket düşünülmektedir? Uygulamanın pozitif yansımalarından kasıt nedir?”

 

ÇİFTÇİNİN KAMBURU MALİYET GİRDİLERİ

 

CHP’li Özer, yeni hal yasası taslağını Cumhurbaşkanlığına ilettiklerini, burada son şeklinin verilmesinden sonra Meclis’e getireceklerini söyleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a şöyle seslendi:

“Maliyetin artmasına etki eden girdilerin çiftçinin sırtında oluşturduğu dev kambur giderilmediği sürece istediğiniz hal yasasını getirin gıda enflasyonunun önüne geçemezsiniz. Yeni hal yasası taslağını üreticiyle ve hâl komisyoncularıyla paylaşmadan doğru bir adım atamazsınız. Tarımı bitirme yolunda hızla ilerliyorsunuz.”