CHP’li Kaya’dan Bakan Selçuk’a: Okulsuz mahalle olur mu?

CHP’li Kaya’dan Bakan Selçuk’a: Okulsuz mahalle olur mu?
21 Ekim 2019 14:01

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya, AKP, 17 yıllık iktidarında laik, bilimsel ve çağdaş bir eğitimden uzak politikalarıyla ülkeyi her geçen gün geriye götürdüğünü belirterek bu süreçte 7 bakan değişikliği ve beraberinde getirdikleri yeni uygulamalar ile eğitimin yazboz tahtasına dönüştürülerek öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin mağdur edildiğini ifade etti.

 

Kapatılan okulları Meclis gündemine taşıyan CHP’li Kaya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

Kaya önergesinde şunları kayetti:

 

 

Sürekli değişen eğitim sistemi özellikle ilkokul çağındaki çocuklarımızı ve ailelerini olumsuz etkilemektedir.

Eğitim sistemimizdeki olumsuz uygulamalardan bir tanesi de taşımalı eğitim modelidir.

Tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiği köylerimizde başta geçim sıkıntısı olmak üzere çeşitli nedenlerle nüfus giderek azalmaktadır.

Bununla birlikte mahalle statüsüne dönüştürülen köylerimizdeki okullar taşımalı eğitimin yanlış uygulanması sonucu birer birer kapatılmıştır ve bu eğitim yuvaları atıl duruma düşmüştür.

Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan çocuklarımız evlerinden kilometrelerce uzaktaki bir okula gönderilmekte ve zor koşullar altında bin bir güçlükle eğitim mücadelesi vermektedir.

“Her Köye Bir Okul” projesini uzun yıllar uygulayan ülkemizde, taşımalı eğitim sisteminin getirdiği zorluklarla köylerdeki çocuklarımızın adeta geleceği karartılmaktadır birçoğu da eğitim hakkından mahrum bırakılmaktadır.

Geçmişte çok sayıda köy okulunun bulunduğu Karadeniz Bölgemiz göç ve taşımalı eğitim nedeniyle bu okullarını birer birer kaybetmiştir. Bugün Trabzon’da köy okulu yok denecek kadar az sayıdadır.

Köylerimiz okullardan, çocuklarımız eğitimden, okullar öğretmenlerimizden mahrum bırakılmamalıdır.

Buna göre;

Ülkemizde son 17 yılda köy ve kasabalarda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki kapatılan okul sayısı kaçtır?

Trabzon’un büyükşehir olmasıyla birlikte mahalle statüsü kazanan köylerimizde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki kapanan okul sayısı kaçtır? Trabzon’da kapatılan köy okullarının yeniden açılması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

Ülkemizde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında taşımalı eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır? 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ne kadar olması tahmin edilmektedir?

2018-2019 eğitim-öğretim yılında Trabzon’da taşımalı eğitim gören öğrenci sayısı ve taşımalı eğitim programındaki okul sayısı kaçtır?

Trabzon’da kapatılan köy okullarına ait taşınmazların akıbeti ne olmuştur?
Ne şekilde değerlendirilmiştir?

Öğretmen açığının bulunduğu, yüzbinlerce öğretmenin atama beklediği ülkemizde taşımalı eğitime neden ihtiyaç duyulmaktadır?

Trabzon’un büyükşehir olmasıyla birlikte mahalle statüsü kazanan birçok yerde maalesef okulumuz bulunmamaktadır. Okulsuz mahalle olur mu? Köyden mahalleye dönüşen bu yerlerde okul açılması için bir çalışmanız olacak mıdır?