CHP’li Özdemir, “Başbakanın halinden endişe duydum”

CHP’li Özdemir, “Başbakanın halinden endişe duydum”
27 Ağustos 2013 16:17

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, katıldığı bir televizyon programında Mısır’da öldürülen Esma için ağlamasına değinerek, “Sayın başbakan, ‘Bu mektubu dinlerken kızım aklıma geldi’ diyor. Bir milletvekili olarak bunu izlerken başbakanın hali hakkında endişe duydum. Bu benzetmenin neresi uyuyordu.”diye konuştu.

 

CHP Sivas Milletvekli Malik Ecder Özdemir, Sivas Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantı öncesinde basın mensupları ile kahvaltı yapan Özdemir, daha sonra ülke gündemini değerlendirek Ak Parti hükümetini eleştirdi. Türkiye’nin iyi yönetilmediğini öne süren Özdemir, “Bir Dışişleri Bakanımız var, adeta dünyada mekik diplomasisi dokuyarak Türkiye’yi Suriye ile nasıl savaşa sokarımın gayreti içerisinde. Sayın başbakan bir kaç gündür kendi memleketi Rize’den Türkiye’yi idare etmeye çalışıyor. Sayın Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz da, yine kendi memleketi Sivas’tan Milli Savunma Bakanlığı’nı idare etmeye çalışıyor. Bu gerçekten iç acıtıcı bir tablodur. Bu tablo Türkiye’ye yakışmıyor.” dedi.

 

ESMA İLE SÜMEYYE ARASINDA BAĞLANTI KURAMADIM

 

Başbakan Erdoğan’ın Mısır’da öldürülen Esma ile kızı Sümeyye arasında bağ kurmasını eleştiren Özdemir, şöyle dedi:

“Üzülerek söylüyorum, başbakan kelimenin tam anlamıyla ruhsal bir çöküntü yaşıyor. Mısır’da öldürülen Esma’ya babasının yazdığı mektubun okunduğu bir televizyon programında başbakan hüngür hüngür ağlıyor. Elbette Mısır’da, Suriye’de günahsız her insan için hepimizin üzülmesi gerekiyor. Ama sayın başbakanı ağlatan şeyin ne olduğunu soruyorlar. Niye bu kadar etkilendiniz diyorlar Sayın başbakan, ‘Bu mektubu dinlerken kızım aklıma geldi’ diyor. ‘Bir gün kızım kapımızın önüne bir not yazmıştı, baba yüzünü göremiyorum aylardır, bir günde bize ayır.’ dedi diyor. ‘Biz neler çektik, gecemizi gündüzümüzü kattık. Çoluğumuzu, çocuğumuzu, ailemizi bu uğurda feda ettik.’ Tıpkı Esma’nın babası İhvan’ın yöneticisi gibi sanki bir örgütte meşru düzeni devirmek adına bir gizli örgütün üyesi gibi aylarca, günlerce çalışmış ve evine gitmemiş bir başbakan gibi söylemde bulundu. Bir milletvekili olarak bunu izlerken başbakanın hali hakkında endişe duydum. Bu benzetmenin neresi uyuyordu. Esma’nın durumu başbakanın kızı Sümeyye ile çakışmıyor. Çok şükür başbakanın kızı ve oğulları, bir elleri yağda bir elleri balda. Babasının özel uçağında, basında yazılan haberlere göre 50 bin lira danışmanlık ücreti alıyor. Kardeşleri gemiciklerin birini alıp birini satıyorlar. Esma ile Sümeyye arasında ben bir bağlantı kuramadım, başbakan nasıl kurdu bilmiyorum. Esma’nın babası İhvan yöneticisi ile başbakan kendi arasında nasıl bir paralellik kurdu, onu da bilmiyorum. Tayyip beyi orada dinlerken, sanki Tayyip bey ulusal kurtuluş savaşında eve gelmemiş, çoluğunu çocuğunu ihmal etmiş, bir istiklal gazisi gibi konuşuyordu.

 

MİLLİ SAVUNMA BAKANI’NDAN GIK ÇIKMIYOR

 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ı da eleştiren milletvekli Özdemir, bakan Yılmaz’ın asli görevlerini yerine getirmediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Sayın Milli Savunma Bakanımıza soruyorum. Gölova ve Koyulhisar ilçelerine gitmişsin. Kavun, karpuz festivallerine gidiyorsun, çokta memnun oluyorum. Demek ki yeterince zamanın var, bunlara vakit ayırıyorsun. Ama sayın milli savunma bakanımızın asli işi bu ülkenin milli savunması. Lübnan’da kaçırılan iki Türk pilotunun akibeti ne oldu sayın bakan. Senin asli görevin bu. Bu kaçırılan iki Türk pilotun durumu nedir şu anda, kimin elinde. Ve bu konuda milli savunma bakanı olarak, hükümet olarak ne yapıyorsun kardeşim. Hatay-Suriye sınırı adeta yol geçen hanına döndü. Televizyonlarda izlediğim zaman ben utanıyorum bundan. 200 atlı, 250 araçlı 3 bin kişi adeta bir düzenli ordu gibi Suriye’den Hatay’a giriyorlar. Adı kaçakçı deniliyor, askerle çarpışıyorlar ve Türk Silahlı Kuvvetleri bir şey yapamıyor. Ve sayın bakana sorduğumda diyor ki; ‘Geçmişte bir hata yaptık. Uludere’de kaçakçıları PKK sandık vurduk. Şimdi bunlar kaçakçı mı değil mi Kestiremedik.’ Uludere’de gerçekten sadece kaçakçılık yapan ve yaşları 14’ün 15’ün üstünde olmayan 34 insanımız, savaş uçakları başbakanın talimatıyla gitti bombaladık, 34 yurttaşımız orada öldü. Ama 3 bin kişilik, adeta düzenli bir ordu sınırlarımıza hücum ediyor, Milli Savunma Bakanından gık çıkmıyor.” dedi.

 

BAKANIN VİCDANI RAHAT MI?

 

Milletvekili Özdemir eski genel kurmay başkanının müebbet hapse mahkum edilmesine de değinerek şunları dile getirdi:

“Bakanımıza sormak istiyorum, vicdanı rahat mı Ben rahatsızım. Bir tarafta, 30 yıl boyunca Türkiye’yi kan gölüne çevirmiş PKK terör örgütünün elebaşı var, hükümetle pazarlık masasında. Türkiye’yi acaba nasıl bölerizin pazarlığını yapıyorlar. Adına da sözüm ona ‘barış süreci’ diyorlar. Bir taraftan da sayın milli savunma bakanı ile birlikte görev yapan, 30 yıl boyunca TSK’da görev yapmış bir eski genel kurmay başkanı müebbet hapse mahkum edildi. Bu karar; ne dine, ne inanca, ne demokrasiye, ne ahlaka sığmaz. Sayın Milli Savunma Bakanı bu kara hakkında ne düşünüyor, acaba bu karardan bir vicdanı rahatsızlık duyuyor mu Bu soruları sayın bakanın cevaplaması gerekiyor.”