CHP’li Kök: Esnafın ekmeği elinden alınıyor

CHP’li Kök: Esnafın ekmeği elinden alınıyor
26 Aralık 2016 16:53

CHP’li Devrim Kök: 650 esnafın ekmeğini elinden alınıyor…

 

 

 

 

CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, 4982 sayılı Bilgi Edinme Yasası kapsamında Başbakan Binali Yıldırım’dan Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası arasındaki tahdit krizi ve Antalya şehir içi toplu ulaşımında hizmet veren, AB-ATT- AN-M plakalı 7 metrelik 512 minibüsün 2’ye 1 oranında birleşerek, 12 metrelik otobüslere dönüştürülmesiyle ilgili esnafa yaşatılan sorunların nedenini sordu.

 

CHP’li Kök, soru önergesinde şunları kaydetti:

 

“Esnaf Antalya Belediyesi ile 1992 yılında 200.000 lira olan ancak dönemin Belediye Başkanı Hasan Subaşı’nın esnafa destek olmak amacıyla 100.000 liraya düşürülen tahdit hakkı esnafın elinden alındı. Ayrıca, 2008 yılında MT minibüsleri otobüs yapıyoruz AB plakası vereceğiz gerekçesiyle koltuk artırım bedeli olarak her esnaftan 2 bin lira, yasa dışı bir şekilde de bağış adı altında da 6.000 lira olmak üzere toplam 8.000 lira alındı. 1992 yılında esnafın bedelini ödeyerek aldığı M tahditli plakaların iptal edilmesinin gerekçesi nedir? İptal edilse bile 1992 yılında ödenmiş olan tahdit bedelinin bu günkü rayiç üzerinden esnafa geri ödemesi neden yapılmaktadır? Esnafın ödediği tahdit paraları ne olacaktır?”

 

Ellerindeki arabalarını piyasanın altında satmak zorunda kalan esnaf HEM 8.000 lira ödemiş hem de yine dönemin Belediye Meclis Üyesi Esat Göyük’ün firmasının sattığı ISUZU marka araçlarla araçlarını değiştirmek, adrese teslim bu firmadan 636 adet yeni araç almak zorunda bırakılmışlardır. Öyle ki, esnafın hangi araçları alacağı, kimden alacağı nokta atışı ile birileri tarafından belirlenmiş.Daha sonra Özel Halk Otobüsçüleri AB Plakası uygulamasını ücretlerin az olması nedeniyle yargıya taşımış, yargı UKOME nin AB plakaları ile ilgili verdiği kararı iptal etmiştir. MT minibüslerini otobüse çevireceğim gerekçesiyle belediye vermiş olduğu AB plakaları için koltuk artırım bedeli olarak 2.000 lira, bağış olarak ta 6.000 esnaftan alındığı doğru mudur?

 

Son yerel seçimlerden sonra mevcut belediye UKOME’den yeni bir karar çıkartarak koltuk artırım bedelinin 20.000 lira olması koşuluyla ATT plaka verilmesini kararlaştırdı. Ancak bu kararı da yargıya taşıyan Özel Halk otobüsçüleri bu kez mahkemeyi kaybetti. Halen temyiz aşamasında. Buna rağmen Antalya Büyükşehir Belediyesi AB ve ATT plakaları iptal ederek neden AU adında yeni bir plaka vermek istiyor.

 

Esnaftan belediyenin 20.000 lira bedel alarak vermiş olduğu ATT plakaları ile ilgili olarak açılan dava Bölge İdare mahkemesi tarafından ret edilmiş ve temyiz aşamasında olmasına rağmen, tekrar 721 nolu UKOME kararı ileM-AB-ATT plakalarını iptal ettim demesinin gerekçesi nedir?

 

Esnafın yasal olarak hak sahibi olduğu tahditli plakaları ve önceki bütün haklarını iptal ederek esnaftan 7 metre olan araçlarını 12 metreye çıkarmaları, araç başı 50.000 lira tahdit bedeli ödemeleri isteniliyor. Daha önce esnafın parasını ödeyerek aldığı tahdit sayısı kaç olursa olsun 1’e indirilerek kendisine bir ortak bulmasın talep ediliyor. Esnafın bedelini ödeyerek aldığı tahdit hakkı elinden alınıyor. Yasalara aykırı olarak da zorla ortak bulması isteniliyor.

 

Tüm bu değişiklikler için esnafa sadece 2 ay, 1 Şubat 2017’ye kadar süre tanınmasının nedeni nedir?

 

Şu anda 1 Şubat 2017’ye kadar değiştirilmesi gereken araç sayısı 512. Esnaf 2 ay içerisinde elindeki aracını satacak. Yeni bir araç alacak.2 şoför çalıştırıp vergi ve SSK’sını yatıracak. Yakıt ve amortismanlar da eklenince esnafın evine ekmek götürmesi mümkün değil. 12 metre araçların bir tanesinin fiyatı 460 – 500 bin lira civarında. Esnaf ellerindeki araçları değerinin çok altında elinden çıkarmak zorunda. Talep patlaması olduğu için de alacakları araçların 2. ellerinin fiyatları bile 300 bin lirayı aşmış durumda. 12 metrelik araçtan elde edilen gelir 26.000 lira, 7 metrelik araca 13.500 lira veriliyor. Oysa ki maliyet giderleri hesaplandığında bu rakam sıfıra iniyor. Yakıt, şoför, SSK, Amortisman, Bakım Onarım giderleri çıkıldığında esnaf zarar edecek ekmeğini kaybedecek.

 

Diğer taraftan da Antalya şehir içi ulaşımı aksayacağından Antalya halkı mağdur edileceğini belirten Kök, esnafın uzun yıllar önce bedelini ödeyerek aldığı 2. tahdit haklarının 1’e düşürülmesinin nedeni nedir? Bir taraftan esnafın tahdit hakkını iptal edip, diğer taraftan esnaftan 50.000 lira isteniliyor. Bu durum yasalara uygun mudur? Esnafın bu uygulamayla zorla ellerinden alınan haklarının telafisi nasıl sağlanacaktır? Esnafın gelir ve giderleri belli olmasına rağmen, esnaftan 700 bin liralık borcun altına girmesinin istenilmesinin nedeni nedir? Esnafın bu şartlarda bu borcu ödemesi nasıl mümkün olacaktır?”