CHP’li Özel: Kemal Kılıçdaroğlu da olsa başkanlık sistemine karşıyız

CHP’li Özel: Kemal Kılıçdaroğlu da olsa başkanlık sistemine karşıyız
20 Şubat 2017 11:26

CHP’li Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye karşı MHP tabanının yüzde 80’inin ‘hayır’ diyeceğini savundu.

 

 

 

İHA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Seçilecek ilk başkan da, son başkan da Kemal Kılıçdaroğlu da olsa biz başkanlık sistemine karşıyız” dedi.

 

 

 

Manisa’da Haziran Hareketi tarafından referandumda ‘Hayır’ konulu etkinlik düzenlendi. Haziran Hareketi temsilcisi Bilal Kılıç’ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Özgür Düşünce Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikte konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, son anketlere göre ‘hayır’ oylarının önde olduğunu savundu.

 

 

Özel, “Ama o geniş, ‘Kararımı değiştirebilirim’ diyenler üzerinden baktığımızda onların önemli bir kısmının ‘evet’e daha yakın olduğunu görüyoruz. Mesele yüzde 16’lık bir kararsızın ne diyeceğinde geliyor düğümleniyor. Anayasa Komisyonuna giderken taslak yüzde 43 ‘evet’, yüzde 41 ‘hayır’. Komisyon, Meclis süreci, ama burada komisyonda ve Meclis’te bizim yaptıklarımız kadar Barolar Birliği’nin Meclis’in kapısına kadar yürüyüp biber gazı yemesinden tutun Birleşik Haziran’ın sosyal medyada, sokakta, her yerde ve toplumdaki tüm dinamikleri cesaretlendiren enerjisi ve neşesi, ‘Hayır’ cephesinde yer alan herkesin inanması, içeriği konuşması, sesi yüksek de olsa sempatisi yüksek söylemleri sonucunda ve meclisteki mücadelenin sonucunda iş bir anda değişti. Yüzde 43 olan ‘Evet’ 41’e, 41’de olan ‘Hayır’ AK Parti’nin kendi anketlerine ve onların en iyi kulis yazan Abdülkadir Selvi’nin ifadesiyle onların yaklaşımıyla 46’ya bizimkine göre 48’e yükseldi. 2 puan gerideydik, 4 ila 6 puan ileriye geçtik. Bizim birbirimizi, yüzde 41’imizi yeniden ikna etme gibi bir derdimiz yok. Bizim doğru bir dil, yüksek bir motivasyon ama hiç kimseyi ötekileştirmeden, korkutmadan, üzmeden kaygılandırmadan ‘hayır’a ikna etmek gibi bir görevimiz var” diye konuştu.

 

 

 

“KILIÇDAROĞLU SEÇİLSE DE BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞIYIZ”

 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkan seçilse dahi başkanlık sistemine karşı olduklarını dile getiren Özel, “Bugün geldiğimiz noktada kimin olduğu hiç önemli değil. Biz son söylediğimiz lafı ilk baştan söylüyoruz. Seçilecek ilk başkan da, son başkan da Kemal Kılıçdaroğlu da olsa biz başkanlık sistemine karşıyız” dedi.

 

 

 

“MHP TABANI ‘HAYIR’ DİYOR”

 
Referandumda ‘evet’ oyu kullanacaklarını ve bu doğrultuda kampanya yapacaklarını açıklayan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye karşı MHP tabanının yüzde 80’inin ‘hayır’ diyeceğini savunan Özel şunları söyledi:

 

 

 

“Milliyetçi Hareket Partisinin, hem de disiplinli bir lider partisi olarak görülen bir partinin tabanının yüzde 80’inin bu meseleye ‘hayır’ diyor oluşuna ve aslında AK Parti’yle çok benzer siyasi geleneklerden gelen sağdaki partilerin dahi ‘Okumazsak ‘hayır’, ama içeriğini okuyunca bu taslağa ‘evet’ demesine bakarak herhalde şunu söylemek mümkün; bu referandum hepimiz için Allah’ın bir lütfudur. Bu referandumda 15 yıldır kendi hegemonyasını kuran, kendi hegemonik dilini ele geçirdiği devlet imkanlarıyla besleyen, sizin doğrunuzun 2 buçuk televizyon kanalında yaşatmak ve gözümüz gibi bakmak zorunda olduğumuz 3-4 tane gazetede ifade edilirken; onların 47 tane televizyon kanalı, 25 gazetesiyle kendi yanlışlarını anlatmaya çalıştıkları bir süreçten sonra şimdi işler ne olursa olsun onlar için ters gidiyor. Karşınızda bundan önce girdiği her seçimi kazanmakla övünen, karşısındakileri zaman zaman farklı ittifaklarla, karşısındaki halkın gücünü hep yok sayan onun üzerinde güç kuran birisi bu sefer kendi bakış açısıyla bir unvan maçına çıkıyor. Bugüne kadar kazandı ama bu sefer neden dizleri titriyor? Çünkü bu sefer karşısında meselenin ne olduğunu kavramış, onların ortaya koyduğu işin bir hükümet sistemi değişikliği değil bir rejim değişikliği olduğunu bilen, 23 Nisan 1920’de Dolmabahçe’den alıp, Ankara’ya, Türkiye’nin ilk meclisine taşınmış, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’le taçlandırılmış ve tek adamlık rejimi yerine demokrasi, bir zümre yerine halkın egemenliğini ne demek olduğunu bilenlerin bugün yapılanın bir karşı devrim olduğunun farkında olma meselesi var.”