CHP’li Kaya: YKS ve LGS’ye girecek kronik hastalığı olan gençler için güvenlik önlemleri alındı mı?

CHP’li Kaya: YKS ve LGS’ye girecek kronik hastalığı olan gençler için güvenlik önlemleri alındı mı?
11 Haziran 2020 12:29

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya YKS ve LGS’ye girecek kronik hastalığı olan gençler ve çocuklar için TBMM’ye tek soruluk, iki ayrı soru önergesi verdi.

 

 
Kaya yaptığı açıklamada, “YKS ve LGS’ye girecek kronik hastalığı olan çocuklarımızın sağlıklarının korunması için sınavlarda onlar için özel güvenlik tedbirlerinin alınması gerekir. Ailesinde kronik rahatsızlığı olan öğrencilerin de ek tedbirlerle sınava girmeleri sağlanmalıdır.” dedi

 
İvedilikle tedbir alınmasını sağlamak için konuyu Meclis gündemine taşıdığını söyleyen Kaya, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için TBMM’ye “tek soruluk”, iki ayrı soru önergesi verdiğini açıkladı.

 
Yıldırım Kaya TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “YKS ve LGS’ye girecek kronik hastalığı olan öğrenciler ile kronik hastalığı olan kişilerle yaşayan öğrenciler için sınavda gerekli önlemler alınmış mıdır? Alınmışsa hangi önlemler alınmıştır? Alınmamışsa neden alınmamıştır?” diye sordu.

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın açıklaması:

 
Covid-19 riskine rağmen, Liselere Geçiş Sistemi Merkezi Sınavını (LGS) 20 Haziran 2020’de, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ise 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacak.

 
Milyonlarca insanın iletişimde bulunacağı, sosyal mesafenin de aşılacağı bu süreçte herkes Covid-19 riskine karşı açık hale gelecektir.

 
YKS ve LGS’ye girecek kronik hastalığı olan çocuklar ve gençler ise en büyük risk grubunu oluşturuyor. Diğer yandan sınavlara girecek öğrencilerle yaşayan kronik hastalığı bulunan kişiler de büyük risk altındadır.

 
Sınava girecek kronik hastalığı olan çocuklar ve gençler korktuklarını, psikolojilerinin bu sınavı kaldıracak durumda olmadığını söylemektedir. Sınav tarihleri yaklaştıkça korku ve stres daha da artmaktadır.

 
Ancak yetkili kurumlar, kronik rahatsızlığı olan öğrenciler ile ailesinde kronik rahatsızlığı olan öğrencilerin güvenliğinin sağlanması için ne gibi ek tedbirler alındığına ilişkin bir açıklama yapmamıştır.

 
İvedilikle tedbir alınmasını sağlamak için konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için TBMM’ye “”tek soruluk”, iki ayrı soru önergesi verdim.
Verdiğim soru önergesinde;

 
“YKS ve LGS’ye girecek kronik hastalığı olan öğrenciler ile kronik hastalığı olan kişilerle yaşayan öğrenciler için sınavda gerekli önlemler alınmış mıdır? Alınmışsa hangi önlemler alınmıştır? Alınmamışsa neden alınmamıştır?” diye sordum.
Kronik hastalığı olan çocuklarımızın sağlıklarının korunması için sınavlarda onlar için özel güvenlik tedbirlerinin alınması gerekir. Ailesinde kronik rahatsızlığı olan öğrencilerin de ek tedbirlerle sınava girmeleri sağlanmalıdır.

 
Yapılması gereken YKS ve LGS’nin ileri bir tarihe ertelenmesidir. Ancak tüm çabalarımız sonuçsuz kalmış; TBMM’ye verdiğimiz araştırma önergeleri de AKP ve MHP oylarıyla reddedilmiştir.

 
Çocuklarımızın, gençlerimizin, ailelerinin, öğretmenlerin ve bu süreçte görev alan tüm vatandaşlarımızın yaşayacağı sağlık sorunlarından AKP ve MHP birlikte sorumludur!