CHP’li Kaya: Yaz okulu iptal edilen Açıköğretim öğrencilerinin mağduriyeti nasıl giderilecek?

CHP’li Kaya: Yaz okulu iptal edilen Açıköğretim öğrencilerinin mağduriyeti nasıl giderilecek?
8 Temmuz 2020 16:04

AÖF’de yaz okulunun kaldırılmasıyla birlikte Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencileri büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Geçen sene yürürlüğe giren yaz okulu uygulamasına alınan senato kararıyla apar topar son verildi. Mezun olma durumunda olan maksimum 5 derse kadar sınava girme hakkına sahip olan öğrencilerin, mezun olma hayalleri suya düştü.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara milletvekili Yıldırım Kaya, konuyla ilgili bir basın açıklaması yaparak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

CHP’li Kaya açıklamasında şunları kaydetti:

 

“Anadolu Üniversitesi tarafından, 2019-2020 eğitim öğretim yılında yaz okulu açılmayacağı hususunda bir duyuru yayımlanmıştır.
Anadolu Üniversitesi tarafından yayımlanan duyuruda bu yıl üç ders sınavı yapılacağı, yaz okulunun açılmayacağına değinilerek şu ifadelere yer verilmiştir: “Sevgili Açıköğretim Sistemi Öğrencileri, Pandemi süresince bir milyon öğrencisinin öğretim faaliyetlerini aksatmadan sürdüren Üniversitemiz, ilgili kurullarının tavsiyeleri, öğrenci görüş ve önerileri doğrultusunda mezuniyet aşamasında olan öğrencilerin herhangi bir hak kaybına uğramaması için 30.06.2020 tarihli Senato Kararı ile 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde, Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri’nde “Üç Ders Sınavı”nın uygulanması kararını almıştır. Bu kapsamda Üniversitemiz Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri’nde, 2019-2020 öğretim döneminde “Yaz Okulu” açılmayacaktır.”
16 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliğine göre, birim yönetim kurulunun teklifi, üniversite yönetim kurulunun onayı ile yaz okulu açılabilmektedir. Yaz okulu açılmaması halinde yaklaşık 1 milyon öğrenci mağduriyet yaşayacaktır.”

 

 

CHP’li Kaya soru önergesindeyse şunları kaydetti:

 

 

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Üniversitesi tarafından, 2019-2020 eğitim öğretim yılında yaz okulu açılmayacağı hususunda bir duyuru yayımlanmıştır.
Anadolu Üniversitesi tarafından yayımlanan duyuruda bu yıl üç ders sınavı yapılacağı, yaz okulunun açılmayacağına değinilerek şu ifadelere yer verilmiştir. “Sevgili Açıköğretim Sistemi Öğrencileri, Pandemi süresince bir milyon öğrencisinin öğretim faaliyetlerini aksatmadan sürdüren Üniversitemiz, ilgili kurullarının tavsiyeleri, öğrenci görüş ve önerileri doğrultusunda mezuniyet aşamasında olan öğrencilerin herhangi bir hak kaybına uğramaması için 30.06.2020 tarihli Senato Kararı ile 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde, Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri’nde “Üç Ders Sınavı”nın uygulanması kararını almıştır. Bu kapsamda Üniversitemiz Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri’nde, 2019-2020 öğretim döneminde “Yaz Okulu” açılmayacaktır.”
16 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliğine göre, birim yönetim kurulunun teklifi, üniversite yönetim kurulunun onayı ile yaz okulu açılabilmektedir. Yaz okulu açılmaması halinde yaklaşık 1 milyon öğrenci mağduriyet yaşayacaktır.
Bu bilgiler kapsamında;
1. Anadolu Üniversitesi bünyesinde yaz okulu açılmamasının sebepleri nelerdir?
2. Yaz okulu açılmayacağı için bir dönem ya da bir yıl kaybı yaşayarak KPSS ve DGS’ye giremeyecek olan öğrencilerin mağduriyeti nasıl giderilecektir?
3. Yönetmelik gereği yaz okulu açılmasının önünde hiçbir engel bulunmaz iken, Üniversite Senatosunun, yaz okulu açmama kararı almasının gerekçeleri nelerdir?