CHP’li Özdiş: Öğrencilerin cemaat yurtlarına yönelmesi engellenecek mi?

CHP’li Özdiş: Öğrencilerin cemaat yurtlarına yönelmesi engellenecek mi?
14 Eylül 2017 12:00

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, yüksek öğrenimdeki öğrencilerin en büyük sorunu olan yurt konusunu ve çözüm önerilerini verdiği önerge ile Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

 

 
Üniversitelerin bir çoğunun yeni öğretim yılına başladığı şu günlerde yurt yetersizliği nedeniyle öğrenci ve ailelerin büyük sıkıntılar yaşadığını vurgulayan CHP Milletvekili Özdiş, hükümetin bu konuda çalışması olup olmadığını verdiği soru önergesiyle gündeme taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında el konulan FETÖ’ye ait çok sayıdaki öğrenci yurdunun akıbetini de sordu.

 
AİLELER VE ÖĞRENCİLER MAĞDUR

 
Ülke genelinde yurt sorunu nedeniyle birçok aile ve öğrencinin sıkıntı yaşadığına değinen CHP Adana Milletvekili Özdiş önergesinde, “22 Nisan 2017 tarihinde dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kredi Yurtlar Kurumu’nun Türkiye genelinde 727 yurdu bulunduğunu, bu yurtların toplam kapasitesinin de 601.019 olduğu belirtmiştir. ÖSYS ve YÖK verilerine göre 2017-2018 öğretim yılı için üniversitelere yerleşen kişi sayısı ise lisans için 422.946 ve önlisans için 273.342 olmak üzere toplamda 696.288 kişidir. Yine YÖK verilerine göre ise 2016 yılı için üniversitelerde önlisans – lisans – yüksek lisans – doktora programlarındaki öğrenci sayısı toplamda 3.800.310’dur (uzaktan öğretim ve açık öğretim öğrencileri hariç) Bu bilgiler çerçevesinde, yurt sorununu çözmek için iktidar ne gibi tedbirler almıştır” dedi.

 
İŞTE BAŞBAKAN’A YÖNELTİLEN YURT SORULARI

 
1- Yurt sayılarının yetersiz olduğu sadece istatistiklere bakıldığında bile belli olmaktadır. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
2- Milletvekili olarak biliyoruz ki Ağustos-Eylül aylarında makam telefonlarımız çocuğu üniversite kazanan ancak KYK’dan yurt çıkmamış veya binlerce yedek sırasında olan ailelerin telefonlarıyla dolup taşıyor. Hükümet olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
3- Özellikle küçük şehirlerde yurt sıkıntısı olduğunu, 15. – 20. yedeklere bile sıra gelmediğini biliyoruz. Bu durumu düzeltmek için ne gibi uygulamalarınız ve girişimleriniz olacaktır?
4- 15 Temmuz 2016 sonrası FETÖ/PDY’ye ait olduğu bilinen ve devlet tarafından el konulan Türkiye genelinde kaç adet yurt veya yurt işlevi görebilecek ( Yeterli oda sayısı, fiziki durumu, mimari yapısı yeterli olan) bina vardır? (Şehir – İlçe olacak şekilde ayrı tablo)
5- 4. Soruda bahsedilen binalar geçen 15 aylık süreçte ne yapılmıştır? Herhangi bir cemaat, vakıf ya da derneğe devredilen bina var mıdır?
6- Eskiden cemaate ait olduğu bilinen ve yurt işlevi görebilecek yapılara düzenleme yaparak ve birkaç memur atayarak üniversiteli gençlerimizin yurt sorununun tamamen çözüleceği aşikardır. Bu konuda herhangi bir çalışmanız var mıdır veya olacak mıdır?
7- Yurt yetersizliğinden dolayı özellikle maddi durumu olmayan ailelerin cemaat yurtlarına mecburen yöneldiğini bilinmekte, bu durumun ne denli tehlikeli olduğunu da 15 Temmuz 2016’da görülmüştür. Önümüzdeki yıllarda bu durumu önleyecek ne gibi çalışmalar yapacaksınız?