CHP’li Koç: Önemli olan ülkenin çıkarlarının korunması

CHP’li Koç: Önemli olan ülkenin çıkarlarının korunması
24 Temmuz 2015 19:48

Hükümet kurma sürecinde AK Parti ile CHP arasında son görüşmelerde varılan mutabakat çerçevesinde Ankara Palas Devlet Konukevi’nde gerçekleştirilen heyetler arası ilk görüşme, yaklaşık 5 saat sürdü.

 

Toplantıdan sonra basın mensuplarına açıklamayı ilk yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Kok, görüşme hakkında “Her şey açık yüreklilikle konuşuluyor. Çeşitli müzakere başlıkları da belirlendi. Bunlar ya pazartesi ya salı günü gün aşırı devam ederek önümüzdeki hafta sonuna kadar büyük ihtimalle bütün başlıklar iki taraf çerçevesinde değerlendirilecek. Uzlaşılan, uzlaşılmayan, tartışma noktası olan mutlaka çeşitli konular var” dedi. Koç’un ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, yaptığı açıklamada görüşmenin verimli geçtiğini belirterek “Koalisyon görüşmelerinde son nokta koyuluncaya kadar herhangi bir meselede bu tip görüşmelerde prensip olarak hiçbir noktada anlaşılmamış sayılır. Şimdi bir arayış içindeyiz. Bu arayışı kendi ilkelerimiz etrafında karşı tarafın görüşleri ve ortaya koyduğu teklifler ışığında ne kadar bir ortaklığa dönüştürürüz, bakıyoruz. Bugün de bir hükümet ortaklığı tablosunun çıkması ya da bir erken seçim seçeneğinin ortaya çıkması yüzde elli ellidir. Son ana kadar bu böyle korunacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE’Yİ ÇÖZÜMSÜZ BIRAKMAMAK ADINA KENDİ ÇIKARLARIMIZI ÖTELEMEYE GAYRET EDİYORUZ”

 

Görüşmenin ardından toplantının detaylar hakkında bilgiler veren Koç, “Bugün daha önce yapılan görüşmeler çerçevesinde heyetlerin bir araya gelerek ilk geniş kapsamlı görüşmesini yaptığı bir süreçten çıkıyoruz. Toplam 5 saatlik bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Her şey açık yüreklilikle konuşuluyor. Çeşitli müzakere başlıkları da belirlendi. Bunlar ya pazartesi ya salı günü gün aşırı devam ederek önümüzdeki hafta sonuna kadar büyük ihtimalle bütün başlıklar iki taraf çerçevesinde değerlendirilecek. Uzlaşılan, uzlaşılmayan, tartışma noktası olan mutlaka çeşitli konular var. Sonuçta bir koalisyon partisi inşa edilmiyor. Bir koalisyon kurulmaya çalışılıyor. Ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılar ciddi hem güvenlik boyutunda hem ekonomik çerçeve içerisinde çeşitli sıkıntılar hem kapımızda hem de yaşadığımız boyutta. Bu çalkantılı dönemde Türkiye’yi çözümsüz bırakmamak adına kendi çıkarlarımızı öteleyip ülke çıkarlarını ön plana alan bir siyasi çizginin savunuculuğunu yapmaya gayret ediyoruz. Önümüzdeki hafta yoğun bir şekilde hafta sonuna kadar devam edecek. Sonuçta bir uzlaşma olur ya da olmaz, bu demokratik kültürü biz CHP adına götürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

“SURİYE SINIRINDA BUGÜN ŞİDDETİ ARTAN OLAYLAR YENİ DEĞİL”

 

Toplantıda Suriye sınırında yaşanan görüşmelerin ele alınıp alınmadığı sorulan Koç, “Suriye sınırında bugün şiddeti artan olaylar yeni değil, bunu hazırlayan koşullar öteden beri var. Bu konulardaki görüşlerimiz var. Dış politika konusundaki görüşlerimiz var. Bunlar görüşülüyor. Hepsi genel sonuca vardığında hem alt başlıklar boyutunda hem genelinde bir değerlendirme ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

 

“HERKES ZAMAN ZAMAN SERT BOYUTTA ELEŞTİRİLERİNİ YAPIYOR”

 

Toplantıda zaman zaman sert boyutta eleştirilerin yapıldığını aktaran Koç, “Kesinlik arz etmeden bir sonuç, isterseniz bu konudaki düşüncelerimizi söylemeyeyim. Amaç ülkenin çözümsüz, hükümetsiz kalmaması. Bu çalkantılı dönemde ülkenin önünü görebilmesi. Burada da 7 Haziran’da verilen mesaj var. Bu mesaj çıkan sonuca göre bir araya gelip bir çözüm getirin diyor, bize millet. Bize verilen sorumluluk boyutunda üstümüze düşenleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Herkes çok açık, çok net, zaman zaman sert boyutta da eleştirilerini, tespitlerini yapıyorlar. Siyasetin yoğunlaştığı gündem maddeleri belli. İki siyasi partinin bu konulardaki düşünceleri, pozisyonları belli. 7 Haziran sonrasındaki tavırları belli. Buradan nasıl ortaklaşılan noktalar tespit edilir, hangi noktalarda buluşulur, onlara bakıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“BAŞLIKLARI REDDETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

 

“Genel başkanlar toplantı öncesinde ve sonrasında tabi ki bilgileri paylaşıyoruz. Ondan sonraki süreci de birlikte değerlendiriyoruz” diyen Koç, iki siyasi partinin de görüş olarak birbirine benzemeyeceğini vurgulayarak “Başlıkları reddetmek mümkün değil. Önemli olan o başlıkların içeriği. O başlıkların içindeki temel konularda her iki partinin takındığı pozisyonların ortak bir noktaya gelip gelmemesi. Bunun da koalisyon oluşturma noktasında bir programa dönüşüp dönüşmeyeceği. Demokratik hayatımızın uzun zamandır alışık olmadığı bir süreci de ortaya koymuş oluyoruz. Birbirine zıt görüşlerin temsil edildiği iki siyasi parti sandıktan çıkan sonuca saygı çerçevesinde bir ortak sonuç üretmeye çalışıyor. Biri diğerine benziyor, böyle bir süreç yok. Herkes kendi siyasi kimliğini koruyor. Ama önemli olan ülkenin çıkarlarının korunması, diyerek bu taşın altına el koyduk”