CHP’li Oyan da YSK’ya başvurdu

CHP’li Oyan da YSK’ya başvurdu
7 Mayıs 2015 09:31

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “seçim yasaklarını açıkça ihlal ettiği gerekçesiyle uyarılması” istemiyle HDP’nin yaptığı başvuruyu ret gerekçeleri ortaya çıktı.

 

 

YSK, HDP tarafından yapılan başvuruyu önceki gün oybirliğiyle reddetti. YSK’nın ret gerekçelerinin ayrıntıları ortaya çıktı. YSK’nın, HDP’nin başvurusunu iki temel gerekçe ile reddettiği öğrenildi. YSK’nın ilk olarak, anayasaya göre cumhurbaşkanlarının sorumsuzluğunun esas olduğu ve sadece Vatana ihanet teşkil eden eylemlerinden cezai sorumluluğunun bulunduğuna dikkat çektiği bildirildi. YSK’nın ikinci olarak da, 298 sayılı Seçim Kanunu’na göre seçim dönemlerinde propagandanın, siyasi partiler ve adayları tarafından yapıldığı ve kurulun görevinin de seçime katılan siyasi parti temsilcileri ve adaylarının yaptıkları her türlü konuşmayı denetlemek olduğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı’nın bir siyasi parti temsilcisi ya da adayı olmadığına dikkat çektiği kaydedildi.

 
HDP’nin Cumhurbaşkanı’yla ilgili yaptığı başvurusunun, YSK’nın reddettiği 13’ncü başvuru olduğu da ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı’nın uyarılması ve denetlenmesiyle ilgili ilk başvurunun, Aralık 2014’te CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu tarafından yapıldığı öğrenildi. CHP’nin ardından MHP’nin, iki kez kurula başvurarak, Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarının denetlenmesini istediği öğrenildi. Seçim takvimi işlemeye başladıktan sonra ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın, 10-20 Mart arasında kurula 8 ayrı başvuruda bulunduğu kaydedildi. 12’nci başvuruyu Vatan Partisi’nin, 13’ncü başvuruyu ise HDP’nin yaptığı öğrenildi. YSK’nın 13 başvuruyu da aynı gerekçelerle reddettiği öğrenildi.

 

 

CHP’li Oyan da başvurdu

 

 

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, YSK’ya yaptığı başvuruda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batman ve Siirt konuşmalarıyla anayasanın ilgili maddelerini ihlal ettiği ve seçim yasaklarına aykırı davrandığını belirterek, Erdoğan’ın bundan sonraki konuşmalarının, vatandaşın oyuna etki edecek kısımlarının radyo ve televizyonlardan yayınlanmamasını talep etti. Erdoğan ile ilgili önceki başvuruları reddeden YSK’nın kararı kısa süre içerisinde vermesi bekleniyor.

 
Oyan, RTÜK’e yaptığı bilgi edinme başvurusunda ise, “Erdoğan’ın, 2 Mayıs tarihinde Batman’da ve Diyarbakır’da ve 4 Mayıs tarihinde Siirt’te toplu açılışlar vesilesiyle yaptığı konuşmalarda AKP icraatlarını savunan, muhalefet partilerini karalayan taraflı ifadelerine yer veren yayın kuruluşlarının yayınlarının YSK kararları kapsamında incelenmesi hususunda gereğini yapmayı planlıyor musunuz?” diye sordu.