CHP’li Oran: Polislerin müdahale araçları arasında taş bulunmakta mı?

CHP’li Oran: Polislerin müdahale araçları arasında taş bulunmakta mı?
14 Eylül 2013 11:40

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Kadıköy ilçesindeki bir sokağa müdahale eden sivil giysili ve üniformalı polis memurlarının evinde oturmakta olan şahısların evlerine taş attığını belirterek, polislerin müdahale araçları arasında taş bulunup bulunmadığını sordu.

 

Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, https://www.youtube.com/watch?v=kDuY0ZQoCrQ adresinde yer alan görüntülere atıf yaparak, “Bu görüntülere göre 11 Eylül 2013 tarihinde, Kadıköy ilçesindeki bir sokağa müdahale eden sivil giysili ve üniformalı polis memurları öncelikle bir vatandaşa orantısız şiddet uygulamış, darp etmiş, daha sonra çevredeki vatandaşlara hakaret etmiş arkasından da evinde oturmakta olan şahısların evlerine taş atmıştır” dedi.

 

TAŞ ATMANIN HUKUKİ DAYANAĞI NEDİR?

 

Oran, İçişleri Bakanı’na şu soruları yöneltti:

“Emniyet görevlilerinin güvenlik hizmeti sunarken vatandaşın evine taş atması ilgili genelge, yönetmelik, tüzük ve kanunlarda herhangi bir hukuki dayanağa sahip midir?

 

Hukuka aykırı bu hareket yüzünden ilgili memurlar hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma başlatılmış mıdır, sonucu ne olmuştur?

 

Vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak için yasalar çerçevesinde orantılı müdahale yetkisi bulunan polis memurları bir sokakta vatandaşlara hakaret edip, evlerine taş atıp, ‘aşağıya gel aşağıya’ gibi tehditkâr bir üslupla bağırırken, hal ve tavırlarından amir olduğu anlaşılan bir şahıs da emirler vermektedir. Bu şahıs hakkında bu herhangi bir adli veya idari soruşturma açılmış mıdır, sivil görünümlü bu şahsın Emniyetteki görevi ve konumu nedir?

 

Evine taş atılan vatandaşların maddi ve manevi zararlarını karşılamak için bakanlığınız tarafından atılan adımlar nelerdir?

 

Gözyaşartıcı gaz, cop ve daha birçok teknik ekipmanla desteklenen polislerin müdahale araçları arasında taş bulunmakta mıdır? Emniyet mensuplarına taş atma eğitimi verilmekte midir? Daha önce de sapanla taş atan bir Emniyet mensubunun görüntüleri ulusal medyada yer almıştır. Taşlı sopalı polis görüntüsünün Emniyet teşkilatının toplumsal saygınlığına verdiği zararları önlemek için bakanlığınıza bağlı birimler tarafından hangi adımlar atılmıştır?”