CHP’li Özer: Tanzim satışla değil, Mart’ta doğal ucuzluk gelecek!

CHP’li Özer: Tanzim satışla değil, Mart’ta doğal ucuzluk gelecek!
9 Şubat 2019 20:50

Cumartesi sabahı Kumluca Toptancı Halinde üretici, komisyoncu ve tüccarların masasında sebze piyasasının oluşumuna tanıklık eden CHP’li Özer, “Kimseyi kandırmaya gerek yok, tanzim satışla falan ucuzluk gelmez. Martta zaten hasat artacak, doğal ucuzluk gelecek” dedi.

 

 

 

Meclis’te domatesli biberli basın toplantısı düzenleyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, bu kez de Antalya Kumluca Halinde üreticilerle birlikteydi. Sabah 4.30’dan itibaren hal işleyişine eşlik eden Özer, çiftçiler ve komisyoncularla süreci değerlendirdikten sonra sebze piyasasının oluşumuna da tanıklık etti. Üreticilerin, komisyoncuların ve tüccarların masaya oturup ürün piyasasını sonuçlandırdıkları sürecin ardından bir açıklamada bulunan Özer şunları söyledi:

 

 

KİMSE ÇOK PARA KAZANMIYOR

 

 

“Kimse günah keçisi ilan edilmesin. Çiftçimiz üretmekten başka bir şey düşünmez. Komisyoncu da üretimin sürekliliğini sağlar. Küçük çiftçi bankadan kredi kullanamaz, komisyoncu çiftçiye sıcak para sağlar, sermaye sağlar. Komisyoncu fide alır, çiftçinin gübre ve ilaç almasını sağlar. Çiftçi adına ürünü satar. Yasayla belirlenmiş olan yüzde 8 payını alır, örneğin 100 liraya satmışsa içinden 8 lira alır, bunu da ürünün sattığı çiftçiden alır. Piyasaya etki eden birisi değildir. Yani burada kimse çok paralar kazanmıyor.”

 

 

ÜRETİCİYE DESTEK DÜŞÜK

 

 

Hükümetin günübirlik uygulamalara gitmesiyle tarımdaki sorunların çözülemeyeceğine vurgu yapan Özer, tanzim satış uygulamasına da dikkat çekti. Önümüzdeki günlerde havaların ısınmasıyla doğal ucuzluğun geleceğini söyleyen Özer “Önemli olan üretimin miktarının artması” dedi. Özer şöyle devam etti:

 

 

“Günübirlik uygulamalarla tarımın sorunları çözülmez. Kesin sonuca, üreticinin desteklenmesiyle ulaşılır. Bugün üreticiye olan destekler düşük. Gübre maliyetleri, ilaç maliyetleri ve fide maliyetleri çok yüksek. Üretim az, talep fazla olduğu için fiyatlar yüksek. Mart ayı geldiğinde domates daha hızlı kızaracak. Biberler, patlıcanlar daha çok hasat edilecek. Bu da doğal olarak ucuzluğu getirecektir. Yanlış bilgilendirmeye gerek yok.”

 

 

1

2

3

4

5