CHP’li Kaya’dan öğrencilere evde yapabilecekleri eğlenceli ve öğretici etkinlik önerileri!

CHP’li Kaya’dan öğrencilere evde yapabilecekleri eğlenceli ve öğretici etkinlik önerileri!
19 Mart 2020 19:48

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara milletvekili Yıldırım Kaya, evde kalan çocuklara zamanı nasıl değerlendirebileceklerini, uzaktan eğitim, ücretli öğretmenlerin durumu, sağlık emekçilerine ikramiye talebi konularını da içeren bir basın toplantısı düzenledi.

 

 

Kaya açıklamasında şunları kaydetti:

 

 

Koronavirüs tüm dünyayla birlikte ülkemizi de tehdit ediyor. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, tedavi gören vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. İnsanlığı tehdit eden KORONA-19’a karşı en kısa zamanda koruyucu aşının bulunmasını temenni ediyorum.
Alınan önlemler kapsamında okullara da iki hafta ara verildi . Bu sürenin iki haftayla sınırlı kalıp kalmayacağını ilerleyen zaman gösterecek.
Bugün annelerimize, babalarımıza, çocuklarımıza öğretmenlerimize; bir siyasetçi olarak değil, öğretmen kimliğimle seslenmek istiyorum.
Değerli anne ve babalar,
Çocuklarınız için kaygılanmanızı anlıyoruz. Bu olumsuz süreci, uzmanların telkinlerine harfiyen uyarak sağlıklı bir şekilde atlatabiliriz.
Evlerde sürekli haber programlarının izlenmesi, coronavirüsle ilgili konuşulması, konuya ilişkin telefon görüşmeleri yapılması çocuklarımızı da olumsuz etkileyecektir. Bu durumun yaşanmaması için çocuklarımızı mümkün olduğu kadar televizyondan uzak tutmalıyız. Alacağımız önlemlere çocuklarımızın da uyması için korkutmadan anlatarak uygulamalarını sağlamalıyız.
Bu süreçte anne babanın sergileyeceği doğru tavır, çocukların da doğru bir bakış açısı geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Peki çocuklarla evde nasıl vakit geçirmeliyiz?
Bu konuda yaratıcılığımızı ve oyun tecrübelerimizi biraz da empati ile harmanladığımızda, çocuklarla geçireceğimiz zamanlar keyifli hale gelecektir.
Çocukların her anını aktivite ile doldurmak yerine; evde olmanın tadını çıkarmak, kendi kendine zaman geçirmeyi öğrenmek de çok değerlidir. Bu süre içinde çocuklarımızla evde oyun oynamak sadece onlara değil hepimize iyi gelecektir.

 
Sevgili çocuklar,
Eğlenceli, öğretici, keyifli vakit geçirmeye dair neler yapabiliriz sorusuna dair bizim de bazı önerilerimiz var…

 

 
OYUNLARLA HAYATIMIZI RENKLENDİRELİM

 
Hem kendi gelişiminiz açısından, hem de işe giden anne, babalarınızın kaygılarını azaltacak çalışmalar üretebilir, onlarla birlikte yapacağınız aktiviteleri planlayıp eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

 
• Duyusal gelişiminizi ve mutfak becerilerinizi besleyen oyunlarla başlayabilirsiniz.
• Yemek menüsü hazırlayabilir, yemeğin pişirme aşamalarına katkıda bulunabilir, sofrayı birlikte kurabiliriz.
• Meyve tabağı hazırlayabilir, hatta bunu bir oyuna dönüştürebilirsiniz.
• Gözlerinizi bir mendille bağlayıp sadece tadım sırasında burnunuzu kapatarak, hangi meyveyi tattığınızı tahmin edebilirsiniz. Elma ve havucu ayırt edebilecek misiniz bakalım.
• Evdeki malzemelerle deney tasarlayabilirsiniz.
• Karabiberli mikrop deneyi el yıkamanın önemini bir kez daha anlatacak size. Suyun içine dökeceğiniz bir miktar mikrop kabul ettiğimiz karabibere parmak batırdığınızda tüm mikroplar parmağınıza yapıştı değil mi? Şimdi bir de sabun sürdüğünüz parmağınızla deneyin tüm mikroplar sizden kaçacaktır.
• Mor lahana deneyi, Biraz rendelediğiniz mor lahanayı; su, kolonya ve sirke içinde bekletin renk farklılığına çok şaşıracaksınız.
• Akşam yemeğine, parmaklarınızın vereceği lezzet ile sürpriz bir salata hazırlayın, şimdiden ailece afiyet olsun.
• Ebeveynlerinizle birlikte iş paylaşımı yapabilirsiniz, böylece hem onlara yardım etmiş hem de sorumluluk bilincinizi güçlendirmiş olursunuz.
• Küçülmüş kıyafetlerinizi ayırabilir, giysilerinizi katlayabilir, dolaplarınızı düzenleyebilirsiniz.
• Ailenizle birlikte film günleri yapabilir, filmi tartışabilirsiniz.
• Kelime oyunu, yasak kelime oyunu, hafıza kartı oyunu, pratik bardaklar gibi kutu oyunları veya satranç, dama, mangala gibi strateji oyunlarıyla keyifli vakit geçirebilirsiniz.
• Evdeki bakliyatlarla örüntü oluşturabilir, boncuk dizme, kağıt katlama, tebrik kartı hazırlama hediye kutusu tasarlama gibi aktivitelerle yaratıcılığınızı geliştirebilirsiniz.
• Egzersiz saati yapabilirsiniz
• Sandalye veya minder yarışı, müzik durduğunda donup kalma gibi müzikli danslı oyunlarla, sadece mırıldanarak ezgisinden şarkı tahmin etme gibi etkinliklerle oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.
• Okuduğunuz bir kitabın bir bölümünü anlatabilir ya da ilgili bölümün hayalini görsel olarak ifade ederek çizim yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.
• Albümlerinizi inceleyip eski fotoğraflarla ailenizin anılarını canlandırabilirsiniz.
Bunun yanı sıra benim zaman geçirmeyi çok sevdiğim ve önemsediğim; yaşam boyu size daima arkadaş olacak kitap dostlarımızla birlikte bol bol okuyarak vakit geçirmek; sizin iyi bir birey olarak yetişmenizi sağlayacak temel etmendir. Öğretmeninizin tavsiyesi yanında bir kitapta benim için okumanızı istiyorum.
Tüm bunların yanı sıra okulda öğrendiğiniz konuları unutmamak için konu tekrarı yapabilirsiniz, soru çözebilirsiniz. Pek çok dijital platform ücretsiz erişime açıldı, anlamadığınız konuları oradan tekrar edebilirsiniz. Geleceğimizin güvencesi sizlere güveniyor sağlıklı keyifli tatiller diliyorum.

 

 

UZAKTAN EĞİTİM SORUNU

 
Sn. Milli Eğitim Bakanı ara tatilin ikinci haftası televizyon ve internet aracılığıyla uzaktan eğitim yapılacağı duyuruldu. Ancak açıklama, bütün öğrencilerin evinde televizyon, bilgisayar ve internet bağlantısı olduğu varsayılarak yapıldı.
Oysaki hepimiz biliyoruz ki Türkiye’de internet bağlantısı, bilgisayarı, televizyonu olmayan; açlık sınırı altında yaşayan milyonlarca insan var.

Açıklanan pakette bu öğrencilerimiz için bir destek kaleminin olmadığını da üzülerek gördük.

Öğrencilerimizin eğitimlerinden geri kalmamaları için internet bağlantısı, bilgisayar ve televizyon ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir.

Diğer yandan yoksul çocuklara okullarda yemek veriliyordu. Okulların tatil edilmesiyle yemek yardımı da kesilmiş oldu. Bu ailelerimize de gerekli desteğin verilmesi gerekmektedir.

 

 

SINAVLAR ERTELENSİN

 
ÖSYM’nin durum değerlendirmesi yaparak sınav tarihlerini ertelemesi yerinde bir karardır. Bu kararın diğer merkezi sınavlar için de ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.

 

 

 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLMESİN

 
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adını verdikleri, KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için 100 milyar liralık kaynak paket açıkladı.
Açıklanan pakette Milli Eğitim Bakanlığında, Halk Eğitim Merkezlerinde, Rehabilitasyon Merkezlerinde özel okullarda çalışan sayıları 200 bine yakın öğretmenimize ilişkin bir desteğin olmaması hayal kırıklığı yarattı. Oysaki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ücretli öğretmenlerin mağdur edilmeyeceğini açıklamıştı.
Yasal düzenleme yapılmaz ve süreç uzarsa ücretli öğretmenlerimiz hiç ücret alamayacaktır. Böyle bir durumda ücretli öğretmenlerimiz açlığa mahkum edilmiş olacaktır.
Konunun önemi ve aciliyeti nedeniyle ücretli öğretmenlerimizin ücret sorununun çözülmesi için TBMM Başkanlığına, T.C. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlaması için bir soru önergesi vererek konuyu kamuoyunun gündemine getirdim.
Son olarak, Milli Eğitim Balkanı Ziya Selçuk ücretli öğretmenlere ücret ödenmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Biz CHP olarak ücretli öğretmenlerin ücret sorununun çözülmesi için TMMM Başkanlığına gerekli yasa değişiklik teklifini veriyoruz. Buradan AKP’ye, küçük ortağı MHP’ye ve Meclis’teki tüm siyasi partilere çağrı yapıyorum. Gelin yasa teklifine destek verin, bu yasayı ivedilikle çıkartıp, ücretli öğretmenlerimizin mağduriyetini ortadan kaldıralım.

Milli Eğitime 20 bin öğretmen ataması yerinde ve zamanında alınmış bir karardır. Aynı tavır bugünlerde en çok ihtiyacımız olan doktor, hemşire ve sağlıkçı ataması için de gösterilmelidir. Bin bir emekle mücadele eden sağlık emekçilerine ayrımsız bir ücret tutarında ikramiye verilmelidir.

 

 

AİLE YARDIMI SİGORTASI UYGULAMAYA SOKULSUN

 
Açıklanan pakette, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrıldığı açıklandı.
Bilindiği gibi, Aile Yardımı Sigortası Türkiye’de hala uygulanmıyor. Türkiye’de de Aile Sigortası hayata geçirilmiş olsaydı bugün yaşadığımız krizde milyonlarca aile açlıkla karşı karşıya kalmayacaktı. Bu süreçte Aile Yardımı Sigortası’nın Mecliste ivedilikle görüşülerek derhal devreye sokulması gerekir. 2 milyarlık yardımın da ailelere bu kapsamda yapılması gerekir.
Tüm dünyayla yaşadığımız krizi bilinçli bir şekilde alacağımız önlemlere aşabiliriz. Koronavirüs salgınının ciddiyetini kavrayarak tedbirlerimizi almalıyız. Aksi durumda insanlığı yok eden virüse karşı mücadele şansımızı kaybederiz.