CHP’li Mumcu, Erdoğan’ı karşılamamak için bakın ne yapacak?

CHP’li Mumcu, Erdoğan’ı karşılamamak için bakın ne yapacak?
16 Ağustos 2014 18:31

TBMM’deki yemin töreni sırasında Erdoğan’ı, en yaşlı TBMM Başkanvekili sıfatıyla Güldal Mumcu’nun karşılayıp, eşlik etmesi gerekiyor. Ancak Mumcu, mazeret bildirerek görevi AKP’li Bahçekapılı’ya devredecek.

 

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 28 Ağustos günü TBMM’de yemin ederek görevine başlayacak olan Başbakan Erdoğan için hazırlıklar başladı. TBMM’deki yemin töreni sırasında Erdoğan’ı, en yaşlı TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’nun karşılayıp, eşlik etmesi gerekiyor. Ancak Mumcu’nun, mazeret bildirerek bu görevi AKP’li Ayşenur Bahçekapılı’ya devredebileceği öğrenildi.

 

 

12. Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Ağustos günü, yemin merasimi öncesi Meclis Şeref Kapısı’nda askeri törenle karşılanacak. Erdoğan’a mazbatası TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından verilecek. Erdoğan’ı TBMM’ye gelişinde en yaşlı başkan vekili sıfatı ile 1951 doğumlu CHP’li Güldal Mumcu’nun karşılaması ve Genel Kurul salonuna kadar eşlik etmesi gerekiyor. Ancak Mumcu mazeret bildirirse, bu görevi 1954 doğumlu ve ikinci en yaşlı başkanvekili olan AKP’li Ayşenur Bahçekapılı yapacak.

 

 

TBMM Genel Kurulu da yemin töreni için Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanacak. Erdoğan en yaşlı başkanvekili ile birlikte Genel Kurul salonuna girecek ve and içecek. And içme sırasında kendisine eşlik eden Başkanvekili de Erdoğan’ın yanında duracak. Erdoğan Anayasa’nın 103. maddesindeki şu metni okuyacak:

 

 

”Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, büyük Türk milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

 

 

Andiçme töreni sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından İstiklal Marşı seslendirilecek. Daha sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan teşekkür konuşması yapacak. Bu sırada TBMM bahçesinde göndere Cumhurbaşkanlığı forsu çekilecek.