CHP’li Kaya: Türkiye’deki bu üniversiteye 10 bin dolar bağış yapmayanlar mezun olamıyor!

CHP’li Kaya: Türkiye’deki bu üniversiteye 10 bin dolar bağış yapmayanlar mezun olamıyor!
2 Eylül 2020 11:35

CHP Ankara milletvekili Yıldırım Kaya Ankara Türk Hava Kurumu Üniversitesi Pilotaj Bölümü öğrencilerinden, üniversiteye kayyum atanmasından sonra, üniversitenin mali sıkıntısı olduğu gerekçesiyle, okul taksitleri dışında, 10 bin dolar bağış ya da borç adı altında para talep edildiğini belirtti.

 

 

CHP’li Kaya iki ayrı soru önergesi ile konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

 

CHP’li Kaya açıklamasında şunları kaydetti:

 

Ankara Türk Hava Kurumu Üniversitesi Pilotaj Bölümü öğrencilerinden, üniversiteye kayyum atanmasından sonra, üniversitenin mali sıkıntısı olduğu gerekçesiyle, okul taksitleri dışında, 10 bin dolar bağış ya da borç adı altında para talep edilmiştir. Parayı veremeyen öğrencilere uçuş hakkı verilmeyerek mezun olmaları engellenmiştir. Parayı veren öğrencilere, “eğitim uçuş sıralaması genel not ortalamasına” bakılmaksızın uçuş hakkı verilerek mezun olmaları sağlanmıştır.
TBMM Başkanlığına verdiğim iki ayrı soru önergesi ile konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordum.

 
Üniversitenin mail adresinden öğrencilere gönderilen yazıda; “Durumu uygun olan velilerimiz bağış yapmak isterse, istediği miktarda bağışı THK vakfına yapabilir. Bu bağışlar tüm uçuşların hızlandırılmasında kullanılacaktır. Velisi olduğu öğrencinin uçuşuna üniversite imkanlarıyla sağlanacak uçuşa ilave uçuş eklenmesini isterse on bin Amerikan dolarını üniversitemize borç verebilir… Bu on bin dolar borç karşılığında en az 80 saat uçuşu TUA Uçuş Okulu ilave uçuş olarak sağlayacaktır. Bu uçuşlar için İzmir uçuş okulu kullanılacaktır. Bağış yapanlara da yine İzmir uçuş okulunda ekstra uçuş imkanı tanınacaktır. Bu uçuşlar ödeme yapıldıktan 15 gün sonra başlatılacak ve öğrenciye verilen uçuş planına uygun kesintisiz sürecektir…” ifadelerine yer verilmiştir.

 
Dönem borçlarını üniversiteye eksiksiz ödedikleri halde, söz konusu 10 bin dolarlık bağış ya da borcu ödemeyen öğrencilere uçuş izni verilmeyerek, 2019 yılında mezun olmaları gerekirken mezun edilmemiştir. Bağış yapan öğrenciler ise eğitim uçuş sıralaması genel not ortalaması kuralı dışında tutularak uçuş hakkı verilerek mezun edilmiştir. Hatta alt sınıfta olan öğrencilerden bağış yapanlara uçuş izni verilirken, bir üst sınıfta olanlara bağış yapmadıkları için uçuş izni verilmemiş, en başarılı öğrenciler dahi mezun olamamıştır.

 
Okul taksitlerini ödemek için evlerini sattıklarını, emekli ikramiyelerini verdiklerini söyleyen pilot adayı öğrencilerin aileleri; daha önce böyle bir uygulamanın olmadığını, hukuka aykırı bu durumun hem kendilerini, hem de çocuklarını mağdur ettiğini ifade etmektedir.

 
Bu bilgiler kapsamında, TBMM Başkanlığına verdiğim iki ayrı soru önergesi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları sordum.

 
1. Dönem borçlarını ödedikleri halde, üniversitenin öğrencilerden bağış ve borç adı altında 10 bin dolar talep etmesi kanuna aykırı değil midir?
2. Okul taksitlerini eksiksiz ödeyen öğrencilerin bağış ve borç adı altında istenen 10 bin doları ödemedikleri için uçuş hakları verilmeyerek mezun edilmemeleri suç değil midir?
3. Eğitim uçuş sıralaması genel not ortalamasına bakılmaksızın, bağış yapan öğrencilere uçuş hakkı verilirken, başarılı öğrencilerin bekletilmesi suç değil midir?
4. Üniversite yönetimi hakkında bir işlem yapılmış mıdır? İşlem başlatılmamışsa, başlatılacak mıdır?
5. Mezuniyet hakları ellerinden alınan öğrencilerin mağduriyeti giderilecek midir?