CHP’li Oran: Geniş halk kitleleri bayrama geçim sıkıntısı içinde girdi

CHP’li Oran: Geniş halk kitleleri bayrama geçim sıkıntısı içinde girdi
28 Temmuz 2014 08:57

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Erdoğan ve çevresindekilerin Ramazan Bayramını katlarda, yatlarda kutladığını, geniş halk kitlelerinin ise bayrama geçim sıkıntısı içinde ve dağ gibi borç yükü altında girdiğini belirtti.

 

Oran’ın yaptığı açıklamada, milyonlarca işçi, memur ve emeklinin maaşları nedeniyle bayrama buruk girdiğini belirtti.
Oran, Erdoğan ve çevresindekilerin, Ramazan Bayramını katlarda, yatlarda kutladığını, geniş halk kitlelerinin ise bayrama geçim sıkıntısı içinde ve dağ gibi borç yükü altında girdiğini belirtti. Oran, dört kişilik bir ailenin karnını doyurabilmesi için aylık asgari ücretin bin 158 TL’ye; giyim, konut, ulaşım, sağlık gibi ihtiyaçlarla birlikte bir aylık geçim için 3 bin 772 TL’ye ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

 

“MEMURLAR YOKSULLUK ÇEKİYOR”

 

Oran, AKP’nin çalışan milyonlarca memur ve işçinin mevcut maaş düzeyleriyle yoksulluk sınırının altında kaldığını belirterek, “Resmi veriye göre ortalama memur maaşı 2 bin 167 TL ve 2.8 milyon memurun çoğu da bu ortalamanın altında maaş alıyor, yani yoksulluk çekiyor. Bu maaşlarla tek bir memurun çalışıp ailesini geçindirmesi imkânsız Memurlar ve emeklileri, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu yıl ikinci yarı zammı alamadılar. Maaş ve aylıklara enflasyon farkı da uygulanmadı” ifadelerini kullandı.

 

Kadrolu kamu işçisinin ortalama ücreti “şişirilmiş” rakamlarla 2 bin 955 TL gösterilirken, az sayıdaki bu kadroluların dört katına ulaşan taşeron işçilerin sefalet ücretine talim edildiğini vurgulayan Oran, “Zaten 4/a kapsamında (SSK’lı) ve çoğunluğu özel sektördeki 13.5 milyon çalışanın büyük bölümü de bu ay 891 TL olan asgari ücret dolayında ücret alıyor” dedi.

 

“EMEKLİLER AÇLIK SINIRINDA”

 

Sayıları 11 milyona yaklaşan emeklilerin açlık sınırında olduğunu belirten Oran, “Ortalama aylık 2 milyona yakın memur emeklisinde bin 529 ve 6 milyon 350 bin 815 işçi emeklisi ise ortalama bin 60 TL aylık alıyor. Toplam 2.4 milyon Bağ-Kur emeklisi içinde esnaf kökenliler bin 103, çiftçi kökenliler 721 TL ortalama aylık alıyor. Emeklilerin çoğunluğu, mevcut aylıkları ile bırakın yoksulluk sınırını açlık sınırının bile altında kalıyor” ifadelerini kullandı.

 

“AKP HALKI AĞIR BORÇ YÜKÜNE SOKTU”

 

Oran, AKP’nin ekonomi politikalarının halkı ağır borç yüküne soktuğunu savunarak, “Hane halkı toplam borç yükü, 2002’den bu yana 52 kat büyüyerek 6.3 milyar liradan 334 milyara; hane başına ortalama borç miktarı 41.5 katlık artışla 384 liradan 16 bin liranın üzerine çıktı” dedi. Oran, ekonomik ve sosyal adaletin olmadığı Türkiye’de halkın büyük bölümünün, ağız tadıyla bayram kutlayacak imkanlardan mahrum durumda olduğunu belirtti. Oran, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cevaplaması için şu soruları yöneltti:

 

-İktidarınız döneminde gemi, holding, fabrika, hastane sahibi olan aileniz ve yakınlarınız servetine servet katarken, halkın borç yükü neden 52 kat büyüdü?

-Gırtlağına kadar borç içindeki milyonlara asgari geçim sınırının altında bir gelir düzeyini reva görmeniz hak mıdır?

-Türkiye’yi hızla büyüttüğünüz, kalkındırdığınız yönündeki iddialarınız doğru ise geniş halk kitleleri neden refah payı alamıyor? Halk neden yoksullaştı, neden milyonlar açlık sınırında ya da insanca yaşayacak bir gelir düzeyinden uzakta bulunuyor? Mutlu bir azınlık lüks ve şatafat içinde yaşarken, milyonlarca yoksula tevekkül ve biat telkininde bulunmanız çelişki değil mi?

-Komşu ülkelerin iç sorunlarını daha da derinleştirmek için harcadığınız ülke kaynaklarını neden yurttaşlarımızın refahına yönlendirmiyorsunuz?

-BOP Eşbaşkanlığı görevinden ve Davutoğlu kılavuzluğunda izlediğiniz Türkiye’yi açmaza sürükleyen Ortadoğu politikanızdan ne zaman vazgeçeceksiniz?

-Cumhurbaşkanlığı için oyunu isteyeceğiniz halka yönelik din ticareti ve hamaseti bırakıp, işçi, memur, çiftçi, emekli, esnaf ve diğer dar ve sabit gelirlileri rahatlatacak ekonomik tedbirleri ne zaman alacaksınız?”