CHP’li Kaya’dan TİSKİ’ye çağrı! ‘Kurallara uyduk diye aptal yerine konuyoruz’

CHP’li Kaya’dan TİSKİ’ye çağrı! ‘Kurallara uyduk diye aptal yerine konuyoruz’
26 Ekim 2019 09:40

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon Büyükşehir Belediyesi İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi’nin(TİSKİ) abonelik işlemlerine ilişkin yaptığı adaletsiz uygulamalar için çağrıda bulundu.

 

 

Kaya konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

 

 

ÖNCE ABONELİK İÇİN ÇAĞRI YAPTILAR

 

 

“Trabzon’unun büyükşehir olmasıyla birlikte ilçelerdeki tüm köyler mahalle yapıldı. Buralarda yaşayan vatandaşlarımıza, Trabzon Büyükşehir Belediyesi İçme suyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TİSKİ) tarafından bir duyuru yapılarak ‘ücretsiz su abonesi olabilmeniz için son tarih 30 Kasım 2016 mesai bitimine kadardır’ dendi.

Bu tarihten sonra abonelik işlemlerini yaptırmak isteyenlerden abonman ücreti tahsil edileceği ve abone olmayanlar hakkında da yasal işlem başlatılacağı bildirildi. Ayrıca bu yerleşim yerlerinde vatandaşların su aboneliği yaptırması halinde mahallelerdeki su depolarının ve şebekelerin yenileneceği vaadinde bulunuldu.

Bu duyuru üzerine birçok vatandaş su aboneliği yaptırmak üzere TİSKİ ilçe şefliklerine müracaat ettiler ve 15 gün içinde su saatimi takacağım diye evrak imzaladılar. Bazı vatandaşlar ise bu çağrıyı duymazdan gelerek abonelik yaptırmadılar.

 

 

ABONE OLANLAR CEZALANDIRILIYOR

 

 

Şimdi belediyenin çağrısına uyarak abonelik işlemleri yaptıran vatandaşlarımıza su abonesi oldukları 2016’dan bugüne kadar kullandıkları sular için fatura çıkarılıyor ve parasını ödemeleri isteniyor. Ancak 2016 yılında belediye yetkililerinin yaptığı çağrıya uymayan ve hiç su aboneliği yaptırmayanlar bugün TİSKİ’ye gidip, sadece 92,5 lira yatırarak abone olabiliyorlar. Bugüne kadar kullandıklarına ilişkin hiçbir talep olmaksızın, abonelik işlemlerini yaptırıyorlar.

Vatandaşlar isyan ediyor haklı olarak ve ‘TİSKİ yetkililerine güvenmenin cezasını mı çekiyoruz!’ diyorlar. ‘Biz de abone olmasaydık, sayaç taktırmasaydık, bugün TİSKİ’ye giderdik, şimdiye kadar kullandığımız suyun parasını ödememize gerek kalmadan sadece abone parasını ödeyerek abone olabilirdik’ diyorlar.

 

 

KURALLARA UYDUK DİYE APTAL YERİNE KONUYORUZ

 

 

Bir vatandaşımızla konuştum; ‘Çaykara’da evim var. TİSKİ Yetkililerin çağrısına uydum, 2016 yılında su aboneliğimi yaptırdım, sayacımı taktım. O tarihten bugüne kadar kullandığım suya fatura çıkardılar, benden parasını istiyorlar. Ama komşum şimdiye kadar hiç abonelik sözleşmesi yapmadı, sayaç taktırmadı, 2 gün önce abone olmak için TİSKİ’yi aradı, (abonelik ücretini yatırıp, hemen abone olabilirsin) dediler. (Yıllardır su kullandım, abone olmadım, geçmişe dönük herhangi bir ceza öder miyim?) diye de sordum, (Şu an için öyle bir uygulamamız yok) dediler. Demek ki biz de öyle yapacaktık, bunlara güvenip abone olmayacaktık. Kurallara uyduk diye aptal yerine koyuluyoruz, cezalandırılıyoruz’ dedi.

 

 

VERMEDİKLERİ HİZMETİN PARASINI İSTİYORLAR

 

 

Bununla birlikte, vatandaşlarımız atadan dededen kalma 50 senedir kullandıkları yayla ve göze sularına TİSKİ’nin sayaç taktırdığını su depolarında ve şebekelerinde hiçbir yenileme işlemi yapmadan, mahalleliye hiçbir hizmet vermeden, hizmetin parasını istediklerini ifade ettiler. Hatta kanalizasyonu olmayan mahallelerden atık su bedeli alındığını belirttiler. Birçok mahallede ise boş dairelere, su kullanmayan evlere su faturası çıkarıldığını öğrendik.

Aynı şekilde Arsin ve Yomra ilçelerimize bağlı mahallelerde kuyu suyu kullanan vatandaşlara su parası yazıldığı ifade edildi. Ortada TİSKİ’nin getirdiği bir hizmet yok, TİSKİ’nin bağladığı bir su yok. Ama TİSKİ bağlamadığı suyun, kullanılmayan suyun faturasını vatandaşlardan tahsis etmek istiyor.

 

 

BU NASIL BİR UYGULAMA?

 

 

TİSKİ yetkililerine soruyoruz, bu nasıl bir uygulamadır?

Çağrınıza uyarak zamanında abonelik sözleşmelerini yapan dürüst vatandaşlarımızı resmen cezalandırılıyorsunuz! Bu haksız ve adaletsiz uygulamadan vazgeçilmelidir. Yeni su aboneliği yapan yurttaşlarımızdan geriye dönük su parası alınmadığı gibi eski abonelerden de geriye dönük su parası alınmamalıdır.

Kanalizasyonu olmayan mahallelere ivedilikle kanalizasyon yapılmalı sonra atık su bedeli alınmalıdır. Atadan, dededen kalan su depo ve şebekeleri yenilenmelidir, ondan sonra vatandaşa fatura çıkarılmalıdır. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ yetkililerini bu önerilerimizi dikkate almaya ve acilen bu sorunu çözmeye çağırıyoruz.