CHP’li Özer: Antalya tarımı yeni ‘hal yasası’nı onaylamıyor!

CHP’li Özer: Antalya tarımı yeni ‘hal yasası’nı onaylamıyor!
9 Mart 2019 15:06

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, seçim sonrası Meclis’e getirileceği konuşulan ve komisyonculuğun kaldırılmasını öngören Yeni Hal Yasası’nın Antalya tarım sektöründen onay almadığını söyledi. Özer, “Yanlış yasa çıkarılıp sonra revize üstüne revize yapılacağına, çiftçiyi dinleyip de baştan doğru yasa yapılsa olmuyor mu?” dedi.

 

 

Uzun zamandır tarım sektörünü meşgul eden ve seçim sonrası Meclis’e getirileceği konuşulan Yeni Hal Yasası tarımın kalbi Antalya’da gündemden düşmüyor.

 

Gıda fiyatlarını aşağı çekme düşüncesiyle komisyonculuğun kaldırılmasını amaçlayan yasayla ilgili “Yanlış yasa çıkarılıp sonra revize üstüne revize yapılacağına, çiftçiyi dinleyip de baştan doğru yasa yapılsa olmuyor mu?” diyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, şöyle devam etti:

 

 

“Komisyoncu kalkarsa küçük çiftçi tarımdan el çeker, çünkü onun üretim yapmasını sağlayan komisyoncudur. O yüzden simsar anlamına gelen komisyoncu adından vazgeçilmeli, adı üretici temsilcisi olmalı. Hal sayısı da 175’ten 30’a düşürülürse taşımacılık hanesi yükselecek, maliyet artacak, bundan vazgeçilmeli, şirketlere peşkeş çekilmemeli. Mevcut haller iyileştirilmeli. Asıl önemlisi çiftçinin yapısal sorunları giderilmeli.”

 

SPEKÜLASYONU KENDİLERİ YAPIYOR

 

CHP’li Özer, yasayla ilgili Antalya’da yaşanan ufak çaplı krize de değinerek şu ifadelerde bulundu:

 

 

“Öncelikle şunun altını çizmek gerek; Antalya tarım sektörü bu yasayı onaylamıyor. Bunu Büyükşehir’e aday olan mevcuttaki başkan da gayet iyi biliyor. O yüzden geçende Domatexpo Fuarı’nda konuyu bizim speküle ettiğimizi söyledi. Türel zorda. Oylar tehlikeye girdi. Komisyonculuk kaldırılmayacak, dedi. Oysa asıl spekülasyonu kendileri yapmaktadır. Bunun kanıtı da fuardan bir gün sonra Kumluca Ticaret Odası’nda biraraya geldiğimiz Ticaret Bakanlığı bürokratı Hakan Çalış’ın bizzat kendisidir. Teklifin sahibi bakanlığın bürokratı bile komisyonculuğun kaldırılmayacağını söyleyemedi, sorumuz karşısında sessiz kalmayı yeğledi. Sayın Türel’in bu bürokratla görüşmesini tavsiye ediyorum. Zaten eğer Meclis’e gelene kadar değiştirmezlerse eldeki teklif metni de komisyonculuğun kaldırılmasını öngörüyor.”

 

 

NE OLMUŞTU?

 

7 Mart’ta Kumluca’da düzenlenen ve çiftçiler başta olmak üzere tarım sektörünün tüm paydaşlarının hazır bulunduğu Domatexpo Fuarı’nın açılışında Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel komisyonculuğun kaldırılmadığını, konunun speküle edildiğini söyledi.

8 Mart’ta Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ve Yeni Hal Yasası’nın ele alındığı Antalyalı tarım paydaşlarının da hazır bulunduğu toplantıda, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Hakan Çalış yasayla hallerin azaltılarak aracıların azaltılacağını ifade etti, komisyonculuk kaldırılacak mı soruna “Hayır” diyemedi.

 

domatexpo1 domatexpo2 ticaretodası