CHP’li Özer: Korona yaş sebze-meyve üretiminin kalbini vurdu!

CHP’li Özer: Korona yaş sebze-meyve üretiminin kalbini vurdu!
3 Nisan 2020 12:35

Korona salgını tarım sektörünü de olumsuz etkiledi. Antalya’da fide dikimi dönemi gelmesine karşın üreticilerin henüz işe başlamadıklarını belirten CHP’li Özer, “Antalya yaş sebze-meyve üretiminin kalbi ve maalesef korona belirsizliği kalbe giden damarlarda tıkanıklık yaptı” dedi.

 

 

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Tarım Bakanlığına üç ay sonrası için çağrıda bulundu. Antalyalı yaz seracılığı yapan üreticilerin fide dikimi zamanı gelmesine karşın henüz işe başlamadıklarını belirten Özer, “Kafalar karışık, üreticimiz önünü göremiyor, belirsizlik psikolojileri bozdu. Bakanlık üreticimize gereken desteği vermelidir. Bugünlerde bu fideler dikilmezse, yaza sebze sıkıntısı görülebilir” diye konuştu. Antalya’nın yaş sebze-meyve üretiminin kalbi olduğunu da hatırlatan Özer, “Maalesef korona belirsizliği kalbe giden damarlarda tıkanıklık yaptı” dedi.

 

 

ÜRETİM KABİLİYETİMİZİ YOK ETMEYİN!

 

 

CHP’li Özer, Tarım Bakanlığının bir an önce inisiyatif alması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Bakanlık bu ülkenin üretim kabiliyetini kaybetmesine neden olmamalıdır. Üretim maliyeti girdileri her zaman üretici için sorun olmuştur ancak bu virüs belası maliyeti her zamankinden daha büyük bir sorun haline getirmiştir. Üretici ‘niye borçlanayım, niye ekim yapayım’ demeye başladı. Şimdi mesela yaz seracılığında dikim dönemi ama seralar boş. Bugün ekim olmazsa, yarın ürün olmaz. Bakanlık bu yüzden inisiyatif almalıdır, bu belirsiz dönemde tohum, fide, gübre, ilaç yani üreticinin maliyetini karşılamalıdır.”

 

 

TARIMSAL BORÇLAR FAİZSİZ 1 YIL ERTELENSİN

 

 

Virüs nedeniyle ihracatın yavaşlamasının yanında iç pazardaki talebin de azaldığına dikkat çeken Özer, bu durumun Antalya üretimine olumsuz etkisi olduğunu söyledi. Özer, “Fiyatlar oldukça düştü, üretici iyice zora düştü. Bu yüzden üreticinin borçları için devlet elini uzatmalıdır. Hükümet, devletin görevlerini yerine getirmesine yani üreticisini korumasına engel olmamalıdır!” diye konuştu. Özer çiftçinin tarımsal kaynaklı tüm borçlarının, vergi, prim ve benzer ödemelerinin faizsiz olarak bir yıl ertelenmesi gerektiğine dikkat çekerek ekledi: “Hükümet dün nasıl bugünü düşünmediyse, bugün de yarını düşünmüyor ama bu salgın döneminde günü kurtarmak yetmeyecek!”