CHP’li Mumcu: Hiçbir zaman iktidarlar halkını düşman olarak görmez

CHP’li Mumcu: Hiçbir zaman iktidarlar halkını düşman olarak görmez
13 Mart 2014 19:24

TBMM Başkan Vekili ve CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu incelemelerde bulunmak üzere geldiği İzmit’te, Berkin Elvan için yapılan protestolarla ilgili olarak, “Hiçbir zaman iktidarlar halkını düşman olarak görmez. Halkını düşman olarak gören bir polis bu ülkeye yakışmıyor” diye konuştu.

 

Meclis Başkan Vekili ve CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu, İzmit’te önce CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, İl Başkanı Yalçın Kuşkan ile birlikte Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin de bulunduğu Basın Müzesi’ni gezdi. Daha sonra CHP Kocaeli İl Başkanlığı’na giden Mumcu burada Gezi parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz bombası fişeği ile yaralandıktan sonra ölen Berkin Elvan ile ilgili başlayan protestolar ve gelişmeleri değerlendirdi. Mumcu şunları söyledi:

 

“Biz orada görev yapıyorken, biz millet adına görev yapıyoruz. Millet sokaklara çıktıysa milletin vekilleri bunu tartışmalıdır. Bunun muhasebesini yapmak zorundadır. Gelişmiş demokrasilerde bu yapılır. Hiçbir zaman iktidarlar halkını düşman olarak görmez. Berkin Elvan’ın cenazesinden sonra bir düşman halkın üzerine nasıl bir ordu gelirse öyle davrandılar. Halkını düşman olarak gören bir polis bu ülkeye yakışmıyor. Bu ülkenin geleneği ve göreneğinde böyle bir şey yok. Halkın anayasal hakkı var. Protesto edebilir. Hiçbir demokraside halkını düşman görmek gibi bir anlayış yoktur. O anlayışa sahip olan iktidarlar o ülkede barınamazlar ve barınamayacaklar.”

 

‘BU SÖZLERİ SÖYLEYENLERE AYNISINI İADE EDİYORUZ’

 

Son zamanlarda Atatürk ve Silah arkadaşları için ağır sözlerin söylendiğini de hatırlatan Güldal Mumcu konuşmasını söyle sürdürdü:

 

“Son zamanlarda Atatürk, İsmet İnönü ve silah arkadaşları için o kadar çok ağır sözler söyleniyor ki, ben sanmıyorum dünyanın hiçbir ülkesinde böyle laf edilsin.

 

ABD’nin kurucusu George Washington hakkında sabah akşam neredeyse küfre varan seyler söylenmiyordur. Hiç duydunuz mu? Hiçbir ülkede mümkün değildir. O ülkeler o ülkelerin kurucularına gönül bağı ile bağlıdır. Bu sözleri söyleyenlere aynısıyla iade ediyoruz. Biz kurucularımızı ve onlarla birlikte hayatlarını kaybetmiş silah arkadaşlarını sevgi, şükran ve minnetle anıyoruz.”

 

‘DEMOKRASİDEN UZAKLAŞIYORUZ’

.

.
Türkiye’nin gün geçtikçe demokrasiden uzaklaştığını söyleyen Mumcu, “70’li yıllardan bu yana iki darbe gördük. 90’lı yıllarda cinayetlerle sarsıldık. Ülkemiz demokrasiye daha da yaklaşacağını düşünürken, giderek demokrasiden uzaklaşıyoruz” dedi.

 

Bir gazetecinin cemaat ile hükümet arasında kavgada CHP’nin nerede olduğu sorusu üzerine Mumcu, “Genel kurulu yönetirken CHP milletvekili Melda Onur AKP grubuna karşı ayna tuttu. Cemaatle hükümetin arasındaki kavga ayna ile bir insanın kavgası gibi bir durum. CHP her zamanki gibi durduğu yerde duruyor. Cemaatle hükümet ne yaparsa yapar ve bizi ilgilendirmez” diye konuştu.

 

‘PROVAKATİF EYLEMLERE HALKIMIZ İZİN VERMEZ’

 

Provokasyonlara halkın izin vermeyeceğini de söyleyen Mumcu, “Provokasyon her yerde olur. Amaç ne olduğuna bağlıdır. Halkın içine provokötörlerin sızmasını önlemek Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve polisin görevidir. Halkını korumak gene onların görevidir. Provokatif eylemlere halkımız izin vermez” dedi.