CHP’li Oran: Havuz problemini çözemediler

CHP’li Oran: Havuz problemini çözemediler
24 Mart 2014 13:57

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Erdoğan havuz probleminden çıkamadı. Salma saldı, havuz kurdu, ATV’yi satın almak için iş adamlarından para tahsil etti ancak işlemi gerçekleştiremedi. Ellerine yüzlerine bulaştırdılar, işi tamamlayamadılar. Çünkü yapılan usulsüzlük ayyuka çıktı, Türkiye havuz medyasını öğrendi, Başbakan’ın işini engelledi” dedi.

 

Oran, soru önergesinde; 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 20. maddesi ve “Medya Hizmet Sağlayıcı Kuruluşlar İle Platform Ve Altyapı İşletmecilerinin Uymaları Gereken İdari Ve Mali Şartlar Hakkında Yönetmelik’in 15. maddesine göre TV yayın kuruluşunun satışının devrinden itibaren 30 gün içinde RTÜK’e bildirimde bulunulması gerektiğini belirterek, şu soruları yöneltmişti:

 

“Rekabet Kurumu, Sabah-ATV’nin satışına 19 Aralık 2013 tarihinde ara kararıyla onay vermesine karşın hisse satışı henüz gerçekleşmedi mi? ATV isimli televizyon kanalının hisselerini devralan Zirve Holding ortakların ad ve soyadları ile hisselerin devri sonucunda oluşan ortaklık yapısı ve oy payları hakkındaki bilgileri Radyo Televizyon Üst Kurulu’na kanunda belirtilen 30 günlük süre içinde bildirmiş midir? Bu bildirimin tarihi ve sayısı nedir? Bu bildirim yapılmışsa ATV’nin künyesinde yeni ortalık yapısı neden yer almamaktadır? Sabah-atv’nin bugün itibariyle sahipleri/ortakları kimlerdir? Bugün itibariyle Sabah-ATV’nin sahiplik yapısı bilinmiyorsa bu konuyla ilgili olarak MASAK’a bildirimde bulunuldu mu?”

 

-“ÜST KURULA İNTİKAL EDEN BİR BİLDİRİM BULUNMAMAKTADIR”-

 

Soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Turkuvaz Aktif Televizyon Prod. A.Ş. unvan ve ATV logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun, hisselerinin bir başkasına devrine ilişkin olarak yakın tarihte ve 6112 sayılı kanunun 20. Maddesi 1. Fıkrası kapsamında Üst Kurula intikal eden bir bildirim bulunmadığını belirterek, “Üst Kurul kayıtlarına göre; Turkuvaz Aktif Televizyon Prod. A.Ş. unvan ve ATV logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun, ortaklık yapısı; Çalık Holding A.Ş (yüzde 33), Çalık Turizm Kültür İnş. San. Tic. A.Ş. (yüzde 25), Lusail international Media Company (yüzde 25), Gap Yapı İnşaat A.Ş. (yüzde 15), Ahmet Çalık (yüzde 1) ve Serhat Albayrak (yüzde 1), isimli gerçek ve tüzel kişilerden, yönetim kurulu üyelerinin ise; Ahmet Çalık, Serhat Albayrak, AHMAD MOHD A Y AL SAYED ve Berat Albayrak isimli gerçek kişilerden oluştuğu görülmektedir” dedi.

 

-“ELLERİNE YÜZLERİNE BULAŞTIRDILAR”-

 

Soru önergesine verilen yanıtı değerlendiren Oran, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sabah-atv’nin, Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla oluşturulan 630 milyon dolarlık havuza katkı yapan işadamlarına satılması ile ilgili sürecin, 17 Aralık’ta başlayan Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu ile kesintiye uğradığı ortaya çıktı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın cevabına göre Turkuvaz Medya Grubuna ait ATV’nin ortaklık yapısında bir değişiklik yok. Halbuki bu kanalı satın alanlar 1 ay içerisinde ortaklık yapısını RTÜK’e bildirmek zorundaydı. Bu bildirim yoksa, satış işlemi baştan itibaren hükümsüz sayılır. Yani Erdoğan havuz probleminden çıkamadı. Salma saldı, havuz kurdu, ATV’yi satın almak için iş adamlarından para tahsil etti ancak işlemi gerçekleştiremedi. Ellerine yüzlerine bulaştırdılar, işi tamamlayamadılar. Çünkü yapılan usulsüzlük ayyuka çıktı, Türkiye havuz medyasını öğrendi, Başbakan’ın işini engelledi.”