CHP’li Kaya: Yaşasın tam bağımsız Türkiye, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk

CHP’li Kaya: Yaşasın tam bağımsız Türkiye, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk
18 Mayıs 2019 12:37

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “19 Mayıs 1919 bağımsızlığına kavuşmak isteyen Türk Milletinin Millî Mücadele yolunda attığı ilk adımıdır. Mustafa Kemal Paşa’nın 9.Ordu Müfettişi olarak ayak bastığı Samsun’da yakılan kurtuluş meşalesi, emperyalizme karşı mazlum bir milletin kutsal isyanının başlangıcıdır.” dedi.

 

 

 

CHP’li Kaya açıklamasında şunları kaydetti:

 

 

“19 Mayıs 1919 bağımsızlığına kavuşmak isteyen Türk Milletinin Millî Mücadele yolunda attığı ilk adımıdır. Mustafa Kemal Paşa’nın 9.Ordu Müfettişi olarak ayak bastığı Samsun’da yakılan kurtuluş meşalesi, emperyalizme karşı mazlum bir milletin kutsal isyanının başlangıcıdır.

Vatanı işgal edilmiş, savaşlarda yorgun düşmüş yoksul halkımız “Ulusun bağımsızlığını yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır” düşüncesi ile ayağa kaldırılmıştır.

Samsun’da yakılan bağımsızlık ateşi, dalga dalga tüm Anadolu’ya yayılmış, düşman kovulmuş, Kurtuluş Savaşı kazanılarak Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Bu tarihi başlangıç ile sadece işgalci güçler yurttan kovulmamış, aynı zamanda Anadolu’yu Orta Çağ karanlığından kurtarmak için bir “aydınlanma” mücadelesi verilmiştir.

Büyük Önder Atatürk, aydınlanma mücadelesinin başlatıldığı bugünü “doğum günü” kabul etmiş aynı zamanda azmin, gücün ve geleceğin sembolü olan gençlere bayram olarak armağan etmiştir.

100. yılını kutladığımız Milli Mücadelemizin başladığı ilk yerlerden biri de Trabzon’dur.

Samsun’a çıkışından birkaç yıl sonra Trabzon’u ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk, “İlk defa Samsun’a ayak bastığım zaman bana gönül gücü veren vatandaşlarımın ilk safında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım. Sakarya büyük kanlı savaşında, üçüncü tümen ile yetişen Trabzon çocuklarının savaş alanında gösterdikleri fedakârlıkların kıymetli anısı daima aklımda işlenmiş kalacaktır.” diyerek Trabzonluların vatan sevgisine ve milli mücadeledeki önemlerine dikkat çekmiştir.

Biz Trabzonlular; aklın ve bilimin gösterdiği yolu, gençlerimizin azmi ile birleştirerek; Büyük Önder’in açtığı yolda yılmadan, yorulmadan, durmadan yürümeye devam edeceğiz.

Başta gençlerimiz olmak üzere tüm yurttaşlarımızın, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor; Cumhuriyetimizin mimarı Büyük Önder Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygı, minnet ve şükranla anıyorum.

Yaşasın Tam bağımsız Türkiye, Yaşasın Mustafa Kemal ATATÜRK.”

 

19MAYIS