CHP’li Kuyucuoğlu’ndan Bakan Kaya’ya: Yasalar kadına şiddeti azalttı mı?

CHP’li Kuyucuoğlu’ndan Bakan Kaya’ya: Yasalar kadına şiddeti azalttı mı?
19 Mart 2018 15:26

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, kadına yönelik şiddetle mücadele için 2012 yılında çıkarılan yasanın şiddeti azaltıp azaltmadığı sorusunu gündeme getirdi. Kuyucuoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya’ya,  “Son zamanlarda yazılı ve görsel basında çıkan kadın cinayetleri ve şiddet haberleri göz önüne alındığında, şiddet olayları kanunun yetersizliğinden mi yoksa uygulamadaki eksikliklerden mi kaynaklanmaktadır?” diye sordu.

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, kadına yönelik şiddet sorununu gündeme getirdi.

 

 

 

Kuyucuoğlu, 2012 yılında çıkarılan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu’nda “Bu kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir” denildiğini hatırlattı.

 

 

 

Kanun metninde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, özellikle Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne gönderme yapıldığını belirten Kuyucuoğlu,  kanun metninde ayrıca ‘şiddet mağdurlarına verilecek destek ve hizmetlerin sunulmasında temel insan haklarına dayalı, kadın erkek eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir usul izlenir. Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları insan onuruna yaraşır bir şekilde yerine getirilir. Bu Kanun kapsamında kadınlara yönelik cinsiyete dayalı şiddeti önleyen ve kadınları cinsiyete dayalı şiddetten koruyan özel tedbirler ayrımcılık olarak yorumlanamaz’ ifadelerinin yer aldığını hatırlattı.

 

 

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

 

“Türkiye’deki kadınların ne kadarı eşlerinden şiddet görmektedir?  Eğitim ve gelir düzeyi ile aile içi fiziksel şiddet arasında nasıl bir ilişki vardır? Kadınlar son dönemlerde elde ettikleri yasal hakları ne derece bilmektedir? Hükümet olarak ne gibi bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır? Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kaç kadın cinayete kurban gitmiştir ve kaç kadın şiddete maruz kalmıştır? Çıkan yasalar ‘Kadına Yönelik Şiddeti’ azaltmış mıdır?  Son zamanlarda yazılı ve görsel basında çıkan kadın cinayetleri ve şiddet haberleri göz önüne alındığında, şiddet olayları kanunun yetersizliğinden mi yoksa uygulamadaki eksikliklerden mi kaynaklanmaktadır? Verilen evden uzaklaştırma cezaları ne kadar etkilidir? Yoksa aile bağlarını daha çok kopararak şiddetin artmasını tetiklediğini düşünüyor musunuz? Evden uzaklaştırma cezası alan kişi mahkeme tarafından rehabilitasyona yönlendirilmekte midir?”