CHP’li Kuyucuoğlu’ndan sağlık çalışanlarına yıpranma payı için kanun teklifi!

CHP’li Kuyucuoğlu’ndan sağlık çalışanlarına yıpranma payı için kanun teklifi!
14 Mart 2018 11:20

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, tüm kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel sektörde görev yapan sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Kuyucuoğlu’nun teklifinde, sağlık çalışanlarının sigorta primlerine yılda 90 günlük yıpranma payı eklenmesi öngörülüyor.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammı olarak da anılan yıpranma payından yararlanması için hazırladığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu.

 

 

Kuyucuoğlu kanun teklifinde, üniversiteler, Sağlık Bakanlığı Hastaneleri, bakanlıklar ve bağlı kuruluşlar ile özel sağlık kuruluşlarında uzman tabip, tabip, uzman diş tabibi, diş tabibi, uzman eczacı, biyolog, psikolog, ebe, hemşire, laborant, sağlık teknikeri, sağlık memuru ve hasta Bakıcı olarak görev yapan sağlık çalışanlarının sigorta primlerine her yıl 90 günlük yıpranma payı eklenmesini gündeme getirdi.

 

 

Kuyucuoğlu, kanun teklifinin gerekçesinde, sağlık kurumlarının 24 saat kesintisiz hizmet verdiğini, hekimlerin ve yardımcı sağlık çalışanlarının birçok mesleki riskle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

 
Kuyucuoğlu, “Sağlık çalışanları kamuoyuna yansıyan ve yansımayan birçok sorunla mücadele etmektedir. Sağlık kurum ve kuruluşlarında yaşananlara baktığımızda; şiddetin ulaştığı boyut malumdur. Sağlıkta şiddet öyle bir hal almıştır ki Türkiye’de ilk defa bir meslek grubuna yönelik şiddetin önüne geçilmesi için TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmuştur. Binlerce sağlık çalışanı her gün ölümcül hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bulaşıcı hastalıklar; teşhis ve tedavisinin her döneminde çalışan sağlığı için risk unsuru oluştur. Ameliyathanelerde kimyasallarla iç içe çalışılmaktadır. Personel eksikliğinden kaynaklanan yoğun iş yükü, sağlık kurumlarında yoğun iş temposunun ardından bitmek bilmeyen nöbetler, fazla mesailer hekimlerimizi ve diğer sağlık çalışanlarımızı her geçen gün yıpratmaktadır. Kendi sağlıklarını direkt etkileyen birçok unsura maruz kalan sağlık çalışanlarının hastanelerde yaşanan aşırı yoğunluk ve fazla iş yükü nedeniyle psikolojileri olumsuz etkilenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

Kuyucuoğlu, “Hekimlerimizin, sağlık personeli ve yardımcı sağlık personelinin çalışma şartları göz önününe alındığında diğer fiili hizmet zammından yararlanan personellerle karşılaştırılamayacak derecede her bakımdan daha fazla risk altında oldukları bilinen bir gerçektir. Kanun teklifiyle, toplum sağlığı için 24 saat canla başla ve kesintisiz hizmet veren hekimlerimize ve yardımcı sağlık personellerimize 5510 sayılı kanunun 40.maddesine ek yapılarak ‘yıpranma payı’ verilmesi amaçlanmıştır” dedi.