CHP’li Öz: Bakanlık ‘Çevre kirliliğine birinci neden termik santraller’ diyor, ama ‘Termik yapılsın’ demekten vazgeçmiyor!

CHP’li Öz: Bakanlık ‘Çevre kirliliğine birinci neden termik santraller’ diyor, ama ‘Termik yapılsın’ demekten vazgeçmiyor!
7 Ekim 2017 11:56

Çanakkale Milletvekili Bülent ÖZ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında katıldığı toplantıda, Çanakkale Yenice Çırpılar Termik Santral ÇED nihai kararının olumsuz verilmesi için bölge halkının talebini ve itirazları Bakanlık yetkililerine tekrar iletti.

 

 

 

Bakanlığın kendi yaptığı araştırmaları sonucu ve 2014 verileriyle, 2016 yılında yayımladığı Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporundaki Çanakkale verilerini Bakanlık yetkililerine gösteren Bülent ÖZ, “Bakanlığın kendi hazırladığı raporda, Çanakkale’deki Hava kirliliğin birinci sebebi termik santraller olduğunu söylediği halde, Çevre Bakanlığının Çanakkale’de Termik Santrallere neden ısrarla izin verildiğini sordum” dedi.
2014 yılı verileriyle 2016 yılında yayımlanan raporda, Çanakkale Çevre Sorunlarının Birinci Öncelik sırası Hava Kirliliği ve Hava Kirliliğine neden olan kaynakların önem sırasına göre Birinci neden Termik Santraller olduğunu Bakanlığın kendi ilan ettiği gerçeğini hatırlatan Bülent ÖZ, “Bu nedenle Yenice Çırpılar Termik Santral ÇED sürecine olumsuz karar verilmelidir” dedi.

 

 

Bakanlıktaki toplantıda bilimsel veriler ile Yenice Çırpılar Termik Santral Projesine itiraz eden Bülent ÖZ açıklamalarda bulunarak şunları ifade etti:

 

 

TERMİK SANTRALLER VAATLERE UYMUYOR, İNSAN SAĞLIĞINA VE ÇEVREYE TEHDİT OLUŞTURUYOR

 

 

Çanakkale ve diğer illerimizde yapılan ve yapılması planlanan Termik Santrallerin ÇED Raporu vaatlerine uymadığı iddiaları gerçeğinde, çevreye vereceği olumsuz etkiler ve vatandaşımızın sağlığına tehdit oluşturan gerekçelerimiz ile Termik Santrallerin ÇED süreçlerinde verdiğimiz mücadeleye devam ediyoruz.

 

 

13 Eylül’de Bakanlıktaki ÇED toplantısında Milletvekillerimiz, Muhtarlarımız ve STK yöneticilerimizin katılımıyla, bölge halkının o bölgeye Termik Santral istemediğini dile getirip, Ağonya ovasının, Yenice tarım alanlarının, Kaz Dağlarının ve İnsan sağlığının tehdit altında olduğunu vurgulamıştık.

 

 

UMUTLUYUZ, BAKANLIĞIN ÇED RAPORUNU OLUMSUZ YAYINLAMASINI BEKLİYORUZ

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına giderek, yetkilere Bakanlığın kendi hazırladığı Çanakkale Çevre Sorunları ve Kaynakları raporunu gösterdim ve Yeniceli hemşehrilerimizin ÇED raporu nihai kararının olumsuz verilmesini beklediğini tekrar hatırlattım.

Umut ediyoruz ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yenice Çırpılar Termik Santral ÇED raporunu olumsuz olarak yayınlayacak.

 

 

ÖNCELİĞİMİZ ÇEVRE VE İNSAN, OLUMSUZ ETKİLEYECEK FAKTÖRLERLE MÜCADELEMİZ SÜRECEK

 

 

Ülkemizin neresinde olursa olsun, çevreyi ve halk sağlığını olumsuz etkileyecek faktörlerin karşısında haklı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Kaz Dağları hepimizin, Ülkemiz hepimizin, Gelecek hepimizin ve Dünyanın vazgeçtiği enerji üretim kaynağında ısrar ederek mahvetmeyin. Çünkü Önceliğimiz İnsandır, İnsan sağlığıdır, yaşamdır.