CHP’li Korutürk: Suriye toprağını işgal ettik, savaş nedeni!

CHP’li Korutürk: Suriye toprağını işgal ettik, savaş nedeni!
23 Şubat 2015 19:52

Süleyman Şah Türbesi’nin taşınması operasyonuna emekli büyükelçi Osman Korutürk’ten çok ağır eleştiri geldi.

 

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLK DEFA TOPRAK TERK ETTİ!

 

 

CHP İstanbul Milletvekili ve emekli büyükelçi Osman Korutürk, Şah Sultan Türbesi’nin taşınması operasyonunu, toprak terk etmek olarak değerlendirdi.

 

 

“Bugün Türkiye, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye toprağını terk etmiştir.” diyen Korutürk, bu toprağın bir büyükelçilik ya da konsolosluk gibi düşünülmemesi gerektiğini, statüsünün tamamen Türkiye sınırları içindeki bir toprak parçası ile aynı olduğunu söyledi. “Buranın yeri değiştirilemez; terk edilirse, terk edilmiş olunur” diyen Korutürk şöyle konuştu:

 

 

“UTANÇ VERİCİ BİR SİYASİ KARAR”

 

 

”Siyasi bir karardır, utanç verici bir karardır. TSK, bu operasyonda bir silahlı kuvvetlerin yapması gerekeni yaparak, siyasi otoritenin emrini uygulamıştır. TSK, başarılı bir operasyon gerçekleştirmiştir ancak Hükümeti şiddetle eleştiriyoruz. Karar yanlıştır, vatan toprağını terk kararı alınmıştır. Böyle bir hezimeti zafer gibi göstermek, küçültücü bir şeydir.

 

 

IŞİD, TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ TEST ETTİ…

 

 

Davutoğlu, ‘kimse Türkiye’nin gücünü test etmesin’ diyordu… IŞİD, Türkiye’nin gücünü test etti, o gücün sonunda da Türkiye vatan toprağını terk etti. Kimin kontrolünde olduğu bilinmeyen boş bir araziye gitti. Türkiye’nin bölgedeki gücü ve caydırıcılığı büyük darbe yedi.

 

 

ZAMANLAMA MANİDAR…

 

 

ABD ile geçen hafta imzalanan Eğit-Donat mutabakat muhtırası ile de mutlaka alakası vardır. Zamanlama çok manidar. Eğit- Donat antlaşması da son derece yanlış bir antlaşma. İstenir, kabul edilir değil. Eğit- Donat’ın ne olduğuna bakın! Taliban oldu, El- Kaide oldu… Bu örgütler de böyle çıktı. Eğitip donatın, sonra size nasıl dönecek belli değil…

 

 

GERİ ÇEKİLME DEĞİL, TERK

 

 

Bu operasyon, Başbakan’ın söylediği gibi ‘geri çekilme’ değil. Geri çekilmede, geri çekilir sonra tekrar saldırırsın.. Hemen arkasından taaruz ile ileriye geçilir… Bu bir geri çekilme harekatı değil, ricat…

 

 

YENİ KAVRAM: MOBİL EGEMENLİK…

 

 

Başbakan Davutoğlu verdiği demeçlerde, ‘uluslararası alanda hakkımızı koruyoruz’ diyor. ‘Yurt savunması için yurt toprağı terk etmek’ anlaşılan yeni bir kavram… Başbakan’ın yeni bir kavram daha ürettiğini görüyoruz. ‘Değerli yalnızlık’ gibi… Mobil egemenlik…

 

 

Bütün bunlar Türkiye’ye şan verecek davranışlar değildir. Cenazeleri alıp, Suriye Eşmesi’ne taşımak da, oranın bizim toprağımız olacağı anlamına gelmez. Bu da uluslararası bir sorundur. O şehitlere artık o kadar saygısızlık etmesinler, Söğüt’te torunlarının yanına taşısınlar, o insanların da ruhunu azap çekmekten kurtarsınlar…

 

 

SAVAŞ NEDENİ…

 

 

Bu durumu Suriye Hükümeti, savaş nedeni olarak yorumlar… Şu an bizimle savaşa girecek gücü olduğunu sanmıyorum ama ilke olarak savaş nedeni sayılabilir.”

 

 

BAYRAK ÖYLE TAŞINMAZ!

 

 

Korutürk, operasyon sırasında Türk Bayrağı’nın taşınması kurullarına da uyulmadığını vurguladı. “Bayrak öyle taşınmaz!” diyen Korutürk, “Biz ABD değiliz. ABD’yi taklit ederek taşımak, bayrağa saygısızlıktır. Bayrak bizde direği ile sökülüp, direği ile takılmaz. Bayrak kanunun 3. Maddesine bakın! O bayrağın yere sürtünmesi de başka bir ayıptır” diye konuştu.

 

 

“TERÖR ÖRGÜTÜ İLE İŞBİRLİĞİ”

 

 

Operasyon sırasında PYD ile işbirliği yapıldığını da belirten Korutürk, “Örgüt terörist ise işbirliği vahimdir. Terörist değilse, o örgüte terörist demek vahimdir.” değerlendirmesi yaptı.

 

Kaynak: Karşı Gazetesi / Burcu Oral Evren