CHP’li Özdiş: 2003-2017 arasında kaç kitap dağıtıldı, ne kadar harcandı?

CHP’li Özdiş: 2003-2017 arasında kaç kitap dağıtıldı, ne kadar harcandı?
5 Haziran 2018 11:36

CHP Adana Milletvekili, TBMM İdare Amiri İbrahim Özdiş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2003 yılında başladığı ücretsiz kitap dağıtımı uygulamasının detaylarını TBMM gündemine getirerek soru önergesi verdi.

 

 

2003 – 2017 YILLARI ARASINDA KAÇ KİTAP DAĞITILDI, NE KADAR HARCANDI?

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2003 yılında uygulamasına başladığı ücretsiz ders kitabı dağıtım projesi 15 yıldır devam ediyor. Bakanlığın kendi yayınlarından ziyade genellikle özel yayınların satın alınıp, dağıtıldığı bu uygulamada her yıl yüzbinlerce kitap çöpe gidiyor. Konunun detaylarını soru önergesi vererek Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a soran CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş “Kullanılan kitaplar daha verimli ve geri dönüşümü olacak şekilde üretilemez mi? Devletin cebinden her yıl daha fazla miktarda para çıkıyor.” diye konuştu.

 

 

DERS KİTABI İHALE USÜLÜ NEDEN DEĞİŞTİ?

 

 

Ders kitapları ihalelerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında Açık İhale Usulü, Pazarlık Usulü ve Doğrudan Temin usulü ile yapılmakta iken 7061 sayılı Kanun ile değişiklik yapılarak 2018-2019 yıllarında Belirli İstekliler Arasında İhale Usulünegeçildiğini belirten ve bunun nedenini soran CHP’li Özdiş’in önergesinde yer verdiği sorular şu şekilde;

 
1- Mili Eğitim Bakanlığınca 2003-2017 yılları arasında kesintisiz ücretsiz ders kitabı dağıtımı uygulaması yapılmaktadır. Her yıl ne kadar kitap dağıtılmıştır ve KDV dahil ne kadar ödeme yapılmıştır?
2-Her yıl yapılan ders kitabı alımında ortak kitaplarda %80 Özel yayın, %20 Bakanlık yayını satın alındığı doğru mudur?
3- Son üç yılda ( 2015, 2016, 2017 ) Ortak kitaplarda, Türkiye geneli ihtiyaç sayısı, ihale ile satın alınan özel sektör yayını sayısı ve Bakanlık yayını sayısı nedir?
4-Önemli bir harcama kalemi haline gelen uygulamanın 15 yıldır aynı şekilde,8 ay kullanılmak üzere ders kitaplarının satın alınıp dağıtılmasının nedeni nedir?
5-Kullanılan ve iade edilen kitapların geri dönüşümü yapılmakta mıdır?
6-Son yıllarda takım kitap (Ders Kitabı-Öğrenci Çalışma Kitabı-Öğretmen Kılavuz Kitabı) uygulamasından neden vazgeçilmiştir?
7-Üç kitap halinde basılan kitaplardan Matematik dersi kitaplarının öğrencilerin gözünü korkuttuğu, taşıması zor, anlaşılması zor, başarılması zor… gibi olumsuz fikir oluşmasına neden olduğu hususunda araştırma yapılmış mıdır?
8-Forma sınırlandırılmasının kaldırılması nedeniyle, kitapların forma fiyatının her yıl belirli oranda artmasına rağmen, kitap birim fiyatında daha fazla artış olduğu, böylece Özel Yayıncıların yüksek birim fiyatlardan kitap sattığı söylenmektedir. Son yıllarda katlanarak artan ve enflasyonun çok üzerinde oluşan kitap birim fiyatlarının nedeni nedir?
9-Forma sınırlandırılmasının kaldırılmasından sonra ihale öncesinde Maliyet analizi (alanda çıkan kitapların sayfa sayıları ve maliyetleri, yaklaşık maliyetin tespitinde değerlendirilmesi…) yapılmakta mıdır?
10-Ders kitapları ihaleleri; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında Açık İhale Usulü, Pazarlık Usulü ve Doğrudan Temin usulü ile yapılmakta iken 7061 sayılı Kanun ile değişiklik yapılarak 2018-2019 yıllarında Belirli İstekliler Arasında İhale Usulü ile yapılmasının nedeni nedir ?
11- Bu uygulama binlerce lira masraf ederek taslak kitap yazdıran, Bakanlığın incelemesinden geçiren ders kitabı sahiplerinin ihalelere katılma hakkını ellerinden almayacak mıdır?
12-Ücretsiz ders kitabı ihalesi yapan Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, her iki, üç yıl içerisinde özellikle şahsınıza yakın, dışarıdan, tecrübesiz, kitap sektörünü ve ihalesini bilmeyen bürokratların atandığı iddia edilmektedir. Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne atanan bürokratların atanmadan önceki görev yaptıkları birimin adı ve görev süreleri nedir?